Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


02.12.2015

Markku Alen: ”Kaasuautoihin liittyy uskomuksia”

Ralliautoilun ja testaamisen konkari Markku Alen uskoo kaasuautoiluun. Hänen kokemuksiensa mukaan kaasuautot pärjäävät vertailuissa muihin autoihin.

Markku Alenin huima ura autoilun parissa alkoi jo vuonna 1969. Ensimmäinen ralli koitti heti ajokortin saamisen jälkeen ja se tie vei mennessään. ”Ensimmäinen vuosi oli opettelua, mutta heti seuraavana vuonna pääsin suoraan semitiimiin. Ensimmäinen vuosi piti ajaa perheen rahoilla, jonka jälkeen ajaminen alkoi tuottaa sentään kulujensa verran. Koko ajan tietysti edellytyksenä oli, että piti pärjätä.” Alen on ehtinyt ajaa lukuisten automerkkien tehdastiimeissä, mukana Volvo, Ford, Fiat, Lancia, Subaru sekä Toyota. Lisäksi hän on ajanut jääratasarjaa Opel-tiimissä. Ajaminen on luonnollisesti kuljettanut häntä eri puolille maailmaa. Viimeiset 5 vuotta ovat kuluneet Ruotsissa ja talvisin Suomen Lapissa.

Rallilegenda Markku Alen hämmästelee, että kaasuauto ei ole vielä yleistynyt     Suomessa. Alen itse tietää kaasuautojen olevan erittäin toimivia ajoneuvoja.

Nykyään Alenin työ autojen parissa painottuu testaamiseen. Erityisesti tehokkaimpien mallien testaaminen on Markun alaa. ”Teknavi-ohjelmaa tehdään kaksi kautta vuodessa, yksi kausi keväällä ja syksyllä. Alun perin minun oli tarkoituksena vain käydä ohjelmassa, mutta pesti on sitten jatkunut jo viisi vuotta. Tuoreiden aiheiden haku Suomen mittakaavassa on aika haastavaa: meillä on ollut jo niin paljon upeita autoja ja koko ajan pitää pystyä ylittämään edellisen kauden taso.” Urheiluautojen luokassa testattavina ovat olleet mm. 1200 hevosvoimainen Bugatti Veyron, Lamborgini, Ferrareita, Mercedes-Benzin parhaat mallit sekä BMW:n ja Lexuksen tehokkaimmat mallit.

Yleisesti ottaen testiajossa on ollut kattava kirjo monenlaisia autoja. Uusia liikenteen käyttövoimia ovat edustaneet sähkö ja kaasu. Kaasukäyttöisellä Volkswagen Passatilla ajettu taloudellisuuskilpailu oli Alenin mukaan kaikkiaan positiivinen kokemus. Samoin hän piti täyssähköauto Teslasta: ”Kun patterit ovat täydessä tehossa, se lähtee kuin raketti”.

"Kaasuautoissa tehot kunnossa ja kaikki toimii"

Kaasuautoilun hidas yleistyminen hämmentää Alenia: ”On käsittämätöntä, että kaasuautoja ei ole enempää Suomessa. Kaasuauton moottorihan on vastaava kuin jos ostaisit tavallisen bensa-auton. Jos kaasu loppuu, matka jatkuu bensiinillä. Sehän on ihan normaaliauto, ei mitään eroa tehossa. Jos katsotaan hinta-laatusuhdetta, etenkin jos ajetaan paljon kilometrejä, niin kaasu on ratkaisu juuri siihen.”

Toisaalta Alen näkee uusiutuvien liikennepolttoaineiden ja uusien vaihtoehtojen kentässä myös haasteita. Vaihtoehtoja on paljon ja tarjolla oleva tieto on hajanaista. ”Kaasun osalta ongelmana on se, että porukka ei oikein usko kaasuun – mikä vaan johtuu ihan siitä, ettei siitä tiedetä. Liikkeellä on edelleen paljon uskomuksia, että kaasuautot ovat jotenkin tehottomia, etteivät ne mihinkään kulje. Olen itse ajanut kaasuautoilla Scirocco Cuppia Saksassa ja Venäjällä. Minä en näe kaasussa mitään negatiivista, en todellakaan. Tehot ovat aina kunnossa, muutenkin kaikki aina toimii. Toinen väärä käsitys tuntuu liittyvän kylmäkäynnistykseen”, rallilegenda tilittää.

Autoalan suurimman murroksen Alen uskoo edelleen liittyvän autojen keskikulutuksen jatkuvaan alentumiseen. ”Se on huima kilpailu autotehtaille, että kuinka alas uusien autojen keskikulutus lopulta oikeasti saadaan”. Öljyn hinnan merkitys on tässä kilpajuoksussa merkittävä. Myös erilaisten turvalaitteistojen ja traction control –järjestelmien suhteen hän uskoo meidän nähneen vasta alun.

Lue artikkeli kokonaan Vihreäkaista.fi