Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


20.01.2015

Biokaasulaitoshankkeen kuulumiset Intiasta: Ghanshyam Gurjar

Olen Natthu Singh Gurjarin poika Ghanshyam Gurjar ja asun Gaddarwaran kylässä. Perheeseeni kuuluu kuusi henkilöä ja meillä on lisäksi huolehdittavana kymmenen nautaa. Perheen energian tarpeeseen kuluu noin 10 000 kiloa polttopuuta vuosittain.

Eräänä päivänä projektijohtaja Munna Lal Yadav Humana People to People Intia -järjestöstä kävi tapaamassa minua ja hän kertoi biokaasulaitoksen käytöstä ja sen avulla saatavista hyödyistä. Minusta se tuntui taas yhdeltä järjestelmältä, joka on kehitetty rahan ansaitsemiseksi. Olen itse ollut todistamassa biokaasulaitoshanketta Bhandarejvin kylässä. Hanke oli aloitettu hallituksen toimesta, mutta nyt se on jo haudattu.

Kahden päivän kuluttua Munna Lal Yadav vieraili uudelleen luonani ja hän kertoi biokaasulaitoksen avulla saatavista eduista yksityiskohtaisesti: biokaasulaitos vähentäisi keittiöstä sisälle kertyvää savua ja sen johdosta naisten parempaan terveyteen. Hän kertoi myös kuinka biokaasulaitoksella on mahdollista saada taloudellisia säästöjä käyttämällä biojätelietettä orgaanisena lannoitteena kolmen hehtaarin maa-alueellamme.

Samana päivänä hän vei minut Kirtanpuran kylään tutustumaan järjestön rakentamaan biokaasulaitokseen. Biokaasulaitosta käyttää Luxman Gurjarsin perhe ja he ovat käyttäneet biokaasua neljä kuukautta. Kyselin Luxmanilta hänen kokemuksiaan biokaasulaitoksesta ja hän kertoi laitoksen toimineen sujuvasti ja se on merkittävästi vähentänyt savua sisätiloissa. Hän kertoi olevansa tyytyväinen päätökseensä biokaasulaitoksen rakentamisen suhteen. Hänen sanansa kasvattivat luottamustani hanketta kohtaan ja toivat varmuutta Munna Lal Yadavin kertomiin asioihin.

Keskustelin tapauksesta perheeni kanssa ja kaikki meistä halusivat rakentaa biokaasulaitoksen. Biokaasulaitoksen rakentaminen on aloitettu kuopan kaivamisella. Olemme täysin vakuuttuneita siitä, että biokaasulaitos tulee toimimaan hyvin ja se tuottaa lisäarvoa perheellemme. Biokaasulaitos rakennetaan Humana People to People – järjestön tuella, jota Gasum on mukana tukemassa.