Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


13.10.2015

Biokaasulaitoshankkeen kuulumiset Intiasta

Gasumin joululahjoituksen kohteeksi 2014 valikoitui UFF:n ja ulkoministeriön tukema biokaasuhanke, jonka tiimoilta lahjoitamme viidelle perheelle biokaasulaitokset. Hankkeen etenimistä seurataan Intiasta saapuvien kirjeiden avulla. Vuorossa on Rajendra Gurjarin perheen tarina biokaasulaitoksen hankintapäätöksestä.

Rajendra Gurjar (35v.) asuu Gaddarwadan kylässä Bandikuin korttelissa Dausan maakunnassa Rajasthanissa. Hän on kasvanut neljän hengen perheessä, jossa ainoana elinkeinona oli maatalouden harjoittaminen. Hänen isänsä työskenteli 1,25 hehtaarin suuruisella maa-alueella. Perheen taloudellinen tilanne oli vaikea ja kahden pojan koulutukseen oli mahdotonta löytää varoja. Haastavan taloudellisen tilanteen takia pojat eivät voineet opiskella enää 12 ikävuoden jälkeen. Rajender perheen esikoisena alkoi tekemään osa-aikatyötä tukeakseen perheen taloudellista tilannetta.

Tänä päivänä aikuistunut Rajendra johtaa seitsemän henkistä perhettä, joka käsittää hänen vaimonsa, kaksi lasta sekä nuoremman veljen vaimoineen ja lapsineen​. Veljekset työskentelevät osa-aikaisesti ansaitakseen rahaa ja samanaikaisesti he huolehtivat perheen viljelyksistä. Perheellä on seitsemän nautaa, joiden maitoa myymällä he saavat lisätuloja. Perheen kuukausitulot (sis. maidon myynti) on 13.000 rupiaa (eli noin 170 euroa).

Perhe omistaa 2,5 hehtaaria maata, josta 1,25 hehtaaria on valtion jakamaa ilmaista maata. Puolet heidän omistamastaan maasta on erittäin karua ja jatkuvasta veden puutteesta johtuen maata ei saada kunnolla hyödynnettyä viljelyssä. Viljeltävien tuotteiden sato riittää juuri täyttämään perheen tarpeet vehnän ja muiden kasvien osalta.

Biokaasulaitoshankkeen tapasi perheen naiset Umed Singhin talolla, kun naiset olivat hakemassa polttopuita. Umed Singhin perhe on mukana biokaasulaitoshankkeessa. Projektihenkilöstö keskusteli aluksi naisten kanssa ja sen jälkeen he menivät tapaamaan Rajendra Gurjaria. Projektihenkilöstö vieraili talon sisällä ja he eivät pystyneet näkemään seiniä noen alta. Rajallisten varojen takia Rajendralla ei ole mahdollista hankkia nestekaasua (LPG:tä) perheen käyttöön. Perheen naiset kärsivät jatkuvasta sisätilojen savuisuudesta.

Henkilökunta kertoi Rajendralle biokaasulaitoksen eduista ja kuinka sen avulla on mahdollista saada taloudellisia säästöjä sekä parantaa naisten terveydentilaa vähentämällä savua kodin sisällä. Biokaasulaitoksesta kertyvällä lietteelle voidaan korvata pellolla käytettävät lannoitteet ja tästä kertyy myös säästöä. Rajendra keskustelee aluksi laitoksen rakentamisesta perheensä kanssa ja lopulta hän antaa luvan aloittaa rakentamisen.

Rajendra on järjestänyt pihamaalle tarvittavat rakennusmateriaalit ja biokaasulaitosta varten tarvittavan kuopan kaivaminen on aloitettu. Rajendra on kiitollinen Humana People to People – järjestölle heidän toiminnastaan biokaasulaitoshankkeen hyväksi ja samalla hän on kiitollinen Gasumille biokaasulaitoksen mahdollistamisesta.