Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


28.09.2015

Biokaasulaitosten rakentaminen perheille Intiassa edistyy

Gasumin joululahjoituksen kohteeksi 2014 valikoitui UFF:n ja ulkoministeriön tukema biokaasuhanke, jonka tiimoilta lahjoitamme viidelle perheelle biokaasulaitokset. Hankkeen etenimistä seurataan Intiasta saapuvien kirjeiden avulla. Vuorossa on Umed Sing Gurjarin perheen tarina biokaasulaitoksen rakentamisesta.

Olen Umed Singh Gurjar, ja asun Gaddarwadan kylässä Bandikuin korttelissa Dausan alueella Rajasthanissa. Perheeseeni kuuluu äitini, vaimoni ja neljä lasta. Omistamme kahdeksan nautaa ja 2,5 hehtaaria viljelysmaata. Koulutuksen puutteen takia perheeni toimeentulo on täysin riippuvainen maataloudesta ja karjanhoidosta. Vaimoni ja tyttäreni viettävät suurimman osan ajastaan kotitöiden parissa. Päivittäisen työn jälkeen tyttärelleni jäi hyvin vähän aikaa opiskeluun, ja tämä ajanpuute johti huonoon koulumenestykseen. Ruoanlaitto tavanomaisilla menetelmillä vie enemmän aikaa, ja aiheuttaa fyysistä stressiä, kun pitää olla kokoajan keräämässä polttopuita metsästä ja valmistamassa lantakakkuja.

Eräänä päivänä hankekoordinaattori Humana People to People – järjestöstä (HPPI) ilmoitti minulle heidän jatkavan biokaasulaitoshanketta Gasumin tuella. Keskustelimme biokaasulaitoksen merkityksestä perheelleni, ja sen tuomasta mahdollisuudesta puhtaaseen ja savuttomaan ympäristöön keittiössä. Oltuani vakuuttunut biokaasulaitoksen tekniikasta annoin luvan aloittaa laitoksen rakentamisen huhtikuussa 2015. Nykyään vaimoni pystyy suoriutumaan lähes kokonaan taloudenhoitoon liittyvistä tehtävistä ilman tyttärieni apua. Näin tyttärilleni jää enemmän aikaa opiskeluun, ja he voivat nostaa perheeni koulutustasoa. Vaimoni on alkanut avustamaan minua maataloustöissä ja eläinten kasvattamisessa. Kotimme keittiöstä on tullut savuton, ja ruoanlaittaminen on paljon helpompaa. Savu aiheutti ennen keittiön seinien tummumista, mutta sitä ei enää tapahdu.

Olen kiitollinen HPPI-järjestölle ja Gasumille biokaasuteknologian esittelemisestä perheelleni, ja molempien tuesta maaseutuyhteisölle.