Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


26.06.2015

Gasum ja Anthony Veder sopimukseen uudesta LNG-säiliöaluksesta

Gasum ja Anthony Veder ovat allekirjoittaneet pitkän aikavälin aikarahtaussopimuksen uudesta 1A Super  jääluokan LNG-säiliöaluksesta. Kapasiteetiltaan 18 000 kuutiometrin alus rakennetaan Neptun Werftin telakalla Saksassa ja toimitetaan vuoden 2017 lopulla.

Gasum ja Anthony Veder ovat solmineet pitkän aikavälin aikarahtaussopimuksen uudesta maailman huippuluokan LNG-säiliöaluksesta, jonka kapasiteetti on 18 000 kuutiometriä. Alus rakennetaan Meyer Neptun -konsernin tytäryhtiön Neptun Werftin telakalla Saksassa. Toimitusajaksi on sovittu vuoden 2017 viimeinen neljännes. Aluksen tarkoituksena on kuljettaa nesteytettyä maakaasua (LNG) kahteen LNG-terminaaliin, joita rakennetaan parhaillaan Porin Tahkoluotoon (valmistuu vuonna 2016) ja Tornion Röyttään (valmistuu vuonna 2018).

Koska Röytän terminaali sijaitsee Perämeren pohjukassa, alus rakennetaan korkeimpaan 1A Super  jääluokkaan ja vastaamaan luokitusmerkintää COLD, jolla varmistetaan sen sen turvallinen ja luotettava liikennöinti alueen ankarissa talviolosuhteissa.

Aluksen suunnittelu perustuu tekniikkaan, jota Anthony Veder on jo käyttänyt menestyksekkäästi aiemmissa LNG-aluksissaan. Aluksesta tulee myös kaikkein tiukimpien päästömääräysten mukainen ja ympäristöystävällinen, koska sen pää- ja apukoneiden polttoaineena käytetään lastina olevasta LNG:stä höyrystyvää boil off  kaasua.

Skangas kehittää pohjoismaista LNG-infrastruktuuria Gasumin tytäryhtiö Skangas kehittää aktiivisesti Pohjoismaiden LNG-infrastruktuuria. Sen avulla puhtaasti palavan kaasun hyödyt on mahdollista ulottaa kaasuverkon ulkopuolella sijaitsevalle asiakaskunnalle niin teollisuudessa kuin merenkulussa.

“Yrityksemme on sitoutunut kehittämään kustannus- ja energiatehokkaita ratkaisuja pienen ja keskisuuren kokoluokan LNG-kuljetuksiin. Nyt rakennettava alus on Anthony Vederin viides Pohjois-Euroopassa liikennöivä pienen kokoluokan LNG-säiliöalus. LNG:tä polttoaineenaan käyttävien alustemme määrä kasvaa nyt seitsemään. Nyt solmitun sopimuksen ensisijainen ja tärkein anti on kuitenkin yhteistyön aloittaminen Gasumin kanssa ja jo ennestään vahvan suhteemme syventäminen tärkeän asiakkaamme Skangasin kanssa”, Anthony Vederin toimitusjohtaja Jan Valkier sanoo.

“Olemme erittäin tyytyväisiä Anthony Vederin kanssa solmimaamme sopimukseen, joka tukee strategista tavoitettamme kehittää Pohjoismaiden LNG-infrastruktuuria ja kaasumarkkinoita. Nyt rakennettava LNG-säiliöalus edistää entisestään LNG:n houkuttelevuutta ja kilpailukykyä merenkulun ja teollisuuden polttoaineena”, Gasumin toimitusjohtaja ja Skangasin hallituksen puheenjohtaja Johanna Lamminen sanoo.

Skangas on nyt rakennettavan 18 000 kuutiometrin LNG-aluksen lisäksi vahvistanut jo aiemmin LNG:n merikuljetuskapasiteettiaan Anthony Vederin kanssa solmitulla rahtaussopimuksella koskien kahta LNG-säiliöalusta (15 600 kuutiometrin Coral Energy ja 6 500 kuutiometrin Coral Anthelia) sekä yhtä LNG-bunkrausalusta (5 800 kuutiometrin Coralius yhteisyrityksenä Sirius Veder Gas AB:n kanssa). Kaikki alukset liikennöivät Pohjanmerellä ja Itämerellä.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Johanna Lamminen, Gasum puh. 020 44 78 661 (johdon assistentti Henna Walker)

toimitusjohtaja Jan Valkier, Anthony Veder puh. +31 10 4004 721, communications@anthonyveder.com

toimitusjohtaja Tor Morten Osmundsen, Skangas puh. +47 416 85 771, tor.morten.osmundsen@skangas.com