Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


18.12.2015

Gasum ja Gazprom sopimukseen kaasun hinnasta

Kaasuyhtiöiden saavuttama neuvotteluratkaisu varmistaa Suomeen tuotavan kaasun kilpailukykyisen hinnan tuleviksi vuosiksi.

Gasum ja venäläinen kaasuyhtiö Gazprom Export ovat käyneet neuvotteluja kaasun hankintahinnasta vuoden 2014 alusta alkaen. Yhtiöt eivät löytäneet yksimielisyyttä ja Gasum vei asian sopimuksen mukaisesti välimiesoikeuteen.

Yhtiöt saivat neuvottelut päätökseen ennen välimiesoikeuden istunnon alkamista.  Kaasun hinta on laskenut merkittävästi jo kuluneen vuoden aikana ollen nyt yli 30 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Neuvotteluissa syntyneen ratkaisun myötä kaasun hintaan saatiin vielä hienoinen alennus ja lisäksi hinnan sidonnaisuutta öljyn markkinahintaan vähennetään. Tämä lisää hinnan ennustettavuutta sekä varmistaa, että Suomeen tuotava kaasu on eurooppalaisittain hintakilpailukykyistä tulevina vuosina.

Kaasu on monikäyttöinen energianlähde, jonka toimitusvarmuus on taattu myös talven kulutushuippujen kohdalla. Kiinnitämme erityistä huomioita hintakilpailukyvyn ylläpitoon, ja neuvottelutulos tarjoaa vakaan lähtökohdan suomalaisen kaasumarkkinan edistämiselle. Kaasun hintakilpailukykyyn vaikuttaa hankintahinnan lisäksi useita tekijöitä, joista merkittävimmät ovat verotus, CO2-päästöoikeuksien hinta ja CHP-tuotannossa myös sähkön markkinahinta.

”Olemme tyytyväisiä neuvotteluratkaisuun, minkä avulla pystymme varmistamaan kilpailukykyisen polttoaineen asiakkaillemme pitkälle tulevaisuuteen. Jatkamme Etelä-Suomen alueen putkikaasumarkkinan ja -infrastruktuurin kehittämistä aktiivisesti. Samalla panostamme kotimaisen biokaasun tuotantoon sekä LNG-infrastruktuurin kehittämiseen kaasuverkon ulkopuolella, jossa se on kilpailukykyinen vaihtoehto öljypohjaisille polttoaineille”, sanoo Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Lisätietoja:

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt p. 020 44 78 661  (johdon assistentti, Henna Walker)

toimitusjohtaja Johanna Lamminen, Gasum puh. 020 44 78 661 (johdon assistentti, Henna Walker)

johtaja, viestintä Olga Väisänen, Gasum puh. 020 44 78 628 etunimi.sukunimi(a)gasum.fi