Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


09.06.2015

Gasumin innovaatiokilpailun voitto maantieliikenteen biokaasuratkaisulle – ”Idealla vientipotentiaalia”

Tuoreita ideoita luonnonkaasun maantieliikennekäytön lisäämiseksi etsinyt Gasumin Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailu on huipentunut 100 000 euron innovaatiopalkinnon jakoon. Arviointiraati valitsi kilpailun voittajajoukkueeksi BIOBOKSIn, jonka idea edistää biokaasun liikennekäyttöä erityisesti kaasuverkon ulkopuolella. Kärkijoukkueen saama pääpalkinto on suuruudeltaan 75 000 euroa. 25 000 euron arvoisen kakkospalkinnon pokkasi ProGasin kaasukonversioidea, ja kaasulla kulkevien autojen yhteiskäyttöä edistävä Weegas sai kunniamaininnan.

Gasumin Hyvän ilman lintu -kilpailun voittajainnovaatiossa biotalous yhdistyy saumattomasti maantieliikenteen päästöjen vähentämiseen. BioGTS Oy:tä edustaneiden Annimari Lehtomäen ja Mika Rautiaisen BIOBOKSI-joukkueen idea perustuu patentoituun biokaasureaktoritekniikkaan, joka helpottaa uusiutuvan biokaasun käyttöä maantieliikenteen polttoaineena eritoten kaasuverkon ulkopuolella. BIOBOKSIn idea oli myös internetissä järjestetyn yleisöäänestyksen voittaja. Joukkueelle voitto merkitsee innovaation kehitysprosessin huomattavaa nopeutumista.

”Olemme todella iloisia kilpailumenestyksestä, ja odotamme innolla, millaisia yhteistyöneuvotteluja tämä tuo jatkossa Gasumin kanssa. Tavoitteenamme on, että Suomeen rakennetaan lähivuosina BIOBOKSI-laitoksiin perustuva ketju ja haluamme monistaa konseptin myös ulkomaille. Olemme jo käynnistäneet Tekes-hankkeen innovaatiomme pilotointivaiheen tiimoilta, ja kilpailun voitto nopeuttaa merkittävästi markkinoillepääsyä”, BioGTS Oy:n kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki sanoo.

Konkreettisesti voittoideassa on kyse biokaasun tuotanto- ja jalostustekniikasta, jotka yhdessä mahdollistavat biokaasun kustannustehokkaan tuottamisen. Laitoskokonaisuuden ei tarvitse sijaita kaasuputkiverkoston alueella, vaan se voidaan rakentaa esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn valtaväylän varrelle, jolloin tankkauspisteen sijainti on autoilijan kannalta otollinen. Laitoskoko on lisäksi helposti skaalautuva: pienimillään se tuottaa noin 100 henkilöauton vuotuiset polttoaineet. Innovaation tekniikka mahdollistaa liikennebiokaasun jalostamisen myös kaatopaikkakaasusta.

”Arviointiraadilla oli vaikea tehtävä laittaa ideat paremmuusjärjestykseen, sillä kaikki viisi finaaliin päässyttä ideaa olivat erinomaisia. Voittajaidea erottui kuitenkin edukseen, sillä ideassa yhdistyy upeasti biotalous ja kaasun käytön lisääminen liikenteessä. Idealla on myös vientipotentiaalia, ja ratkaisu tukee Gasumin liikennepalveluiden laajenemista koko maahan. Lisäksi idean takana ovat osaavat tekijät, joilla riittää ammattitaitoa viedä idea käytännön liiketoiminnaksi”, sanoo innovaatiokilpailun arviointiraadin puheenjohtaja, Gasumin hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Rantanen.

Bensa-auton kaasumuunnos ja kaasuautojen yhteiskäyttö myös palkinnoille

Tiukassa kilvassa kakkossijan ja 25 000 euron palkinnon sai Antti Rikkisen, Tuomo Urrilan ja Jussi Havun muodostama ProGas. Joukkueen idea keskittyy kaasukonversion helpottamiseen, jotta entistä edullisempi ja ekologisempi maantieliikenne olisi entistä useamman autoilijan saatavilla. ProGasin tavoitteena on luoda ”avaimet käteen” -tyylinen kokonaisratkaisu, joka sisältäisi asiakkaan autolle tehtävän teknisen selvityksen, kaasukonversion ja kokonaisuuden toteutuksen varmistavan rahoitusmallin.

Konversiossa bensakäyttöiseen autoon asennetaan kaasutankki, minkä jälkeen auto kulkee molemmilla polttoaineilla. Arviointiraadin mukaan ProGasin idealla on todellista liiketoimintapotentiaalia, sillä tällä hetkellä ammattitaitoisia jälkiasennuspalveluja on vain niukasti saatavilla Suomessa, ja niiden tunnettuus on vielä heikko.

Kunniamaininnan napannut Weegos Oy eli Tommi Rimpiläisen, Konsta Sirvion ja Zaur Izzatdustin Weegas-joukkue keskittyi ideassaan kaasuautojen yhteiskäytön laajentamiseen. Weegos Oy:n kehittämä yhteiskäyttöpalvelu on suunnattu julkisen sektorin toimijoille, yrityksille ja yhteisöille. Yhteiskäyttöpalvelun myötä yksittäisten toimijoiden olisi mahdollista optimoida autonkäyttöään entistä paremmin, mikä vähentäisi autoiluun liittyviä kiinteitä kustannuksia. Arviointiraadin mukaan idea on sekä ekologisesti että taloudellisesti kestävällä pohjalla, ja yleistyessään se voisi tuoda esimerkiksi julkisiin palveluihin merkittäviä säästöjä, kun autojen lukumäärää olisi mahdollista vähentää.   Kilpailuun yhteensä ennätykselliset 130 ideaa

Lokakuussa 2014 avattuun kilpailuun tuli määräaikaan mennessä ennätykselliset 130 ideaa. Ideat olivat tasokkaita, ja erityisesti kaasun tankkausasemaverkoston kehittäminen, autojen kaasumuunnokset ja erilaiset palvelu- ja rahoituskonseptit olivat ideoijien suosiossa. Gasum järjesti Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailun nyt toista kertaa.

130 ideasta kymmenen läpäisi alkukarsinnan, ja lopulta arviointiraati valitsi finaalivaiheeseen viisi kärkitiimiä. Esikarsintavaiheessa tärkeimmät arviointikriteerit olivat idean uutuusarvo, liiketoimintapotentiaali ja toteutettavuus. Kilpailun lopulla arviointiraadin huomio kiinnittyi joukkueiden aktiivisuuteen ja kilpailunjälkeisiin jatkosuunnitelmiin.

Kilpailun arviointiraadin muodostivat Gasumin hallintoneuvoston puheenjohtaja, vuorineuvos Juha Rantanen, Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston professori Petri Parvinen, Aalto-yliopiston professori Kalevi Ekman, Rovio Entertainmentin Mighty Eagle Peter Vesterbacka, Dodo ry:n hallituksen jäsen Jaakko Lehtonen sekä Gasumin edustajina toimitusjohtaja Johanna Lamminen, strategia- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Sari Siitonen ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Jussi Vainikka.

Lisätiedot:

Sari Siitonen johtaja strategia ja yhteiskuntasuhteet, Gasum puh. 020 447 8606 etunimi.sukunimi@gasum.fi

Olga Väisänen johtaja, viestintä, markkinointi ja yritysvastuu, Gasum puh. 020 44 78 628 etunimi.sukunimi@gasum.fi

Innovaatiokilpailun kotisivut www.gasum.fi/hyvanilmanlintu Innovaatiokilpailun Facebook-sivut http://www.facebook.com/hyvanilmanlintu