Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


02.12.2015

Rajendra Gurjarin perheen biokaasulaitos on valmistunut Intiassa

Gasumin joululahjoituksen kohteeksi 2014 valikoitui UFF:n ja ulkoministeriön tukema biokaasuhanke, jonka tiimoilta lahjoitamme viidelle perheelle biokaasulaitokset. Hankkeen etenimistä seurataan Intiasta saapuvien kirjeiden avulla. Vuorossa on Rajendra Gurjarin kertomus valmistuneesta biokaasulaitoksesta ja sen tuomista hyödyistä.

Olen Rajendra Gurjar, ja asun Gaddarwadan kylässä Bandikuin korttelissa Dausan alueella Rajasthanissa. Maatalous ja viljely ovat seitsemän henkisen perheeni ainoat elinkeinot. Omistamme seitsemän nautaa ja kolme hehtaaria viljelysmaata. Humana People to People – järjestön (HPPI) avulla kotini pihamaalle on rakentunut huhtikuun aikana kahden kuutiometrin kokoinen biokaasulaitos. Biokaasulaitoksen avulla on korvattu perinteinen ruoanvalmistaminen lantakakkujen ja tulen avulla. Sivutuotteena saatava liete biokaasulaitoksesta on vähentänyt kemiallisten lannoitteiden käyttöä viljelyksillä.

Maatalouden asiantuntijan ja biokaasulaitoshankkeen projektijohtajan avulla olen kylvänyt vehnää 0,25 hehtaarin kokoiselle alueelle. Olen käyttänyt lannoitteena ainoastaan biokaasulaitoksen lietettä, ja olen pärjännyt hyvin ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Kun viljelysmaalla on käytetty tätä bio-lietettä, niin maaperä tuntuu laadukkaammalta ja tuholaisten hyökkäyksiä on ollut vähemmän. Biokaasulaitos näyttää tulevan minulle edulliseksi ratkaisuksi kaikkien hyötyjen jälkeen.

Terveellinen ruoka: biokaasulaitoksen liete takaa terveellisen luomuruoan perheelleni, kun viljelyssä ei käytetä kemikaalisia lannoitteita. Kotimme keittiöstä on tullut savuton paikka, ja vaimollani olleet silmäongelmat ja muut terveyshuolet ovat vähentyneet. Savuttomuus parantaa perhekuntani terveyttä.

Kulut: käyttämällä biokaasulaitoksen lietettä luonnollisena lannoitteena olemme onnistuneet vähentämään kemiallisista lannoitteista tulevia kuluja. Lisäksi olemme havainneet tarvitsevamme vähemmän vettä viljelysmaan kasteluun, kun lannoitamme bio-lietteellä emmekä kemiallisilla aineilla. Säästöä näistä muutoksista saadaan 1 500 rupiaa (Rs). Bio-lietteen käyttäminen lannoitteena ei ainoastaan kasvata tuottavuutta, vaan sen myös parantaa kannattavuutta laskemalla kustannuksia ja saamme kuukausittain enemmän rahaa säästöön.

Biokaasulaitoksen lietettä hyödyntämällä ja samaan aikaan parantamalla viljelyskäytäntöjä on mahdollista kasvattaa viljelyksien tuottavuutta. Olen kiitollinen HPPI-järjestölle ja Gasumille yhteistyöstä maatilan tulojen parantamiseksi ja kehittyneempien viljelytekniikoiden jakamisesta koko maatalousyhteisöllemme.