Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


29.12.2015

Uusi höyrykattilalaitos varmistaa Valion sulatejuuston laadun

Gasum vauhdittaa Valion Vantaan-tehtaan toimintaa uuden höyrykattilalaitoksen myötä. Höyryä tarvitaan, jotta sulatejuustoon saadaan juuri oikeanlainen rakenne.

Valion Vantaan-tehtaalla on pitkät perinteet: yhtiö on toiminut Vaaralassa sijaitsevissa tiloissa vuodesta 1963 lähtien. Tehdas keskittyy juuston-valmistukseen, ja kuluvana vuonna Vantaalla valmistetaan yhteensä 16 miljoonaa kiloa juustoa. Määrästä noin 6 miljoonaa kiloa on sulatejuustoa, joiden tunnetuimmat brändit ovat Koskenlaskija ja Aamupala.

Maakaasua on käytetty Vantaan-tehtaalla jo vuodesta 1988 lähtien. Nyt Gasum on toimittanut tehtaalle viiden megawatin tehoisen höyrykattilalaitoksen, johon kuuluu kaksi höyrykattilaa ja lämmönvaihtimet. Höyryä tarvitaan, jotta sulatejuusto päätyy kuluttajalle juuri oikeassa muodossa.

”Valmistusprosessissa sulatejuusto kuumennetaan 140 asteeseen, ja höyry toimii juuston sulattajana. Tällä tavalla saamme halutun lämpökäsittelyn ja rakenteen sulatejuustolle. Merkittävä osa maakaasulla tuotettavasta energiasta menee myös kiinteistön ja käyttöveden lämmittämiseen”, sanoo Valion Vantaan-tehtaan kehityspäällikkö Aimo Tanskanen.

Investointi uuteen höyrykattilalaitokseen tuli tarpeeseen, sillä aiemmat kattilat alkoivat olla elinkaarensa päässä. Gasum tarjosi Valiolle avaimet käteen -tyylisen ratkaisun, jossa Gasum Energiapalvelut vastaavat höyrykattilalaitoksen toimituksesta ja Tekniset palvelut sen operoinnista.

”Gasum toimi investoinnissa pääurakoitsijana. Projekti on sujunut sekä taloudellisesti, aikataulullisesti että laadullisesti erittäin hienosti”, Tanskanen kertoo.

Vanha, 3,5 megawatin höyrykattila jää Vantaan-tehtaalle vielä varakattilaksi. Uuden investoinnin myötä sekä käyttövarmuus että energiatehokkuus paranevat kuitenkin selkeästi.

”Laskelmien mukaan hyötysuhde kasvaa noin 10 prosenttiyksikköä. Nousu on huomattava, ja sillä on myös taloudellisesti merkittäviä vaikutuksia. Tavoitteena on, että laitos on täysimittaisesti käytössä vuodenvaihteeseen mennessä, kertoo Aimo Tanskanen.”

Lisätiedot: Max Miilakangas, asiakasryhmäpäällikkö, maakaasun tukkumyynti, Gasum Oy puh. 020 44 78 521, etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Tutustu Valioon verkossa.

Valio.fi

Facebook/Valionsivu

Instagram/Valiofi

Linkedin/Valio

Twitter/Valiofi

Youtube/ValioFi