Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


23.12.2016

Gasumista pohjoismaiden suurin biokaasun tuottaja

Gasum on ostanut ruotsalaisen biokaasuntuottajan Swedish Biogas Internationalin osakekannan. Kaupan myötä Gasumista tulee pohjoismaiden suurin biokaasun tuottaja.

Tänään solmitussa yrityskaupassa Gasumin omistukseen siirtyy viisi biokaasun tuotantolaitosta, jotka sijaitsevat Ruotsin Jordbergassa, Katrineholmissa, Lidköpingissä, Örebrossa sekä enemmistöosuus Västeråsissa sijaitsevasta tuotantolaitoksesta. Lisäksi Swedish Biogas Internationalilla on 50 prosentin omistusosuus Vadsbo Biogasissa.

Swedish Biogas International on yksi Ruotsin suurimmista biokaasun tuottajista, joka tuottaa nykyisellään noin 300 gigawattitunnin verran biokaasua vuodessa. Swedish Biogas Internationalin ensimmäinen tuotantolaitos perustettiin vuonna 2009 ja yritys työllistää suoraan tänä päivänä 35 ihmistä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Linköpingissä.

Swedish Biogas Internationalin laitokset käyttävät raaka-aineina pääasiassa maatalouden ja elintarviketeollisuuden prosesseissa syntyviä sivuvirtoja kuten lantaa, peltobiomassaa ja viljojen sivuvirtoja. Swedish Biogas Internationalin tuottamaa biokaasua käytetään pääasiallisesti liikennekaasuna.

Yrityskauppa vahvistaa pohjoismaista kaasuekosysteemiä

Gasumin strategisena tavoitteena on kehittää aktiivisesti pohjoismaista kaasuekosysteemiä. Investointien myötä Gasum parantaa biokaasun saatavuutta etenkin maakaasuverkoston ulkopuolisissa kohteissa, laajentaa jätteidenkäsittelykapasiteettia ja mahdollistaa alueellisten kaasuratkaisuiden kehittämisen sekä entistä kattavamman palvelutarjoaman asiakkailleen.

”Yrityskauppa on osa Gasumin strategian edistymistä ja biokaasuliiketoiminnan kasvua. Visiomme on johtaa pohjoismaista kaasuekosysteemiä. Ruotsissa biokaasun hyödyntämisessä liikennekäytössä ollaan hyvin pitkällä ja voimme tätä kautta tuoda oppeja Suomeen. Vastavuoroisesti voimme viedä Ruotsiin osaamistamme ja kokemustamme luonnonkaasujen teollisuuskäytöstä”, sanoo Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

”Luotamme toimintamme laajentuvan ja jatkuvan tulevaisuudessakin, mikä toisaalta on edellytys ilmastotavoitteiden täyttymiselle ja toisaalta kehittää edelleen Swedish Biogas Internationalin huomattavaa potentiaalia”, sanoo Swedish Biogas International AB:n vt. toimitusjohtaja Lars Sjösvärd.  

”Myymällä Swedish Biogas Internationalin Gasumille varmistamme toimintamme jatkuvuuden työntekijöillemme pitkällä aikavälillä ja se antaa hyvät mahdollisuudet toiminnan jatkuvalle kehittymiselle kiinnostavien haasteiden parissa”, sanovat Swedish Biogas International AB:n hallituksen puheenjohtaja Hans Pihl ja pääomistajia edustava Carl-Fredrik Grönhagen.

Gasum on Suomen johtava biohajoavien jätteiden käsittelijä ja biokaasun tarjoaja. Solmittu yrityskauppa on Gasumille biokaasun osalta ensimmäinen laatuaan Suomen ulkopuolella. Gasumin tytäryhtiö Skangas on nesteytetyn maakaasun (LNG) johtava pohjoismainen osaaja, jolla on LNG-tuotantolaitokset Risavikassa Norjassa ja Suomessa Porvoossa, sekä LNG-terminaalit Norjan Ørassa, Ruotsin Lysekilissä ja Suomessa Porissa.

Lisätietoja:
Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum p. 020 4478 602

Olga Väisänen, johtaja, viestintä, Gasum puh. 040 554 0578,
etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Hans Pihl, Chairman, Swedish Biogas International AB p: +46 3604014, hans.pihl@mcfab.se 

 

Energiayhtiö Gasum, puhtaampaa energiaa, tutustu yhtiöömme.

Swedish Biogas International operoi biokaasulaitoksia ja tarjoaa biokaasun prosessi- ja tuoteratkaisuja Ruotsissa. www.swedishbiogas.com


Johanna Lamminen, Gasum

”Yrityskauppa on osa Gasumin strategian edistymistä ja biokaasuliiketoiminnan kasvua. Visiomme on johtaa pohjoismaista kaasuekosysteemiä. Ruotsissa biokaasun hyödyntämisessä liikennekäytössä ollaan hyvin pitkällä ja voimme tätä kautta tuoda oppeja Suomeen. Vastavuoroisesti voimme viedä Ruotsiin osaamistamme ja kokemustamme luonnonkaasujen teollisuuskäytöstä."

Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen