Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


10.02.2016

Joululahjoitus 2015; biokaasulaitoshanke Intiassa mahdollistaa perheelle rahallisia säästöjä

Gasum on ollut mukana tukemassa vuoden 2015 aikana biokaasulaitoksien rakentamista viidelle intialaiselle perheelle. Biokaasuhankkeen menestyksen vuoksi Gasum lahjoitti viime jouluna jälleen biokaasulaitoksen viidelle perheelle. Uudet biokaasulaitokset tullaan rakentamaan vuoden 2016 aikana.

Olen Sugna Devi, Halilal Gurjarin vaimo Gaddarwadan kylästä Bandikuinin korttelista Dausan alueelta Rajasthanista. Perheeseemme kuuluu 5 jäsentä, ja omistamme hehtaarin maata sekä karjaa.   Perheemme toimeentulo on täysin riippuvainen maataloudesta ja karjankasvatuksesta. Humana People to People India -järjestön (HPPI) tuella ja Gasumin hankkeena rakennettiin 2 m3 -kokoinen biokaasulaitos huhtikuussa 2015. Laitos aloitti toimintansa lannan syötön jälkeen toukokuussa 2015. Siitä lähtien kotitaloutemme kuukausittaiset kulut ovat vähentyneet merkittävästi.

Aikaisemmin käytimme nestekaasua ja polttopuita ruuanlaittoon, mikä aikaansai savua keittiössä ja lisäsi talouskuluja. Samalla kaasupullojen täyttäminen läheisessä kaupungissa aiheutti ylimääräistä työtä sekä nestekaasun käytön turvallisuus suljetussa keittiössä huolestutti.  Kuukaudessa kului yksi nestekaasupullo, joka maksoi keskimäärin 465 rubiaa, ja pullon kuljetus 50 rubiaa. Lisäksi mieheni piti mennä läheiseen kaupunkiin täyttämään se, minkä vuoksi maatalouden askareet jäivät 5-6 tunniksi tekemättä. Biokaasulaitoksen rakentamisen jälkeen olen erittäin iloinen voidessani kertoa, että hankkeen henkilöstön noudatettua biokaasulaitoksen ja lieden käyttöohjeita huolellisesti perheemme käyttää nyt saasteetonta ja hajutonta kaasua ruoanlaittoon keittiössä, ilman pelkoja turvallisuudesta.

Viimeisten kuuden kuukauden aikana biokaasuteknologiaa käyttämällä olemme säästäneet lähes 5000 rubiaa (80 $), josta n. 3600 rupian (57 $) säästö on tullut luopumalla nestekaasupullojen käytöstä. Lisäksi pelloillamme käytetään lähes 10 000 kiloa typpirikasta ja biokaasulaitoksen rikkaruohotonta sivutuotetta, biolietettä. Lietteen käyttö ei ole vain vähentänyt rikkaruohojen kasvua, vaan se on myös minimoinut kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden kulut. Tämä on taannut myös luonnonmukaisen ruoan perheellemme. Lähes 1400 rubian (23 $) säästöt ovat tulleet kemiallisten lannoitteiden käytön vähennyttä ja päivän työpanoksen pienennyttyä.

Olen erittäin onnellinen biokaasulaitoksen rakentamisesta, koska se on antanut minulle mahdollisuuden osallistua perheemme talouteen, ei henkilökohtaisten ansiotulojen kautta, vaan säästöjen kautta, jotka saamme biokaasua käyttämällä.  Täten lausun suurimmat kiitokseni HPPI:lle, joka antoi meille siunaukselta tuntuvan teknologian sekä Gasumin työntekijöille hankkeen tukemisesta.