Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


01.02.2016

Gasum investoi biokaasuun ostamalla Biovakan koko osakekannan

Gasum Oy ja Biovakka Oy:n yksityiset omistajat ovat tänään allekirjoittaneet kauppasopimuksen koko Biovakan 100 % osakekannan siirtymisestä Gasumille. Kaupan odotetaan toteutuvan helmikuun 2016 aikana.

Biovakka Suomi on ollut Gasumin osakkuusyhtiö vuodesta 2009 (20 % osakkuudella). Yrityskauppa on osa Gasumin strategian edistymistä ja biokaasuliiketoiminnan kasvua. Kauppa varmistaa Gasumin biokaasun saatavuutta ja mahdollistaa entistä kattavamman tarjoaman asiakkaille. Kaupan myötä Gasumilla on biokaasulaitoksia laajasti eri puolilla Suomessa ja biokaasun tuotantokapasiteetti nousee yli 300 GWh:n vuotuiselle tasolle.

Biokaasun tuotannon ja -markkinan kehittäminen on keskeinen osa Gasumin strategiaa ja liiketoiminnan kasvua. Biokaasu yhdessä maakaasun ja nesteytetyn maakaasun (LNG) kanssa muodostavat sillan kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Biovakka on biokaasualan ja ravinnekierrätyksen edelläkävijä, jolla on biokaasulaitokset Turussa ja Vehmaalla. Biovakka jalostaa biohajoavista jätteistä lannoitteita ja mullan raaka-aineita sekä tuottaa lämpö- ja sähköenergiaa. Keskeisiä jäteraaka-aineita ovat yhdyskuntien ja teollisuuden lietteet ja biohajoava jäte sekä kotieläintalouden tuottama lanta.

”Kaupan myötä monipuolistamme kaasun tuotantoa ja hankintakanavia sekä vahvistamme biokaasun saatavuutta eri asiakassegmenteissä. Avaamme tänä vuonna Turkuun liikennetankkausaseman, joka palvelee ensimmäisenä Suomessa myös raskasta liikennettä. Nyt toteutettu Biovakan kauppa ja pari viikkoa sitten tehty Biotehtaan kauppa, ovat yhtiöllemme merkittävä askel biokaasuliiketoiminnan kehityksessä ja strategiamme edistymisessä. Biovakka ja Biotehdas ovat suomalaista kiertotaloutta vahvasti edistäviä yhtiöitä”, kertoo Gasum Oy:n toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

”Biovakan toiminnan lähtökohtana on kestävän kehityksen periaate. Hallitsemme kokonaisuuden raaka-ainevirroista kierrätysravinteiden tehokkaaseen hyödyntämiseen teollisuudessa ja maataloudessa. Biokaasun olemme hyödyntäneet energiantuotannossa. Uskomme, että Gasumilla on vahvat edellytykset kehittää liiketoimintaamme edelleen osana biokaasumarkkinaa”, kertoo Biovakan toimitusjohtaja, yksi omistajista, Jyrki Heilä.

Biovakka käsittelee vuosittain yhteensä noin 150 000 tonnia biohajoavia jätteitä. Kaksi biokaasulaitosta tuottavat uusiutuvaa biokaasuenergiaa yhteensä noin 60 GWh:ta vuodessa ja kierrättävät jätteiden sisältämät ravinteet.

Lisätiedot:

Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum Oy puh. 020 44 78 661 (johdon assistentti, Henna Walker) etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Jyrki Heilä, toimitusjohtaja, Biovakka Oy, Biovakka Suomi Oy puh. 0400 533 213, etunimi.sukunimi(a)biovakka.fi

*Kuvat laitoksista kuvapankista: http://www.biovakka.fi/pressi