Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


15.04.2016

Gasum ja Soilfood-startup yhteistyöhön – biokaasutuotannon sivuvirrasta superlannoitetta suomalaispelloille

Suomen suurimman biokaasutuottajan Gasumin tavoitteena on laajentaa kiertotalousmalliaan orgaanisia lannoitteita tuottavan suomalaisen startupin Soilfoodin kanssa. Yhteistyömallissa biokaasutuotannossa syntyvästä ravinnejäännöksestä jalostetaan ravinnerikasta täsmälannoitetta pääosin maanviljelijöiden tarpeisiin. Toimintatapa tehostaa arvokkaiden ravinteiden kierrättämistä.

Gasum kehittää aktiivisesti suomalaista biokaasumarkkinaa kestävän energiatulevaisuuden luomiseksi. Biohajoavasta jätteestä valmistettavan biokaasun käyttö on kiertotaloutta parhaimmillaan. Ravinnekierron tehostaminen täydentää Gasumille ensiarvoisen tärkeää kiertotalouskonseptia, sillä biohajoavista jätteistä tuotettavan biokaasun tekoprosessissa syntyy arvokasta ravinnejäännöstä.

Gasum toimittaa ravinnejäännöstä sadoille suomalaisille maatiloille jo nyt. Jatkossa Soilfoodin jalostamana ravinnejäännöstä voidaan hyödyntää maanviljelyssä entistäkin tehokkaammin. Tuloksena on maaperän hyvinvointia parantava edullinen täsmälannoite, joka korvaa kalliit keinolannoitteet.

”Gasum etsii aktiivisesti yhteistyömalleja, jotta ravinnejäännöksen typpi ja fosfori saadaan entistä tehokkaammin uusiokäyttöön. Soilfoodin kanssa aloitettavan yhteistyön tavoitteena on kehittää ravinnekiertoa kestävästi ja kannattavasti. Kotimainen biokaasu on saanut suosiota muun muassa elintarviketeollisuudessa, ja yhteistyön ansiosta voimme palvella tähän arvoketjuun kuuluvia alkutuottajia vieläkin paremmin”, sanoo Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

”Gasumin ja Soilfoodin yhteistyö osoittaa, että biojätteeseen heitetty sipulinkuori päätyy Suomessa tuottamaan uusiutuvaa energiaa ja ruokaa kestävästi. Soilfood tasapainottaa Gasumin prosessijäännöksen kierrätysravinteilla – tuloksena on maaperälle hedelmällisempi ja viljelijälle taloudellisempi vaihtoehto kuin perinteinen keinolannoite. Ja vielä kotimainen”, iloitsee Soilfoodin toimitusjohtaja Saara Kankaanrinta.

"Hyvä maatalous on ympäristöystävällisten ratkaisujen edelläkävijä. Bioenergian tuottajat ja maanviljelijät ovat keskeisessä asemassa Itämeren elvyttämisessä ja ilmastonmuutoksen hillinnässä, mikä onnistuu parhaiten ravinnekiertoa tehostamalla ja varastoimalla hiiltä peltoon”, toteaa Soilfoodin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Orgaanista lannoitetta riittää yli tuhannelle keskikokoiselle suomalaistilalle

Gasum etsii aktiivisesti tapoja kehittää ravinnejäännöksen jatkojalostukseen perustuvia toimintamalleja. Soilfoodin kanssa yhteistyömallia kehitetään alkuvaiheessa 1–2:lla Gasumin biokaasulaitoksella. Toiminnan laajentuessa ravinnejäännös tasapainotetaan lannoitteeksi patentoidulla reseptillä, ja tulevaisuudessa Soilfood voi tarjota kotimaista ja kierrätettyä lannoitetta yli 50 000 peltohehtaarille. Hehtaarimäärä vastaa yli 1100 keskikokoisen suomalaismaatilan peltopinta-alaa.

”Ravinteiden kierrätyksessä tärkeintä on ravinteiden käyttökelpoisuus kasveille sekä puhtaus. Lisäksi eloperäinen aines ruokkii maan pieneliöstöä, jonka toiminta puolestaan vahvistaa huokoista maan rakennetta. Maan viljeltävyys paranee. Myös säiden haitat ovat vähäisempiä, kun maan multavuutta vaalitaan. Jos viljelijän kustannuksia voidaan helpottaa samalla, tämä on tosi tervetullut juttu", sanoo MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Gasum käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua seitsemässä biokaasulaitoksessa, jotka sijaitsevat Turussa, Vehmaalla, Honkajoella, Huittisissa, Kuopiossa, Oulussa ja loppuvuodesta 2016 myös Riihimäellä. Riihimäelle rakennettava biokaasulaitos valittiin hallituksen kärkihankkeeksi helmikuussa 2016. Gasum tuottaa biokaasua myös yhteistyökumppaneiden kanssa Espoossa, Kouvolassa ja Lahdessa. Gasum tuottaa jatkossa vuosittain yli 300 GWh:ta kotimaista biokaasua ja käsittelee vuosittain yhteensä 425 000 tonnia biohajoavaa jätettä.

Lue lisää Soilfoodin maaperän perusteista (pdf) 

Lisätiedot:

Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum Oy puh. 020 44 78 661 (johdon assistentti, Henna Walker)

Saara Kankaanrinta, toimitusjohtaja, Soilfood Oy puh. 050 545 0323 saara(at)soilfood.fi

Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK ry puh. 050 438 4014 liisa.pietola(at)mtk.fi