Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


24.05.2016

Gasum mukaan pääkaupunkiseudun Smart & clean -säätiöön

Kaupunkien, valtion ja yritysten yhteistyöllä halutaan hyötyä maailman kaupungistumisesta. Sitran perustama Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö kehittää pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta maailmanluokan testialueen puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa, joita kaupungistuva ja fossiilisen energian käytöstä eroon pyristelevä maailma tarvitsee.

Tavoitteena on, että pääkaupunkiseutu ja Lahti tarjoavat parhaat ratkaisut maailman kaupunkien haasteisiin ja toimivat näyteikkunana suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille. Gasum liittyy säätiön kumppaniksi monien muiden yrítysten kanssa.

Uudessa säätiössä ovat mukana kumppaneina Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Lahti, yritykset: Caverion, Fortum, Gasum, Helen, Kone, Neste, St1, Vaisala, YIT; tutkimus- ja koulutuslaitokset Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja VTT sekä Sitra ja Suomen valtio sekä Uudenmaan liitto. Säätiön toiminta-aika on viisi vuotta.

Säätiö kokoaa ja tuottaa projekteja, joilla luodaan alueelle puhtaisiin ja älykkäisiin ratkaisuihin perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Ratkaisut liittyvät muun muassa liikenteeseen, ruokaan, asumiseen ja energiaan.

”Säätiö luo uudenlaisen yhteistyömuodon, jonka avulla seudulle saadaan syntymään uusia innovaatioita, kasvua ja työpaikkoja. Projekteissa syntyy ratkaisuja, joita yritykset tarjoavat kaupungistuvan maailman ongelmiin. Tällaisen yhteistyömallien pitää nousta Suomen innovaatiotoiminnan kärkeen, jotta pystymme vastaamaan muuttuviin globaaleihin haasteisiin”, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Kyseessä ei ole perinteinen rahoitusta jakava säätiö, vaan taho, joka yhdistää yksityiset ja julkiset toimijat – niin kaupungit, yritykset, asukkaat kuin tiedemaailmankin. Näiden toimijoiden kanssa säätiö tuottaa projektikokonaisuuksia, joista syntyy muun muassa uusia ratkaisuja, tuotteita ja palveluja muun muassa liikkumiseen ja asumiseen.

Säätiön toiminnan myötä pääkaupunkiseudun asema tulevaisuuden tarpeisiin vastaavana alueena vahvistuu. Seudulla yhteistyössä kehitettävät kansainvälisesti merkittävät älykkyyden ja ympäristöosaamisen yhdistävät ratkaisut pohjautuvat kaupunkien tietovarantojen ja infrastruktuurien entistä avoimempaan hyödyntämiseen. Säätiön ensimmäisten tavoitteiden joukossa on, että seudun joukkoliikenne ei synnyttäisi lainkaan hiilidioksidipäästöjä eikä alueella syntyisi lainkaan jätteitä.

Lisätietoja Olga Väisänen, johtaja, viestintä, Gasum etunimi.sukunimi(a)gasum.fi p. 020 44 78 628

Perustietoa säätiöstä: http://www.sitra.fi/julkaisut/esitteet/2016/Smartclean_esite.pdf