Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


11.01.2016

Gasum Oy ostaa Taaleritehtaan Biotehtaan

Gasum Oy ja Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy ovat tänään allekirjoittaneet kauppasopimuksen Taaleritehtaan Biotehdas I Ky-pääomarahaston omistaman Biotehdas-ketjun myymisestä Gasum Oy:lle.

Valtakunnallinen Biotehdas-ketju on Suomen biokaasualan markkinajohtaja ja siihen kuuluvat tuotannossa olevat biokaasulaitokset Huittisissa, Kuopiossa, Oulussa ja Honkajoella sekä kesällä 2016 valmistuva laitos Riihimäellä. Kauppasopimus on allekirjoitettu tänään ja kaupan oletetaan toteutuvan 29.2.2016.

Biokaasun tuotannon ja -markkinan kehittäminen on keskeinen osa Gasumin strategiaa ja liiketoiminnan kasvua. Biokaasu yhdessä maakaasun ja nesteytetyn maakaasun (LNG) kanssa muodostavat sillan kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Kaupalla Gasum varmistaa biokaasun saatavuutta myös kaasuverkoston ulkopuolisissa kohteissa sekä mahdollistaa entistä kattavamman tarjoaman Gasumin asiakkaille.

”Tämä kauppa on Gasumille merkittävä askel biokaasuliiketoiminnan ja -markkinan kehityksessä, sillä Biotehdas on ollut suomalainen suunnannäyttäjä kiertotalouteen perustuvissa ympäristöratkaisuissa”, Gasum Oy:n toimitusjohtaja Johanna Lamminen toteaa.

Biotehdas-ketju käsittelee vuosittain yhteensä 275 000 tonnia biohajoavia jätteitä, kuten kotitalouksien ja teollisuuden biojätettä sekä jätevedenpuhdistamoiden lietettä. Viisi laitosta tuottaa uusiutuvaa biokaasuenergiaa yhteensä noin 170 000 megawattituntia vuodessa. Lisäksi laitokset kierrättävät jätteiden sisältämät ravinteet. Vuosittain Biotehtaat kierrättävät noin 500 tonnia fosforia ja noin 1 000 tonnia typpeä.

”Oma visiomme on ollut kehittää suomalaista biojätteen käsittelyä resurssiviisaammaksi ohjaamalla biojätteet biokaasun tuotannon ja ravinteiden kierrätyksen piiriin ympäristöpäästöjä vähentäen. Oman biokaasukonseptimme kehittämisessä ohjenuorana on ollut päästöjen hallinta sekä tekninen varmatoimisuus”, Biotehdas Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Suvilampi sanoo.

Taaleritehdas perusti Biotehdas-pääomarahaston vuonna 2012 tavoitteenaan rakentaa Suomeen ensimmäinen valtakunnallinen biokaasulaitosten verkosto. Rahaston sijoittajina ovat noin 200 suomalaista sijoittajaa.

”Olemme rakentaneet asiakkaidemme kanssa suomalaisella pääomalla koko maan kattavan biokaasulaitosten ketjun, jolla parannetaan sekä suomalaista jätehuoltoa että ympäristöä. Lisäksi olemme luoneet uusia työpaikkoja sekä voittoa sijoittajille. Nyt Biotehdas on valmis siirrettäväksi Gasumille, joka on sopivin taho jatkamaan Suomen biokaasumarkkinoiden kehittämistä”, Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy:n sijoitusjohtaja Tero Luoma kertoo.

Lisätiedot: Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum Oy puh. 020 44 78 661 (johdon assistentti, Henna Walker) Olga Väisänen, johtaja, viestintä puh. 020 44 78 628 etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Tero Luoma, sijoitusjohtaja, Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy, puh. 050 344 9993, etunimi.sukunimi(a)taaleritehdas.fi

Kaisa Suvilampi, toimitusjohtaja, Biotehdas Oy puh. 050 525 4222, etunimi.sukunimi(a)biotehdas.fi