Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


04.05.2016

HoviRuoan kuuluisa vihis valmistuu jatkossa Gasumin biokaasulla

Kouvolalainen, perinteikäs valmisruokatalo HoviRuoka on aloittanut yhteistyön Gasumin kanssa. Kasvispiirakkavillityksen takana oleva yritys on siirtynyt käyttämään kotimaista biokaasua kaikessa kasvisruokatuotannossaan.

Valmisruokatuotteita valmistava HoviRuoka tuottaa kasvistuotteensa jatkossa kotimaisella energialla ja entistä ympäristöystävällisemmin. Gasumin biokaasu auttaa HoviRuokaa kehittämään toimintaansa entistä kestävämpään suuntaan.

”Biokaasun käyttöön siirtyminen oli meille luonteva valinta, sillä pyrimme jatkuvasti löytämään kestäviä tapoja tuotannollemme”, HoviRuoan toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen kertoo. Valmisruokatalon valikoimiin kuuluu tällä hetkellä noin kaksikymmentä tuotetta. Kasvistuotteet muodostavat kymmenen prosenttia tuotannosta, mutta niiden rooli on jatkuvassa kasvussa.

HoviRuoka työllistää 45 työntekijää, ja sen päätuotteita ovat liha-, kasvis- ja riisipiirakat, mämmi, valmisateriat, piiraat sekä puurot. Yksi suosituimmista tuotteista on kasvispiirakka eli vihis. Biokaasu lyönyt läpi Kouvolassa HoviRuoka on jo toinen kouvolalainen yritys, joka siirtyy käyttämään Gasumin biokaasua.

Ensimmäisenä siihen ryhtyi Kouvolan Lakritsi viime vuoden toukokuussa. Kouvolan Mäkikylässä sijaitsevalta biokaasuasemalta syötetään biokaasua verkkoon 10 GWh vuodessa, mikä vastaa noin 400 omakotitalon vuosittaista polttoaineenkulutusta.

”On hienoa nähdä, miten biokaasu on lyönyt läpi Kouvolassa ja miten paikalliselle bioenergialle riittää kysyntää. Yritykset selvästi arvostavat paikallisuutta, suomalaisuutta ja ympäristöystävällisyyttä entistä enemmän. On mahtavaa saada yksi Suomen merkittävimmistä valmisruokataloista biokaasun käyttäjäksi”, Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala sanoo.

Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmönja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä maantieliikenteen polttoaineeksi. ”Biokaasu kiinnostaa teollisuusyrityksiä laajasti. Biokaasulla on kysyntää rullasuksivalmistajista suuriin hotelliketjuihin, sillä se tarjoaa yritykselle kustannustehokkaan tavan pienentää hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan vain muutama yritys käytti biokaasua, kun nyt puhutaan jo kymmenistä asiakkaista”, Arala kertoo.

Gasumin biokaasu on kotimainen biopolttoaine, joka on valmistettu kokonaan uusiutuvista raaka-aineista. Gasum käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua seitsemässä biokaasulaitoksessa, jotka sijaitsevat Turussa, Vehmaalla, Honkajoella, Huittisissa, Kuopiossa, Oulussa ja loppuvuodesta 2016 myös Riihimäellä. Riihimäelle rakennettava biokaasulaitos valittiin hallituksen kärkihankkeeksi helmikuussa 2016. Gasum tuottaa biokaasua myös yhteistyökumppaneiden kanssa Espoossa, Kouvolassa ja Lahdessa. Gasum tuottaa jatkossa vuosittain yli 300 GWh:ta kotimaista biokaasua ja käsittelee vuosittain yhteensä 425 000 tonnia biohajoavaa jätettä.

Lisätietoja: Jani Arala, yksikön päällikkö, myynti, biokaasuratkaisut, Gasum Oy puh. 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Pekka Kaikkonen, toimitusjohtaja, HoviRuoka puh. 0400 171 163, etunimi.sukunimi(a)hoviruoka.fi