Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?
22.06.2016
Skangas toimitti maailman ensimmäiselle LNG-käyttöiselle jäänmurtajalle nesteytettyä maakaasua (LNG) polttoaineeksi. Jäänmurtaja Polaris käyttää polttoaineenaan LNG:tä ja varapolttoaineena dieseliä. LNG:n käyttö pienentää merkittävästi aluksen hiukkas-, sekä rikkidioksidi-, hiilidioksidi- ja typenoksidipäästöjä.
Maailman ympäristöystävällisin jäänmurtajaa bunkrattiin kahdella LNG-rekalla Vuosaaren satamassa 18.−19.6.2016 ennen laivan ensimmäistä LNG:llä ajettavaa merikoetta.
”Jäänmurtaja Polaris tuo merkittävää lisävarmuutta Suomen talvimerenkulun tarpeisiin ja vielä ympäristöystävällisesti LNG:llä. Haluamme huolehtia elinkeinoelämän merikuljetusten tehokkaasta ja luotettavasta ympärivuotisesta toimivuudesta Suomessa”, kertoo Liikenneviraston talvimerenkulun päällikkö Jarkko Toivola.
”Jäänmurtaja Polaris edustaa uutta Itämeren murtajasukupolvea. Sen runkomuoto ja potkurijärjestely yhdessä suuren tehon kanssa takaavat alukselle Itämeren parhaan jäänmurtokyvyn sekä erinomaisen ohjailtavuuden”, Polariksen rakentaneen telakan Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki.
”Maailman ensimmäinen jäänmurtaja käyttää polttoaineena nesteytettyä maakaasua. LNG soveltuu meriliikenteeseen hyvin, koska se on erinomainen vaihtoehto korvaamaan öljyä ja ympäristöystävällisyys on yksi sen vahvuuksista. Ensimmäisen LNG-terminaalin auettua elokuussa laivaa voidaan bunkrata suoraan myös terminaalilta tai bunkraukset voidaan toteuttaa joustavasti rekoilla eri satamissa eri puolella Suomea”, sanoo Skangas Oy:n markkinoinnin ja myynnin johtaja Tommy Mattila.
LNG täyttää meriliikenteen rikkidirektiivin vaatimukset ja myös tulevaisuuden tiukemmat päästörajoitukset. LNG:n avulla voidaan korvata öljypohjaisten polttoaineiden käyttöä myös teollisuudessa, energiantuotannossa ja raskaassa liikenteessä. LNG:n käyttö öljyn sijaan vähentää merkittävästi niistä aiheutuvia hiukkas-, sekä rikkidioksidi-, hiilidioksidi- ja typenoksidipäästöjä. LNG:n käyttö mahdollistaa nesteytetyn biokaasun (LBG) käyttöön siirtymisen ilman lisäinvestointeja.
Skangas toimitti vuonna 2015 Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa LNG:tä yhteensä 376 700 tonnia (5,2 TWh:ta). Skangasilla on LNG-tuotantolaitos ja -terminaali Norjan Risavikassa, LNG-terminaalit Norjan Ørassa, Ruotsin Lysekilissä ja Porin terminaali avataan elokuussa 2016. TornioMangaLNG-yhteishankkeen rakentaminen etenee suunnitellusti ja terminaali valmistuu vuonna 2018 Tornioon.
Lisätietoja: Tommy Mattila, johtaja, markkinointi ja myynti, Skangas p. 020 447 8523, etunimi.sukunimi(a)skangas.com
Jarkko Toivola, talvimerenkulun päällikkö, Liikennevirasto p. 040 1677746, etunimi.sukunimi(a)liikennevirasto.fi
Ilona Haarlaa, viestintäpäällikkö, Arctech Helsinki Shipyard Oy p. 010 622 2916, etunimi.sukunimi (a) arctech.fi