Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


12.09.2016

Suomen ensimmäinen LNG-terminaali avattiin – mahdollistaa LNG-toimitukset myös kaasuverkoston ulkopuolelle

Suomen ensimmäinen LNG-tuontiterminaali avattiin maanantaina 12.9.2016 Porissa. Samalla alkavat myös nesteytetyn maakaasun (LNG) asiakastoimitukset. Terminaali mahdollistaa nesteytetyn maakaasun toimitukset myös kaasuverkoston ulkopuoliselle teollisuudelle, meriliikenteelle ja raskaalle liikenteelle sekä monipuolistaa Suomen energiamarkkinoita.

Nesteytetyn maakaasun saatavuus Suomessa paranee terminaalin avautumisen myötä huomattavasti. Tämä on tärkeä kilpailukykytekijä niin Porin sataman M20 teolllisuuspuistolle kuin alueen nykyiselle teollisuudellekin, joista Huntsman Pigments and Additives Oy, Kemira Oyj, Norilsk Nickel Harjavalta Oy ja Porin Prosessivoima ovat siirtyneet LNG:N käyttäjiksi.

Porin terminaali vahvistaa pohjoismaista kaasuekosysteemiä

– Porin LNG-terminaalin avautuminen kehittää ja monipuolistaa Suomen energiamarkkinaa. Mahdollisuus kaasuverkoston ulkopuoliseen nesteytetyn maakaasun jakeluun madaltaa kynnystä kaasun hyödyntämiseen koko Suomessa. On hienoa, että terminaali saadaan nyt käyttöön suunnitellun aikataulun mukaisesti ilman poissaoloon johtaneita tapaturmia, sanoo Skangasin hallituksen puheenjohtaja ja Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Hankkeen kokonaisinvestointi on yli 80 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi vuonna 2014 terminaalihankkeelle energiatukea 23 miljoonaa euroa. Käyttöönoton jälkeen terminaali työllistää suoraan 10 ja välillisesti merkittävästi noin 50 henkeä. Terminaalin hankkeen työllistämisvaikutus on ollut 320 henkilötyövuotta ja parhaimmillaan työmaalla on työskennellyt samanaikaisesti 230 henkeä.

Kuluva vuosi on ollut LNG-tarjonnan kannalta merkittävä, sillä elokuussa avautui myös Suomen ensimmäinen raskaalle liikenteelle suunnattu kaasutankkausasema Vuosaaren satamaan. Myös Tornion MangaLNG-yhteishankkeen rakentaminen etenee suunnitellusti ja terminaali valmistuu vuonna 2018 Tornioon.

Gasumin tytäryhtiö ja terminaalia operoiva Skangas toimitti LNG:tä vuonna 2015 Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa yhteensä 376 700 tonnia (5,2 TWh:ta). Skangasilla on nyt avautuvan Porin terminaalin ohella LNG-tuotantolaitos ja -terminaali Norjan Risavikassa ja Porvoossa sekä LNG-terminaalit Norjan Ørassa ja Ruotsin Lysekilissä.

Nesteytetty maakaasu täyttää meriliikenteen rikkidirektiivin vaatimukset ja tulevaisuuden tiukemmat päästörajoitukset. Sen avulla voidaan korvata öljypohjaisten polttoaineiden käyttöä myös teollisuudessa, energiantuotannossa ja raskaassa maantieliikenteessä. Öljyn korvaaminen LNG:llä vähentää merkittävästi edellä mainituista aiheutuvia hiukkas-, rikkidioksidi-, hiilidioksidi- ja typenoksidipäästöjä. LNG:n käyttö mahdollistaa myös nesteytetyn biokaasun (LBG) käyttöön siirtymisen ilman lisäinvestointeja.

Lisätietoja:

Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum ja hallituksen puheenjohtaja, Skangas puh. 020 44 78 661 (Henna Walker, johdon assistentti)  etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Tor Morten Osmundsen, Chief Executive Office, Skangas Tel. +47 416 85 771, Tor.Morten.Osmundsen(a)skangas.com

Olga Väisänen, johtaja, viestintä, Gasum puh. 020 44 78 628, etunimi.sukunimi(a)gasum.fi