Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


12.04.2017

Eerola-yhtiöt siirtyy ensimmäisenä Suomessa ajamaan omista jätteistä tuotetulla biokaasulla

Ympäristöhuoltoalan asiantuntija Eerola-yhtiöt siirtyy ensimmäisenä Suomessa ajamaan kotimaisella ja uusiutuvalla omista jätteistä tuotetulla biokaasulla. Eerola-yhtiöt hyödyntää jatkossa Gasumin jätehuoltopalvelua toimittamalla keräämänsä rasvakaivolietteen biokaasun tuotantoon. Yritys tankkaa jatkossa biokaasua raskaaseen sekä kevyeen kalustoonsa.

Eerola-yhtiöt tyhjentää yhtenä toimenkuvanaan rasvanerotuskaivoja. Kaivot ovat jokaisen ravintolan ja keittiön perusvaruste, ja niihin erottuu kaikki keittiön viemäriveden joukossa oleva rasva. Aiemmin kaivoista tyhjennetty rasva on viety hyödyntämättä jätevedenpuhdistamolle ja kaatopaikalle. Nyt kuitenkin rasvan energiamäärä saadaan biokaasulaitoksella uusiokäyttöön.

”Olemme ylpeitä edelläkävijäasemastamme Suomessa. Omista jätteistä tuotetulla biokaasulla ajaminen on meille luonnollinen tapa olla yrityksenä entistäkin ympäristöystävällisempi. Kiertotalous on todella iso juttu, ja Gasumin kanssa palikat loksahtivat tässä hyvin kohdilleen”, sanoo Pasi Eerola, Eerola-yhtiöiden toimitusjohtaja.

Gasumin biokaasulaitokset ottavat Eerola-yhtiöiden jätekaivoista keräämää rasvaa vastaan ja tuottavat siitä uusiutuvaa, täysin kotimaista biokaasua. Eerola-yhtiöt tulee käyttämään tätä biokaasua aluksi kolmessa Scanian kaasukuorma-autossa sekä viidessä Veholta hankitussa kaasukäyttöisessä Mercedes-Benz Sprinterissä.

”Suomen kuljetussektorilla on nyt havaittavissa aivan selkeä herääminen vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Erityisen hienoa on olla mukana edistämässä näin konkreettista kiertotalousesimerkkiä. On mielestäni todella järkeenkäypää hyödyntää kerätty rasva omien ajoneuvojen polttoaineeksi, joskin tämän kaltainen toiminta edustaa vielä varsin uudenlaista ajattelua maassamme. Olemme innolla mukana Eerola-yhtiöiden matkassa omalla osaamisellamme.”, kertoo Henna Wickström Scania Suomen toimitusjohtaja.

”Moni yritys miettii päästö- ja ympäristöasioita aiempaa enemmän. Moni yritys myös hakee aktiivisesti tietoa ja kokemuksia vaihtoehdoista, joilla voivat viedä päästö- ja ympäristöasioita eteenpäin. On upeaa, että Eerola-yhtiöt ovat järkevästi, ennakkoluulottomasti sekä innovatiivisesti lähteneet hyödyntämään vaihtoehtoisia polttoaineita. Hienoa, että saamme olla osana Eerola-yhtiöiden hanketta”, toteaa Mercedes-Benz-pakettiautojen myyntijohtaja Jani Tolonen Veho Hyötyajoneuvoilta.

Biokaasun liikennekäytöllä saavutetaan huomattavat päästövähennykset

Rasvakaivolietteen hyödyntämisestä polttoaineena syntyy huomattavia päästövähennyksiä. Kun Eerola-yhtiöt rupeaa käyttämään biokaasua polttoaineenaan kahdeksassa ajoneuvossa, vähenevät niiden käytöstä syntyvät CO2-päästöt yhteensä jopa 2 600 tonnia vuodessa. Tämä vastaa lähes 600 asunnon (70 m2) lämmityksestä aiheutuvia päästöjä.

”Eerola-yhtiöiden rasvakaivolietteiden hyödyntäminen on osoitus käytännön kiertotalouden toteutumisesta. Jätteiden hyödyntäminen tukee suomalaista työllisyyttä, ja biokaasu polttoaineena vähentää liikenteestä syntyviä päästöjä. Olemme iloisia voidessamme tukea molempien tavoitteiden toteutumista”, sanoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala.

Gasumin biokaasu on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine. Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä maantieliikenteen polttoaineeksi. Biokaasulle on myönnetty Joutsenmerkki ja liikennebiokaasulle lisäksi Avainlippu.

Lisätietoja:
Jani Arala, yksikön päällikkö, myynti, biokaasuratkaisut, Gasum Oy
puh. 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Pasi Eerola, toimitusjohtaja, Eerola-yhtiöt Oy
puh. 0400 415 602, etunimi.sukunimi(a)eerolayhtiot.fi

Henna Wickström, toimitusjohtaja, Scania Suomi Oy
puh. 050 304 8763, henna.wickstrom(a)scania.fi

Jani Tolonen, myyntijohtaja, Veho Oy Ab
puh. 040 0937733, jani.tolonen(a)veho.fi

Energiayhtiö Gasumlue lisää yhtiöstämme.

Eerola-yhtiöt on ympäristöhuoltoalalla toimiva perheyhtiö. Palvelemme kunnallis-, kiinteistö- ja teollisuustekniikan ylläpitoa ja rakentamista koko Suomessa. Tuotamme asiakkaillemme vesi- ja viemärijärjestelmien hallinta- ja kunnossapitopalveluja sekä niihin liittyviä palveluja. www.eerolayhtiot.fi

Scania on osa Volkswagen Truck & Bus GmbH -konsernia ja maailman johtavia raskaisiin kuljetussovelluksiin tarkoitettujen kuorma- ja linja-autojen valmistajia. Scania on myös johtava teollisuus- ja merimoottoreiden toimittaja. Palveluihin liittyvät tuotteet edustavat yhä kasvavaa osaa yhtiön toiminnasta varmistaen Scanian asiakkaille kustannustehokkaita kuljetusratkaisuja ja kaluston maksimaalisen käytettävyyden. Scania tarjoaa myös rahoituspalveluja. Noin 400 000 henkilöä työllistävä yritys toimii noin sadassa maassa. Tutkimus- ja kehitystoiminnot on keskitetty Ruotsiin, kun taas Euroopassa ja Etelä-Amerikassa valmistetaan koko maailmaan myytävät komponentit ja kokonaiset ajoneuvot. Vuoden 2015 liikevaihto oli 95 miljardia SEK nettovoiton ollessa 6,8 miljardia SEK. www.scania.com   

Suomen johtavaan autokaupan konserniin kuuluva Veho Hyötyajoneuvot tuo maahan ja myy Mercedes-Benz- ja Fuso Canter -hyötyajoneuvoja sekä Setra-linja-autoja. Tuotekirjo on laaja ja kattaa kaikki kuljetustarpeet henkilökuljetuksesta raskaisiin erikoiskuljetuksiin. Asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen on toiminnan keskiössä ja autamme suunnittelemaan juuri asiakkaan liiketoimintaan sopivan kuljetusten kokonaisratkaisun. Kaluston liikkuvuudesta pitävät huolen hyötyajoneuvojen ammattilaiset huoltokorjaamoilla ympäri Suomen. CharterWay-vuokra-ajoneuvoilla tarjotaan ratkaisut asiakkaiden nopeasti muuttuviin ajoneuvotarpeisiin, olipa kyseessä päivän sijaisauto tai pidempiaikainen vuokraustarve. www.vehotrucks.fi