Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


24.05.2017

Fortumin kiertotalouskylä ja Honkajoen energiapuisto menestyivät Vuoden ilmastoteko -kilpailussa – Gasum molemmissa mukana

Vuoden ilmastoteko -palkinto myönnettiin tänä vuonna Fortumin Riihimäellä sijaitsevalle Kiertotalouskylälle ja kilpailun yleisöpalkinto Honkajoen vihreälle energiapuistolle. Riihimäellä sijaitseva kiertotalouskylässä kierrätetään vuosittain jopa 100 000 tonnia yhdyskuntajätettä. Gasumin biokaasulaitokselle toimitetusta biojätteestä valmistetaan biokaasua. Honkajoella Gasumin biokaasulaitos valmistaa biokaasua ja toimittaa sitä Vatajakosken Sähkö Oy:n voimalaitokselle. Vuoden ilmastoteko -tunnustus voidaan myöntää energia-alalla toimivalle tai alaan liittyvälle yritykselle tai yhteisölle, tai energiankäyttäjälle, joka on edistänyt toiminnallaan ilmastonmuutosta hillitseviä tekoja.

Fortumin Kiertotalouskylä on vuoden 2016 alussa käyttöönotettu, ainoa laatuaan oleva kiertotalouskylä. Kylässä voidaan käsitellä täydellä kapasiteetilla jopa 100 000 tonnia yhdyskuntajätettä vuosittain. Kylään saapuva jäte kierrätetään eteenpäin lajittelulaitoksen, muovijalostamon sekä Gasumin biokaasua tuottavan biokaasulaitoksen kautta. Biojätettä laitokselle saapuvasta jätteestä on noin kolmasosa, ja tästä Gasum tuottaa kotimaista ja uusiutuvaa biokaasua.

Fortumin ohella Vuoden ilmastoteko -kilpailussa menestyi tänä vuonna Honkajoen vihreä energiapuisto, jolle myönnettiin kilpailun yleisöpalkinto sen monivuotisesta työstä kiertotalouden hyväksi. Energiapuisto hyödyntää mm. Gasumin Honkajoen biokaasulaitoksen tuottamaa biokaasua. Honkajoen biokaasulaitos käsittelee vuosittain useita kymmeniä miljoonia kiloja jätettä, ja siitä syntyvä biokaasu toimitetaan Vatajankosken Sähkö Oy:n moottorivoimalaitokselle.

”Olemme todella mieluusti mukana kumppaniemme pyrkimyksissä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Se, että nämä hankkeet noteerataan Vuoden ilmastoteko -palkinnoin, on merkki siitä, että yhdessä tekemämme työ ilmaston eteen kantaa hedelmää”, sanoo Gasumin tuotantojohtaja Ari Suomilammi.

Gasumin biokaasu on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine, jota tuotetaan Gasumin biokaasulaitoksilla Huittisissa, Honkajoella, Kuopiossa, Oulussa, Riihimäellä, Turussa ja Vehmaalla. Ruotsissa Gasumilla on biokaasulaitokset Jordbergassa, Katrineholmissa, Lidköpingissä, Örebrossa sekä yhtiöllä on enemmistöosuus Västeråsissa sijaitsevasta tuotantolaitoksesta. Lisäksi Gasumilla on 50 prosentin omistusosuus Vadsbo Biogasissa. Yhtiö myös tuottaa ja syöttää biokaasua kaasuverkkoon yhteistyökumppaneiden kanssa Espoossa, Kouvolassa ja Lahdessa biokaasulaitoksilta.

Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä maantieliikenteen polttoaineeksi. Biokaasulle on myönnetty Joutsenmerkki ja liikennebiokaasulle lisäksi Avainlippu.

Lisätietoja:
Ari Suomilammi, johtaja, tuotanto ja hankinta, biokaasu, Gasum Oy
puh. 0400 653 351, etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Lue lisää biokaasusta >