Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?
10.01.2017
Gasum ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat solmineet jatkosopimuksen Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon lietteiden hyödyntämisestä biokaasuenergiaksi ja lannoitteiksi. Sopimuksen myötä Gasum tulee investoimaan Topinojalla sijaitsevaan biokaasulaitokseen. Sopimuskausi alkaa ensi vuonna, ja on voimassa vuoteen 2028 asti.
Gasum käsittelee nykyisin Turun alueen jätevesilietteen Topinojan biokaasulaitoksessa. Nyt solmittavan jatkosopimuksen myötä Gasum tulee päivittämään biokäsittelylaitoksensa tekniikkaa Topinojan laitoksella. Aikeissa on muun muassa energiatehokkuuden parantaminen, sekä jätteiden käsittelyn kehittäminen siten, että käsittelystä syntyvät päästöt vähenevät. Jätevesilietteen käsittelyssä syntyvä aines hyödynnetään maanparannuksessa ja lannoituksessa. Gasum selvittää myös Topinojan biokaasulaitoksen laajennusmahdollisuuksia palvelemaan entistä laajemmin Turun talousalueen biohajoavan jätteen käsittelyä. Mahdollisesta laajennuksesta tehdään erillinen päätös vuoden 2017 aikana.
Gasumin tavoitteena on lisätä biokaasun käyttökohteita Turun alueella. Kaasun käyttöä tullaan Turussa kasvattamaan monin tavoin. Esimerkiksi kuorma-autot, jotka kuljettavat lietettä Topinojalle, tullaan vaihtamaan kaasukäyttöisiksi. Gasum investoi kahteen LNG-käyttöiseen rekkaan, jotka hoitavat Topinojan ja Vehmaan biokaasulaitosten materiaalikuljetuksia. Turun Sataman yhteyteen avattiin syksyllä kaasutankkausasema kevyelle ja raskaalle liikenteelle.
”Olemme tehneet Turun kaupungin kanssa jo pitkään yhteistyötä, ja olemme iloisia siitä, että pääsemme nyt kehittämään toimintaamme edelleen eteenpäin. Tämä on taas yksi askel lähemmäs kohti tavoitteitamme vähähiilisestä yhteiskunnasta. Turun seutu on meille tärkeä alue ja kiinnostusta kaasua kohtaan on sekä seudun teollisuudella että meri- ja maaliikenteellä,” kertoo biokaasun tuotantojohtaja Ari Suomilammi Gasumilta.
Gasumin Topinojan biokäsittelylaitos tuottaa vuosittain noin 30 gigawattituntia biokaasua, joka vastaa noin 3 000 henkilöauton vuosittaista energiankulutuksen määrää. Nykyisin biokaasu käytetään lämmön ja sähkön tuotantoon.
”Jatkamme mielellämme hyvin sujunutta yhteistyötä Gasumin kanssa. Pyrimme jätevedenpuhdistamon käytössä aina mahdollisimman hyvään puhdistustulokseen kustannustehokkaasti. Laitoksessa käsitellään lähes 300 000 Turun seudun asukkaan jätevedet sekä alueen teollisuuden jätevedet. Haluamme osaltamme pienentää hiilijalanjälkeä sekä edistää energiatehokkuuden ja kiertotalouden toteutumista Turun seudulla,” sanoo toimitusjohtaja Mirva Levomäki Turun seudun puhdistamo Oy:stä.
Gasumin biokaasu on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine, jota syötetään kaasuverkkoon Espoosta, Kouvolasta, Lahdesta ja Riihimäeltä. Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä liikenteen polttoaineeksi.
Lisätietoja:
Ari Suomilammi, tuotantojohtaja, biokaasu, Gasum Oy
puh. 020 447 8754, etunimi.sukunimi@gasum.com
Mirva Levomäki, toimitusjohtaja, Turun seudun puhdistamo Oy
puh. 040 712 6241, mirva.levomaki@turku.fi
Energiayhtiö Gasum, puhtaampaa energiaa, tutustu yhtiöömme.
Turun seudun puhdistamo Oy on 14 kunnan omistama palveluntuottaja, joka tarjoaa omistajilleen sekä muille asiakkailleen hyvänlaatuista jätevedenpuhdistuspalvelua kustannustehokkaasti. Yhtiö vastaa ja huolehtii Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon operoinnista ja sen puhdistustuloksesta. Jätevedenpuhdistamon käytössä pyritään mahdollisimman hyvään, vähintään ympäristöluvan määräykset täyttävään puhdistustulokseen. Laitoksessa käsitellään lähes 300 000 Turun seudun asukkaan jätevedet. Lisäksi laitos käsittelee alueen teollisuuden jätevedet. www.turunseudunpuhdistamo.fi