Medialle


Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?

Lue lisää

08.08.2017

UFF autoilee vihreästi biokaasulla

UFF otti käyttöönsä biokaasulla kulkevan Mercedez-Benz Sprinterin, jolla autoilun CO2-päästöt ovat pienentyneet huomattavasti.

Gasum ja UFF ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2015 lähtien. Gasum toimitti Intiaan köyhän Dausan alueen perheille kymmenen biokaasuyksikköä vuosina 2015 ja 2016. Biokaasun avulla perheet saavat ruoanlaittoon ja valaistukseen tarvittavaa energiaa. Biokaasu helpottaa erityisesti naisten ja lasten elämää, koska he ovat tottuneet keräämään polttopuita sekä laittamaan ruokaa nuotiolla useita tunteja päivässä. Biokaasun myötä he voivat käyttää säästyneen ajan perheestä huolehtimiseen, maataloustöihin, opiskeluun tai lepäämiseen. Sivutuotteena saatavasta lietteestä tehtävä komposti taas parantaa kasvuolosuhteita viljelypelloilla ja näin ollen tukee köyhien perheiden toimeentuloa. Biokaasulaitokset rakennettiin UFF:n ja sen kumppanin Humana People to People -järjestön kanssa.

Gasumin kautta UFF tutustui myös kaasuautoiluun ja päätyi ottamaan käyttöönsä kaasulla kulkevan Mercedes-Benz Sprinterin. "Ajatus lähti siitä, että halusimme pienentää autoilun hiilijalanjälkeämme. Tutustuin kaasuautoon kuljetusmessuilla ja Gasum tuki hankintaamme, kertoo UFF:n keräyspäällikkö Jari Töyrynen.

Kaasuauto on ollut UFF:n käytössä nyt noin vuoden. CO2-päästöt ovat kaasuun vaihtamisen myötä vähentyneet noin 2750 kg verrattuna vastaavalla dieselmallilla ajamiseen. "Huikea homma että polttoainevalinnalla saadaan hiilijalanjälkeä pienemmäksi noin paljon", Töyrynen kiittää.

Töyrysen mukaan kaasuauto on sopinut heidän käyttöönsä hyvin, etenkin kun toimintasädettä pidennettiin asentamalla autoon lisäsäiliöt, joiden avulla kaasulla pääsee ajamaan noin 500 kilometriä.

UFF:n Sprinterin tunnistaa kaasuautoksi vihreästä "Kuljen suomalaisella biokaasulla" tarrasta. Vähäpäästöinen ja uusiutuva biokaasu sopii hyvin UFF:n toimintaperiaatteeseen, joka perustuu kestävään kehitykseen:

"Yksi uudelleenkäyttöön kierrätetty t-paita säästää noin 3000 litraa vettä, 7 kg hiilidioksidipäästöjä ja 500 grammaa torjunta-aineita. Luonnonvarojen kestävä käyttö hillitsee ilmastonmuutosta, jonka haittavaikutukset koskettavat erityisesti köyhimpien maiden ihmisiä. Kierrätetyn tuotteen ostaminen on ekologinen valinta, joka toteuttaa kestävää kehitystä. Samalla tuet ympäristötyötä kotimaassa ja kehitysyhteistyöhankkeita Afrikassa ja Intiassa", kertoo UFF kumppanuustoiminnan päällikkö Minja Huopalainen.