Markus Herranen  Gasum

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. Sähkömarkkinoiden lisäksi Herranen tuntee Ala-Kintaus -järven kalavedet.


20.12.2019

Jollei jouluna ei ole lunta…voiko joulupukki tullakaan?

…miettivät lapset suomalaisessa joululaulussa. ”Jospa Korvatunturille pukki ostais helikopterin, keksi naapurin pieni Ville” jatkuu samainen kappale. Enpä tiedä saako idea helikopterista tämän päivän ympäristötietoisilta lapsilta enää varauksetonta kannatusta, mutta huoli lumettomasta joulusta on laulun lasten kanssa taatusti yhteinen. Uusia ratkaisuja tarvitaan niin naapurin Villeiltä kuin meiltä muiltakin.

Muutaman lohduttavan sanan voi Villelle kuitenkin kertoa.

Kuivina ja kylminä pakkaspäivinä valkoisten hankien naristessa kenkien alla, energian kulutus väistämättä kasvaa. Lämmityspattereita väännetään kovemmalle, ilmanlämpöpumput hurisevat ja saunat lämpiävät. Kun lämpöä ja sähköä kulutetaan keskivertoa enemmän, myös sähkön tuotantoa lisätään. Niinpä kylminä talvina esimerkiksi paljon parjatun kivihiilen käyttö kasvaa.

Sen sijaan nyt joulukuussa vallinnut ajankohtaan nähden leuto sää on ollut hyvä uutinen energian kulutuksen näkökulmasta. Kun mukaan lisätään vielä ajoittain voimakkaaksi yltynyt tuuli ja vesisateet, piirtyy kuva energiantuotannon näkökulmasta vieläkin positiivisemmaksi. Voimakas tuuli vahvistaa tuulivoiman tuotantoa ja sateinen sää kerryttää puolestaan pohjoismaisia vesivarantoja. Leudon sään takia lämmitystä ei ole kotona ja työpaikoilla tarvinnut lisätä, joten energiaa on samalla säästynyt kylmiin pakkaspäiviin verrattuna.

Toisekseen kostea ja leuto sää heijastuu myös sähkön hintaan. Matti meikäläiselle, joka maksaa sähkösopimuksessaan tunneittain vaihtuvasta sähkön markkinahinnasta, leuto sää merkitsee pienempää laskua. Ja ehkäpä näin joulun aikaan ekstrapakettia pikku-Villelle.

Siispä - säistä huolimatta - oikein mukavaa joulua ja vuoden vaihdetta koko Gasumin Portfolio Servicen tiimiltä!