Markus Herranen

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. Sähkömarkkinoiden lisäksi Herranen tuntee Ala-Kintaus -järven kalavedet.


03.10.2019

Sähkömarkkinoiden seuraaminen käy jännitysnäytelmästä

Epävarmuutta, yllätyksiä ja maailmanpoliittista vääntöä. Sähkömarkkinat eivät ehkä saa maallikon ihoa kananlihalle, mutta analyytikon silmiin muutokset markkinoilla muodostavat kokonaisen draaman kaaren. Syyskuussa oman pienoisdraamansa sai liikkeelle Ranskan ydinvoimalaitoksilta kantautuneet huhut.

Syyskuun alussa markkinat saavutti tieto siitä, että osassa Ranskan ydinvoimalaitoksia saattoi olla viallisia hitsauksia höyrygeneraattoreissa. Tämä tarkoittaisi mahdollisesti ylimääräisiä huoltoja talven aikana, mikä puolestaan heijastuisi ydinvoiman tarjontaan markkinoilla. Soppa oli siis valmis. Keski-Euroopassa sähkön hinnat nousivat voimakkaasti – erityisesti ensi talven osalta ja hintojen kallistuminen heijastui myös meille pohjoismaiseen markkinaan. Huoli mahdollisesta niukemmasta ydinvoiman tarjonnasta antoi markkinoilla lisäpotkua kivihiilelle ja maakaasulle, joiden hinnat kääntyivät myös nousuun. Nousua vahvisti vielä Saudi-Arabian öljyntuotantoon kohdistuneet iskut.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Epävarmuus ja huoli markkinoilla tasaantuivat myöhemmin syyskuussa, kun Saudi-Arabi ilmoitti saavansa öljyn tuotannon palautettua iskuja edeltävälle tasolla nopeammin kuin markkinoilla oli peläten uumoiltu. Ilmoituksen myötä polttoaineiden hinnat kääntyivät laskuun. Lisälaskupainetta kivihiilen ja maakaasun hintoihin toi myös Ranskan ydinvoimayhtiön ilmoitus siitä, etteivät hitsausongelmat vaadi välittömiä toimenpiteitä. Kuten kaikessa hyvässä draamassa jännitys pysyy silti ilmassa, sillä ydinvoimaviranomaiset eivät ole vielä antaneet virallista kantaansa asiaan.

Hintapiikkejä kotimaassa

Suomessa draama on ollut suhteellisesti pienempää, vaikka päivänsisäisten sähkön spot-hintojen eriytyminen Ruotsin ja Norjan hinnoista jatkui myös syyskuussa. Syyskuun loppupuolella markkinoilla nähtiin jopa korkeita hintapiikkejä, kun samaan aikaan sähkön saatavuutta rajoitti Suomessa sekä Loviisan ydinvoimalan vuosihuolto, niukka tuulituotanto että Suomen ja Etelä-Ruotsin välisten siirtoyhteyksien huollot. Loppusyksystä hintapiikkien todennäköisyys Suomessa kuitenkin laskee. Kotimaan sijasta odottamattomia käänteitä voi käänteitä voi kuitenkin olla luvassa maailmalta. Sumentuneet talousnäkyvät pitävät markkinat varpaillaan ja lokakuun lopussa kellon tikitys kiihtyy jälleen, kun Brexit-neuvotteluihin annettu lisäaika lähestyy loppuaan.

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. 

Tiesitkö, että...

Spot-hinta on Pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille.

Futuurituote on sähköjohdannainen, millä sähkön hinta voidaan suojata tietylle tulevaisuuden ajanjaksolle.

Päästöoikeus on osa Euroopan Unionin luoma ohjausväline EU:n sisäisten päästöjen vähentämiseen. Päästöoikeuden hinta muodostuu markkinoilla samalla tavalla kuin muidenkin hyödykkeiden kaupassa.