Medialle

Kaipaatko painokelpoisia kuvia, lisätietoja tai haluaisitko jatkossa tilata Gasumin mediatiedotteet suoraan sähköpostiisi?


03.01.2019

Tutkimus: Yli 70 % kuluttajista pitää polttoaineen kotimaisuutta tärkeänä

Kaasuautoilun suosio on kasvanut viime vuosina nopeasti. Tuoreen, Gasumin toimesta toteutetun tutkimuksen mukaan jopa joka viides kuluttaja pitää kaasua kiinnostavana vaihtoehtona muihin käyttövoimiin verrattuna. Tutkimuksessa selvitettiin yleisesti kuluttajien mielikuvia liittyen kaasuautoiluun.

Value Clinic tutki Gasumin toimeksiannosta kuluttajien suhtautumista kaasuautoiluun sekä sen herättämiä mielikuvia. Tutkimuksen mukaan joka viides kuluttaja pitää kaasua kiinnostavana vaihtoehtona muihin käyttövoimiin verrattuna ja kaasuautojen kiinnostavuus on lähes samalla tasolla dieselautojen kanssa.

”Tutkimuksessa selviää, että vain puolet dieselautoilijoista pitää dieseliä mielenkiintoisena polttoainevaihtoehtona jatkossa ja monia kiinnostaa erityisesti kaasun käyttö polttoaineena. On hienoa, että ympäristöystävälliset vaihtoehdot ovat herättäneet yhä useamman kuluttajan mielenkiinnon”, kertoo Gasumin liikenneyksikön myyntipäällikkö Heidi Kuoppala.

Ympäristöystävällisyyden merkitys nousi vahvasti esille tutkimuksessa: noin puolet kyselyyn vastanneista piti polttoaineen uusiutuvuutta tärkeänä tekijänä ja yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että bensiinistä ja dieselistä pitäisi siirtyä puhtaampiin polttoaineisiin. Lähes 70 prosenttia vastaajista kaipaa myös lisää julkista keskustelua uusiutuvista polttoaineista. Monille kuluttajille myös polttoaineiden kotimaisuus on tärkeää: valtaosa vastaajista (74 %) valitsisi kotimaisen polttoaineen ulkomailta tuodun sijaan.

Auton valintaan vaikuttavat muun muassa turvallisuus ja käyttökustannukset

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä tekijät ovat kuluttajille tärkeitä autoilussa. Tärkeimmäksi tekijäksi nousi autoilun turvallisuus, jota 58 prosenttia piti erittäin tärkeänä. Toiseksi tärkeimmäksi nousivat edulliset käyttökustannukset, hankintahinta ja matalat polttoainekustannukset.

”Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kaasuautojen edut vastaavat pitkälti kuluttajien toiveita. Kaasuautoilun suosio on kasvanut huimaa vauhtia viime vuosien aikana, koska sen hyödyt ovat huomattavat: kaasu on polttoaineena erittäin edullinen, kaasuauton toimintasäde on pitkä ja hankintahinta samassa hintaluokassa kuin vastaavan bensiini- ja dieselautomallin. Lisäksi biohajoavista jätteistä tuotettu biokaasu on täysin kotimaassa tuotettu polttoaine, jonka ympäristöhyödyt ovat merkittävät”, Kuoppala toteaa.

Osana tutkimusta osallistujille kerrottiin kaasuautoilun eduista, kuten polttoaineen edullisesta hinnasta sekä biokaasun ympäristöhyödyistä. Ennen esittelyä 20 prosenttia piti kaasuautoa mielenkiintoisena vaihtoehtona, mutta esittelyn jälkeen 78 prosenttia kiinnostui kaasuautosta. Kaasuautoilun suosio onkin kasvanut huimaa vauhtia viime vuosien aikana. Ennen vuotta 2017 kaasuautoja oli käytössä vajaa 2 000, kun taas nyt kaasuautoja kulkee Suomessa jo yli 6 000 kappaletta.

Vähäpäästöisten kaasuautojen polttoaineena voi käyttää bio- tai maakaasua, jotka ovat hyvin edullisia polttoaineita. Kotimaista ja uusiutuvaa biokaasua tuotetaan esimerkiksi kotitalouksien biojätteistä ja yhteiskunnan jätevesilietteistä. Liikennekäytössä biokaasulla on mahdollista vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä jopa 85 prosenttia verrattuna perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin. Bio- ja maakaasua voi tankata Gasumin 28 asemalla ympäri Suomen. Lisäksi kaikissa kaasuautoissa on bensiinitankki, mikä lisää auton toimintasädettä ja mahdollistaa autolla ajamisen myös kaasutankkausasemaverkoston ulkopuolella.

Lisätietoja:
Heidi Kuoppala, myyntipäällikkö, liikenne, Gasum Oy
puh. +358 50 440 9793, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Kyselyn toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimija Value Clinic. Kuluttajatutkimus kaasuautoilusta toteutettiin sähköisenä kyselynä 10/2018. Kyselyyn vastasi yhteensä 1204 suomalaista (pl. Pohjois-Suomi).