Markus Herranen  Gasum

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. Sähkömarkkinoiden lisäksi Herranen tuntee Ala-Kintaus -järven kalavedet.


04.06.2019

Tuuliviiri vallaton - myös sähkön hinta on

Pilviä vai poutaa? Sään vaihtelu kiinnostaa paitsi meteorologia, myös analyytikkoa. Spot-markkinoilla sähkön hintaa tarkastellaan 24 tuntia vuorokaudessa, joten vaihtelut säässä näkyvät kohonneina tai laskeneina sähkön hintoina. Tänä keväänä heiluntaa markkinoilla on riittänyt.  Tuuliviirimäiset muutokset sähkön hinnassa ovat johtuneet paitsi vaihteluista tuulivoiman tuotannossa myös keväthankien nopeasta sulamisesta. 

Huhtikuu oli pääsääntöisesti hyvin kuiva ja loppukuusta nautittiin jopa huomattavasti tavanomaista lämpimämmistä säistä. Lämmin sää sulatti nopeasti talven kinokset, mikä nosti vesivoiman tarjontaa markkinoilla. Runsaan vesi- sekä tuulivoimatuotannon myötä sähkön hinta laski yöaikaan jopa lähelle 0-tasoa.

Lämmin ja kuiva huhtikuu vaihtui viileään ja sateiseen toukokuuhun ja kylmää kyytiä saatiin myös markkinoilla. Suomen markkinoilla sähkön hintaa nosti normaalia heikompi ydinvoimantuotanto sekä tuulivoiman niukka tarjonta. Siirtoyhteyksissä Suomen ja Ruotsin välillä oli huolloista johtuvia rajoituksia, jotka heijastuivat myös hintoihin. Suomen aluehinta spot-markkinoilla nousikin korkeimmillaan toukokuussa jopa lähelle 200 €/MWh tasoa.

Kesäkuun alussa pientä puhuria ja ajoittaisia hintapiikkejä saattaa olla edelleen luvassa, sillä sähkön siirtoyhteyksien huollot jatkuvat ja Olkiluoto 1-yksikkö on myös vuosihuollossa.

Mistä tulee?

Sähkön futuurituotteissa kuiva huhtikuu näkyi nousseena hintatasona, mutta toukokuun runsaat sateet käänsivät puolestaan hinnat laskuun. Samalla taittui myös huhtikuussa voimakkaasti noussut päästöoikeuden hinta, joka osaltaan nosti sähkön hintoja.

Kivihiilen ja maakaasun osalta hinnat ovat olleet jyrkässä laskussa kausiluontoisen kysynnän hiljettyä. Tarjonta on ollut samanaikaisesti runsasta ja varastotasot ovat olleet korkealla. Huolet maailmantalouden kasvun hidastumisesta sekä kauppajännitteet Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ovat myös tuoneet polttoaineiden hintoihin laskupainetta.

Mitä sitten on luvassa? Epävarmojen näkymien myötä tuulisuus markkinoilla tuskin on hetkeen tyyntymässä. Kesäkuun säiden suhteen odotetuin ennustus taitaa kuitenkin koskea juhannussäätä. Sähkön hinnan osalta tieto tuskin lämmittää, mutta tilastojen mukaan kesäkuun Suomen lämpöennätys mitattiin juuri juhannuksena. Vuonna 1935 Ähtärissä hikoiltiin hellettä mittarin noustessa 33,8 asteeseen. Silloin ei pieni tuulikaan varmasti ollut pahitteeksi.

- Markus Herranen

 

Tiesitkö, että...

Spot-hinta on Pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille.

Futuurituote on sähköjohdannainen, millä sähkön hinta voidaan suojata tietylle tulevaisuuden ajanjaksolle.

Päästöoikeus on osa Euroopan Unionin luoma ohjausväline EU:n sisäisten päästöjen vähentämiseen. Päästöoikeuden hinta muodostuu markkinoilla samalla tavalla kuin muidenkin hyödykkeiden kaupassa.