Markus Herranen

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä. Sähkömarkkinoiden lisäksi Herranen tuntee Ala-Kintaus -järven kalavedet.


05.11.2019

Vanha kansa sen jo tiesi

”Lämmin lokakuu, kylmä helmikuu” ennustaa vanhan kansan sanonta. Lokakuussa kelejä on perinteisesti seurattu tarkasti, uskoen säiden antavan viitteitä tulevasta vuodesta. Huuhaata tai ei, tarve riskien hallintaan pitkän aikavälin ennusteita seuraten ei 2000-luvulla ole suinkaan menettänyt merkitystään – päinvastoin. Dataa ja ennusteita on saatavilla enemmän, mutta samalla toimintaympäristö on laajentunut omaa peltoa pidemmälle.

Tilastot ja data eivät suinkaan sulje myöskään pois epävarmuutta tulevasta. Vaikkakaan sää ei tarjonnut lokakuussa suuria yllätyksiä ja pohjoismaiset sademäärät pysyivät keskiarvoissa, sähkömarkkinoille mahtui silti liikehdintää.

Eroaa, ei eroa…

Lokakuun alussa markkinat sai takajaloilleen tieto Britannian Brexit-neuvotteluiden määräajan umpeutumisesta. Markkinoiden epävarmuus peilautui päästöoikeuden hintaan, joka laski lokakuun ensimmäisellä puoliskolla runsaasti. EU:n myönnettyä Britannian neuvotteluihin jälleen uuden jatkoajan, myös markkinat huokasivat helpotuksesta. Lokakuun loppupuolella päästöoikeuden hinta kapusi notkahduksen jälkeen lähelle syyskuun lopun hintatasoa.

Päästöoikeuden vanavedessä hinnan vaihtelut heijastuivat myös sähkömarkkinoiden futuurituotteisiin.

Systeemihinta pomppasi, Suomen aluehinta laski

Sähkömarkkinoilla päivänsisäisten spot-hintojen kanssa seurattiin toisenlaista marssijärjestystä, kun laskennallinen yhteispohjoismainen hinta eli systeemihinta kallistui selvästi edelliseen kuuhun verrattuna. Pitkään korkealla ollut Suomen aluehinta puolestaan laski, mikä tasoitti Suomen aluehintaeroa muihin Pohjoismaihin.

Lokakuussa markkinoilla näkyi jo sähkön kausiluonteisen kysynnän nousu. Sähkön vienti Suomesta Viroon jatkui runsaana, mutta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen kasvoi. Suuria paineita hinnan nousuun ei ole horisontissa ainakaan siirtoyhteyksien huoltojen osalta. Myös ydinvoimatuotannon odotetaan jatkuvan normaalilla tasolla.

Säiden osalta marraskuu on toistaiseksi pyörähtänyt käyntiin viileänä ja kuivana, mutta koko tulevan talven säätyypin ennustamiseen ei tämän analyytikon rahkeet riitä. Sähkömarkkinoilta lisää kuulumisia jälleen joulukuun alussa. Mukavaa marraskuuta – säistä huolimatta!

Kirjoittaja Markus Herranen toimii analyytikkona Gasum Portfolio Servicessä ja kirjoittaa kuukausittain muutoksista sähkömarkkinoilla.