Niemi Palvelut Oy

Perustettu: 1981.

Omistajat: Pääomistajina neljä Niemen veljestä.

Liikevaihto: 38 miljoonaa euroa (2018).

Henkilöstön määrä: Noin 1 300 henkilöä.

Kalusto: 140 ajoneuvoa, joista biokaasuautoja 25.

Kilometrejä vuosittain: Noin 4 miljoonaa.

Content image

Niemi muuttaa vihreƤmmin

Kalevi Niemen vuonna 1981 perustamassa perheyrityksessä ihmisläheisyys, vihreät arvot ja kotimaisuus ovat olleet alusta saakka tärkeitä.

Niemellä on käytössään biokaasuautoja yhteensä 25, joista isoimmat Volvon ja Scanian kuorma-autoja. Biokaasulla kulkevat muuttoautot ovat käytössä yrityksen perinteisen kuljetuskaluston rinnalla useimpien Niemen toimipistekaupunkien alueella.

Biokaasuautoja muuttoihin ympäri Suomen

Niemen pyrkimyksenä on hankkia biokaasuautoja kaikkiin toimipaikkoihinsa, kunhan biokaasun tankkausasemia on enemmän. Myös asiakaskunnasta tulleet kyselyt biokaasuautoista vahvistavat yrityksen tavoitetta.

–  Asiakkaamme ovat nykyisin hyvin ympäristötietoisia ja kiinnostuneita vihreistä arvoista. Myös he ovat ottaneet uudistuksen positiivisesti vastaan ja kyselleet, että milloinkas heidän seudulleen autoja tulee.

– Kunhan saamme lisää autoja käyttöömme, voimme alkaa korvamerkitä niitä sellaista toivovalle asiakkaalle. Onhan kaupassakin tarjolla tavallista ruokaa ja luomuruokaa. Meillä voisi olla kalustovalikoimassa tavallisia autoja ja ”luomuautoja”, maalailee tulevaisuutta Niemen toimitusjohtaja, yrityksen perustajan poika Ilpo Niemi.

Parempaa tukea vihreälle liikenteelle?

Toimitusjohtaja liputtaa vahvasti laajemman tankkausverkoston ja paremman kaasuautoilun puolesta.

– Valtion tulisi verotuksellisilla keinoilla lähteä mukaan tukemaan ympäristöystävällisempää liikennettä ja helpottaa biokaasu- ja sähköautojen tilannetta, olipa kyse sitten autoverosta tai polttoaineverosta.

– Suomi on tässä suhteessa vielä vähän takapajula, sillä esimerkiksi Ruotsissa biokaasuautoja on moninkertainen määrä meihin verrattuna. En ymmärrä, miksi Suomen hallitus pitää kehityksen suhteen käsijarrua päällä, koska onhan Suomikin sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, mikä koskee myös liikenteen päästöjä, summaa Niemi.

Ympäristöohjelma: kaikki kierrätykseen ja pienhiukkaspäästöt nollaan

35 vuotta Niemen muuttoautoihin on tankattu vain joko bensaa tai dieseliä, mutta tämä on pikkuhiljaa muuttumassa. Ympäristöarvot ja liikenteen päästöjen vähentäminen ovat yritykselle avainasemassa. Tässä suhteessa biokaasu on Niemen mukaan ollut luonteva valinta ja oikeastaan ainoa vaihtoehto.

– Biokaasu on sataprosenttisesti kotimainen ja uusiutuva polttoaine, jonka pienhiukkaspäästöt ovat nolla. Raskaalle kalustolle ei vielä oikein löydy muita vastaavia polttoainevaihtoehtoja, ainakaan sellaisia, jotka olisivat täysin kotimaisia. Meille kotimaisuus on erittäin tärkeää, saimmehan vuonna 2015 yrityksellemme Avainlippu-tunnuksen.

Niemellä otettiin vuonna 2010 käyttöön vastuullisuusperiaatteet ja ympäristöohjelma, jonka myötä tavoitteena on saada yrityksen pienhiukkaspäästöt nollaan vuoteen 2040 mennessä.

Yrityksen vastuullisuudesta kielii myös vuonna 2013 perustettu kierrätyslaitos, jolla vierailu on vaikuttava kokemus: siististi omiin osastoihinsa järjestetyt irtaimistovuoret lajitellaan ja kierrätetään Niemen tiloissa näppärän tehokkaasti.

– Vaikka poisheitettävän tavaran määrä on kasvanut valtavasti viime vuosina, kaatopaikalle meiltä ei mene nykyisin enää mitään, vaan kierrätämme kaiken. Ensin pyrimme löytämään jätelain mukaisesti tavaralle uutta käyttöä esimerkiksi Kierrätyskeskusten kautta, mutta jos sitä ei löydy, lajittelemme eri materiaalit toisistaan ja toimitamme ne uusiokäyttöön. Tämä on kova suoritus, mistä voimme olla erityisen ylpeitä, Niemi kertoo.

Haluatko vähentää ajamisen päästöjä taloudellisesti? Lue lisää ja kysy tarjousta.


Kestävän liikennöinnin edelläkävijä

Gasumin arvion mukaan maakaasun tulo Venäjältä voi loppua tällä viikolla

Lue lisää Sulje