Pirkka jäätelöä

Suomalaisten suosikkiherkkua valmistetaan biokaasulla - Pirkka-jäätelöt kiertotalouden asialla

Päivittäistavarakauppojen hävikki on merkittävä biojätteen lähde. Kun virrat ohjataan biokaasun tuotantoon, saadaan energia talteen ja hyötykäyttöön, tehtaanjohtaja Tuukka Kaukoranta kiittää.

Miten Pirkka-jäätelöt valmistetaan?

Turengin jäätelötehdas valmistaa litran pakkauksissa neljää Pirkka-jäätelömakua: mango-melonia, laktoositonta vadelma-lakritsia sekä vaniljajäätelöä tavallisena ja laktoosittomana.

Jäätelöä syödään Suomessa eniten Euroopassa, noin 13 litraa per asukas. Esimerkiksi K-ruoka­kaupoista myytiin vuoden 2016 aikana lähes 2,9 miljoonaa litran vaniljajäätelöpakkausta. Kulutus jakautuu melko tasaisesti koko vuodelle.

Syksyllä 2017 Turengin tehtaalla on otettu käyttöön biokaasu. Pirkka-jäätelöt valmistetaan kokonaisuudessaan sitä hyödyntäen. Myös jäätelöpakkauksissa käytettävä kartonki valmistetaan biokaasulla Stora Enson Imatran tehtailla.

Miksi otitte biokaasun käyttöön jäätelötuotannossa?

Kuluttajilla on mahdollisuus ostopäätöksellään vaikuttaa ympäristöön. Pirkka-jäätelö on helppo valinta ympäristön puolesta. Kaupasta ei synny turhaa jätettä, ja jäätelötuotannon päästöt pienenevät biokaasua käyttämällä minimiin. Kotimaisuus on suomalaisille kuluttajille erittäin tärkeää niin jäätelöiden raaka-aineissa, energianlähteissä kuin tuotepakkauksessa.

Miten kiertotalous näkyy tehtaalla käytännössä?

Keskon keskusvaraston ja jo kahden­sadan K-ruokakaupan syömäkelvoton jäte kierrätetään biokaasun valmistukseen. Biokaasua käytetään myös Turengin jäätelötehtaalla tuotettavien Pirkka-jäätelöiden valmistuksen energiana.

Teksti: Päivi Maaniitty, kuvat: Lauri Rotko, Vesa Tyni ja Laura Vesa

Katso video Keskon ja Gasumin kiertotalousyhteistyöstä

Gasumin ja K-ryhmän kiertotalousyhteistyö on mukana BBC StoryWorks Commercial Productionsin tuottamassa Humanizing Energy -sarjassa. Humanising Energy sarja esittelee ihmisiä ja yhteisöjä, jotka ovat energiamurroksen takana kun maailma siirtyy kohti uusiutuvaa energiaa.

Gasumin kiertotalousyhteistyö K-ryhmän kanssa esitetään sarjassa yhtenä ratkaisuna energiamuutoksessa kohti uusiutuvaa energiaa ja päästöjen vähentämistä.