Dastian toimitusjohtaja Sampo Lehtinen ja aluepäällikkö Jenna Kannisto sekä yrityksen kaasuauto.

Siivousalan yritys Dastian asiakaskäyntejä ajetaan biokaasulla – asiakkaille kaasuauto heijastaa kestävää tulevaisuuden valintaa

Vähäpäästöiset kaasuautot tukevat hyvin yrityssiivouspalveluita tuottavan Dastian vastuullisuustavoitteita. Lisäksi autoilun kustannukset laskivat kaasuautojen saapumisen myötä dramaattisesti.

Kun ajokilometrejä voi kertyä viikossa jopa tuhansia ja toimialana on koko Suomi, ajoon tarvitaan auto, joka ei jätä tien päälle. Siksi siivouspalveluita yrityksille tuottavan Dastian autokannasta jo lähes puolet on vaihtunut kaasukäyttöisiin Volkswagen Golfeihin ja Poloihin.

Kaasuautojen vähäpäästöisyys ja ympäristöystävällisyys olivat lopulta ratkaisevat tekijät.

– Toimimme laajalla alueella ja ajamme niin pitkiä matkoja, että esimerkiksi sähköautojen toimintasäde ei olisi mitenkään riittänyt meille, kertoo Dastian toimitusjohtaja Sampo Lehtinen.

Lehtisen mukaan kaasuautot päätyivät autovalikoimaan myös kustannussyistä.

– Esimerkiksi diesel ja bensiini ovat selvästi biokaasua kalliimpia. Autoistamme aiheutuvat kustannukset ovatkin laskeneet kaasuautojen saapumisen myötä dramaattisesti.

Dastian toimitusjohtaja Sampo Lehtinen ja aluepäällikkö Jenna Kannisto
Dastian toimitusjohtaja Sampo Lehtinen on ollut tyytyväinen kaasuautoihin.

Ensimmäiset kaasukäyttöiset autot saapuivat Dastian käyttöön heinäkuussa 2020, ja valikoima on täydentynyt uusilla kaasukäyttöisillä autoilla siitä saakka. Nyt yrityksellä on käytössään 13 autoa, joista kuusi kulkee biokaasulla.

Tavoitteena on siirtyä hiljalleen lähes kokonaan kaasukäyttöisiin autoihin. Ainoastaan aivan pohjoisimmassa Suomessa tarvitaan vielä perinteisiä polttoaineita kaasutankkausasemien vähäisyyden takia.

Kaasuauto kiinnostaa asiakkaita

Dastian työntekijöiden kokemukset kaasuautoista ovat olleet tähän mennessä positiivisia. Dastian aluepäällikkö Jenna Kannisto ajaa kaasuautolla lähinnä palvelutuotantoon liittyviä ajoja – eli siirtymiä asiakkaalta toiselle.

– Pääkaupunkiseudulla matkat ovat lyhyitä, mutta koska toimimme viidelläkymmenellä eri paikkakunnalla, muualla Suomessa puhutaan satojen kilometrien ajomatkoista. Omaan työhöni kaasuautolla ajaminen ei ole vaikuttanut sen kummemmin, kuin että jakeluverkoston takia ajomatkoja täytyy suunnitella hieman enemmän etukäteen, Kannisto kertoo.

Myös asiakkaat ovat suhtautuneet ympäristöystävälliseen autovalintaan myönteisesti.

– Moni asiakas on innostunut kyselemään aiheesta, kun olen saapunut kaasuautolla paikalle. Heillekin kaasuauto on ollut positiivinen, tulevaisuuden valinnoista kertova asia, Kannisto sanoo.

Ympäristöystävällinen valinta tukee vastuullisuustavoitteita

Yhteiskuntavastuu on siivousalalla toimivalle yritykselle toiminnan tärkeä kulmakivi.

– Meillä vastuullisuutta ajatellaan kokonaisvaltaisesti. Pyrimme kaiken kaikkiaan tuottamaan vastuullisia palveluita niin, että toimintamme kuormittaa mahdollisimman vähän yksilöitä, ympäristöä ja yhteisöä, sanoo toimitusjohtaja Sampo Lehtinen. 

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa lainsäädännön noudattamista, työntekijöiden kohtelemista ihmisarvoa kunnioittaen ja ympäristöarvojen huomioimista. Esimerkiksi suurin osa siivousalan yrityksen käyttämistä pesuaineista on ollut jo useamman vuoden ajan ympäristömerkittyjä.

Lehtinen näkee, että biokaasulla liikennöivät autot täydentävät hyvin yrityksen vastuullisuustavoitteita. Kaasuautoilu nähdään Dastialla paitsi vastuullisuustekona myös satsauksena tulevaisuuteen.

 

Teksti: Pi Mäkilä