Katja Alhonoja Gasum

Paremman ruoantuotannon puolesta

Kehityspäällikkö Katja Alhonojalle asioiden tekeminen entistä paremmin on ollut tärkeää pikkutytöstä lähtien. Gasumilla hän kehittää sekä biokaasulaitosten tuottamia kierrätysravinteita ja -lannoitteita että koko markkinaa.

Vastaan Gasumin biokaasuyksikössä kierrätysravinteiden ja -lannoitteiden tutkimuksesta, tuotekehityksestä, markkinoinnista ja markkinan kehittämisestä. Teen paljon töitä asiakkaidemme kanssa. Haen uusia kumppanuuksia olemassa oleville tuotteille, mutta myös uusille tuotteille ja innovaatioille. Lisäksi olen paljon vuorovaikutuksessa eri sidosryhmiemme, kuten viranomaisten ja tutkimuslaitosten, kanssa, jotta saamme edistettyä kierrätysravinteiden eri käyttömahdollisuuksia.

Jo opiskellessani sydäntäni lähellä oli kasviravitsemus ja laadukas ja turvallinen ruoantuotanto Suomessa. Kun valmistuin maisteriksi, kiertotaloudesta kyllä puhuttiin, mutta en olisi osannut kuvitella, että se tulee olemaan työtäni ajava voima. Ajattelen, että pienetkin arjen paikalliset teot ovat askel kohti kestävämpää maailmaa.

Aloittaessani Gasumilla vuoden 2019 joulukuussa pääsin kokonaan uuteen positioon, mikä tarkoitti, että pääsin kehittämään sekä omaa osaamistani että työnkuvaani. Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin olen saanut tuoda agrologista osaamistani organisaatioon ja miten valmiita Gasumilla oltiin tuomaan kierrätysravinteita ja -lannoitteita osaksi energialiiketoimintaa.

Olen tiennyt nuoresta lähtien, että haluan työskennellä maatalouden, luonnon ja ruoantuotannon parissa, ja nimenomaan alaa kehittäen. Minulla on ollut aina halu miettiä, miten asiat voisi tehdä entistä paremmin ja tehokkaammin. Se on minulle ainoa tapa toimia. Työni vastaa tähän täydellisesti. Kierrätysravinteet ovat jatkuvasti uusiutuva ala, jolla kaikki on kehittämistä.

Puhdas ruoka ja sen riittävyys ja ravinteiden niukkuus tai liiallisuus ovat isoja asioita maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa. Kun mietimme uusia ratkaisuja, meidän pitää ottaa huomioon isoja kokonaisuuksia ja ratkaisujen skaalautuvuus. Kierrätysravinne- ja -lannoiteala on hyvin kestävyyslähtöistä, ja siksi todella erilaista kuin perinteinen ravinnekauppa ja -markkina. Olemme Gasumilla osa kiertotalouden ekosysteemiä, johon myös asiakkaamme kuuluvat.

Tehtävä: Kehityspäällikkö, kierrätysravinteet -ja lannoitteet, Gasum
Koulutus: Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, agrologi
Harrastukset: Puutarhaintoilu ja ulkoilu perheen kanssa