Kokemuksia kaasuautoilusta

Millaista on ajaa kaasuautolla? Paljonko tankillinen kaasua maksaa ja kuinka pitkälle sillä pääsee? Tapasimme kaasukuskeja eri puolilta Suomea ja kysyimme, miksi he päättivät hankkia kaasuauton ja millaista sillä on ajella. 

 

Tutustu kokemuksiin kaasuautoilusta

Auton ostoon vaikuttaa moni seikka – kaasuauto täyttää toiveet

Vähäinen polttoaineen kulutus, kohtuullinen hankintahinta ja edulliset käyttökustannukset ovat autonostajien toivelistan kärkipäässä. Myös vähäiset päästöt ja uusiutuvat polttoaineet kiinnostavat. Meillä on hyviä uutisia: kaasuauto täyttää kaikki nämä kriteerit!

Teimme kuluttajatutkimuksen selvittääksemme, mitkä ominaisuudet painavat vaakakupissa, kun auton osto tulee ajankohtaiseksi. Kävi ilmi, että kaasuauto on juuri sitä, mitä autonostajat nyt toivovat. Tässä viisi havaintoa, joihin kaasuauto tarjoaa ratkaisun.

1. Vähäinen kulutus on tärkein kriteeri

Vähäinen polttoaineen kulutus on kaikkein halutuin ominaisuus autossa. Se yhdistyy sekä ympäristöystävällisyyteen että alhaisiin käyttökustannuksiin. Kaasuauto vastaa toiveeseen, oli taustalla sitten ekologisia tai taloudellisia näkökulmia.

Biokaasun kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 prosenttia perinteisiä polttoaineita alhaisemmat.

Myös edullisempia kilometrejä kaipaaville kaasuauto on oikea valinta: kaasu on noin 30–40 prosenttia bensiiniä edullisempaa.

2. Toiveissa kohtuullinen hankintahinta

Toiseksi tärkeimpänä tekijänä vastaajat pitivät auton matalaa tai kohtuullista hankintahintaa.

Vähäpäästöisyys nousi tärkeimpien ominaisuuksien kärkikymmenikköön, mutta vain alle puolet vastaajista oli valmiita maksamaan korkeampaa hankintahintaa vähäpäästöisestä autosta.

Kaasuauton ostaminen on täydellinen valinta ekologisuutta arvostavalle autoilijalle, jolle kohtuullinen hankintahinta on tärkeä kriteeri. Kaasuauton hankintakustannukset eivät poikkea juurikaan bensiini- ja dieselautojen hinnoista. Joissakin automalleissa kaasulla kulkevan version saa jopa bensiiniversiota halvemmalla.

3. Käyttökustannuksilla suuri painoarvo

Hankintahinnan lisäksi auton käyttökustannuksilla on erittäin suuri merkitys menopelin valinnassa. Kymmenen tärkeimmän kriteerin joukossa on jopa neljä eri tekijää, jotka liittyvät käyttökustannuksiin: matalat polttoainekustannukset, edulliset huoltokustannukset, kustannustehokkaat kilometrit ja edulliset vakuutukset.

Kaiken kaikkiaan erilaisilla kustannuksilla on siis huomattava merkitys autonhankinnassa. Myös jälleenmyyntiarvonsa puolesta kaasuauto on fiksuin valinta, sillä esimerkiksi sähkö- ja dieselautoihin verrattuna kaasuauto pitää hyvin arvonsa.

Kaasuauton polttoainekustannukset ovat bensiiniautoa edullisemmat. Biokaasu on liikenteen edullisin uusiutuva polttoaine.

Jotta vertailu olisi helpompaa, Gasum muuntaa kaasun kilohinnat myös litrahinnoiksi energiasisällön mukaan. Esimerkiksi huhtikuussa 2022 biokaasun vertailuhinta oli 1,237 euroa litralta.

Katso, kuinka paljon säästäisit vaihtamalla kaasuun.

4. Uusiutuvat polttoaineet kiinnostavat

Ympäristöystävällisyys on kaasuauton ehdoton valtti. Jopa 68 prosenttia vastaajista haluaa suosia uusiutuvia polttoaineita. Heille biokaasu on selvästi edullisin valinta.

Biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine, jota tuotetaan jäteraaka-aineista. Tähän tarkoitukseen sopivat mm. biojätteet, jätevesilietteet, lanta ja muut teollisuuden ja maatalouden sivuvirrat. Biokaasun tankkaaja tukeekin autoillessaan kiertotaloutta.

Myös polttoaineen alkuperällä on merkitystä vastaajille: 61 prosenttia suosii lähellä tuotettua polttoainetta. Kaasuauto täyttää myös tämän toiveen. Gasumilla on 17 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa, lue miten biokaasua tuotetaan.

Käy laskemassa, kuinka paljon vähentäisit päästöjäsi vaihtamalla biokaasuun.

5. Moni ei tiedä, että kaasuautokin on hybridi

Tiesitkö, että kaasuautossa on myös bensiinitankki? Jos et tiennyt, et ole ainoa. Kyselyyn vastanneista vain puolet tiesi, että kaasuauto on käytännössä kuin hybridiauto.

Bensatankin ansiosta kaasuauton toimintasäde on käytännössä rajaton. Pelkällä kaasulla pääsee satoja kilometrejä, ja jos lähettyvillä ei ole kaasutankkausasemaa, matka jatkuu bensiinillä.

Tankkien koot vaihtelevat hieman automallista riippuen. Esimerkiksi SEAT Leonilla, Škoda Octavialla ja Volkswagen Golfilla kaasulla ajaa noin 450 kilometriä ja varalla olevalla bensiinitankilla vielä noin 200 kilometriä lisää.

Löydä lähin kaasutankkausasema.

Tutkimuksessa selvitettiin auton hankintapäätökseen ja käyttövoiman valintaan vaikuttavia ominaisuuksia ja tekijöitä. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä maaliskuussa 2021 suomalaisissa taajamissa ja kaupungeissa asuville 18–74-vuotiaille henkilöille. Kyselyyn vastasi 307 henkilöä, joista puolet oli naisia, puolet miehiä. Vastaajista 84 % omistaa auton, 11 % ei omista, mutta harkitsee auton hankkimista, ja 4 % harkitsee autosta luopumista. Kyselyn ulkopuolelle jätettiin henkilöt, jotka eivät tällä hetkellä omista autoa eivätkä harkitse auton hankintaa.