Sari Korteniemi Gasum

Sari Korteniemi

myyntipäällikkö
energiamarkkinapalvelut, alkuperätakuut ja sähkö
p. 045 205 5662
sari.korteniemi@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Näin se toimii

Jokaisesta tuotetusta MWh:sta biokaasua myönnetään alkuperätakuu-
järjestelmään yksi alkuperätakuu.

Biokaasua käytettäessä, alkuperätakuita peruutetaan järjestelmästä käyttöä vastaava määrä.

Alkuperätakuilla päästötöntä uusiutuvaa energiaa

Biokaasu on päästötöntä uusiutuvaa energiaa tarjoten asiakkaillemme vastuullisen ja hiilineutraalin energiavaihtoehdon. Biokaasua myydään kaasuverkoston yhteydessä oleviin käyttökohteisiin toistaiseksi biokaasusertifikaattien muodossa. Biokaasusertifikaateista siirrytään uusiutuvan energian alkuperätakuisiin kevään 2022 aikana. Heinäkuusta 2022 alkaen alkuperätakuut ovat ainoa tapa varmentaa uusiutuvan kaasun alkuperä.

Mitä alkuperätakuut ovat?

Alkuperätakuut ja biokaasusertifikaatit ovat tapa todentaa kaasun uusiutuva alkuperä. Siirryttäessä alkuperätakuisiin, myös kaasuverkon ulkopuolella tuotetulle ja käytetyllä biokaasulle myönnetään alkuperätakuu kaasun kestävyydestä. Jokaisen biokaasusertifikaatin tai alkuperätakuun mukana kulkevien tunnistetietojen perusteella voidaan selvittää missä ja milloin kyseinen biokaasu on syötetty kaasun siirtoverkostoon. Tuotannon ja käytön fyysinen toimitusyhteys varmennetaan erillisellä kestävyystodistuksella.

Biokaasusertifikaateista siirryttäessä alkuperätakuisiin, alkuperätakuut ovat ainoa tapa hankkia biokaasua Suomen kaasun siirtoverkostosta. Sertifikaatti- ja alkuperätakuujärjestelmästä vastaa Suomen kaasun siirtoverkoston haltija, Gasgrid Finland.

Miksi biokaasun alkuperätakuu?

Uusiutuvana energiana biokaasun käyttö tarjoaa monia etuja:

CO2-päästöttömyys

Alkuperätakuilla voidaan osoittaa, että käytetty kaasu on biokaasua, jolloin sen käytöstä aiheutuvat CO2-päästöt ovat 0 g/MWh.

Verottomuus

Alkuperätakuu ja siihen kytketty kestävyystodistus (PoS, Proof of Sustainability) käyvät todisteena osoittamaan, että käytetty kaasu on verotonta biokaasua (liikennekäytössä biokaasu on verollista 01.01.2022 alkaen).

Joustavuus

Alkuperätakuiden käyttö mahdollistaa asiakkaalle joustavan biokaasun käytön. Asiakas voi itse valita miten paljon biokaasua kulloinkin haluaa käyttää.

Pohjoismaiden suurimpana biokaasun toimittajana Gasum tarjoaa asiakkailleen kestäviä energiaratkaisuja. Ota yhteyttä myyntimme mikäli haluat kuulla lisää.