Tommy Mattila

sales and marketing director, Skangas
p. +358 40 581 9247
tommy.mattila@skangas.com

Katso lisää yhteystietoja Skangasin sivuilta

Skangas

LNG on meriliikenteen puhtain vaihtoehto

Nesteytetty maakaasu eli (LNG) on puhtaana ja kustannustehokkaana vaihtoehtona nopeasti yleistymässä meriliikenteessä. LNG:n käyttö tuo monia hyötyjä vähentämällä sekä paikallispäästöjä että maailmanlaajuisia ympäristöhaittoja. Gasumin tytäryhtiö Skangas tarjoaa asiantuntevia LNG-bunkrauspalveluita.

Lue lisää Skangasin verkkosivuilta.


Content image

Jäähyväiset mustalle savulle

Laivaliikenne siirtyy nesteytettyyn maakaasuun: lähes kaikki uudet Itämeren liikenteeseen tulevat laivat käyttävät pääpolttoaineenaan meriliikenteen puhtainta polttoainetta eli LNG:tä. Suomalainen jäänmurtoyhtiö Arctian upouusi Polaris on maailman ensimmäinen LNG-käyttöinen jäänmurtaja. Gasum mahdollistaa suomalaisten LNG-alusten kirin Itämerellä.

LNG-laivat tulevaisuuden normi

Laivojen siirtyminen käyttämään LNG:tä on päästövähennyksiä ajatellen merkittävä askel, sillä esimerkiksi Viking Linen matkustajalaiva M/S Viking Grace käyttää vuodessa nesteytettyä maakaasua noin 20 000 henkilöauton edestä. Tällä tavalla laivaliikenteen LNG-investoinnit kasvattavat sekä ympäristöhyötyjä että LNG:n volyymejä, mikä puolestaan parantaa nesteytetyn maakaasuun saatavuutta ja vahvistaa sen jakeluverkostoa.

Vuonna 2013 käyttöönotettu M/S Viking Grace oli lajissaan ensimmäinen suuri matkustajalaiva, joka kulkee LNG:llä. Nyt Suomen vesille on tilattu lisää LNG-aluksia - muun muassa Tallink Grupp otti LNG-käyttöisen M/S Megastarin Itämeren liikenteeseen Helsingin ja Tallinnan välille tammikuussa 2017.

LNG-terminaalit siivittävät muutosta

Maailman merillä risteilee jo satoja LNG-matkustaja- ja rahtialuksia, ja esimerkiksi Norjassa LNG:n käyttö meriliikenteessä on jo yleistä. Suomen varustamoyhdistyksen mukaan jäsenyritysten LNG-laivoja on Polaris mukaan luettuna liikenteessä kaksi. Kolmas on Rajavartiolaitoksen Turva. Rakenteilla olevia LNG-aluksia on yhdeksän. Laivanrakennustelakoilla LNG-moottori asennetaan jo oletuksena. Tulevaisuudessa meriliikenteen odotetaan siirtyvän vähitellen täysin päästöttömään kotimaiseen biokaasuun.