OxGas Ab
Oxelösundin sataman tytäryhtiö, joka suunnittelee ja rakennuttaa LNG-terminaalia, ja vastaa terminaalin käytännön toiminnasta.
Toimittaa alkuvaiheessa kaasua teräsyhtiö SSAB:n Oxelösundin tehtaalle.
Satama sijaitsee Tukholman ja Norrköpingin puolivälissä ja käsittelee vuosittain noin 4,5-6 miljoonaa tonnia rahtia.
Kysymyksiin vastasi Oxelösundin sataman ja OxGasin toimitusjohtaja Douglas Heilborn.
Ruotsin Oxelösundin satamaan kaasuterminaalia rakentava OxGas pyrkii vähentämään merenkulun päästöjä. Ensimmäinen askel on jo otettu, kertoo Oxelösundin sataman ja OxGasin toimitusjohtaja Douglas Heilborn.
Rakennamme Oxelösundin satamaan uuden kaasuterminaalin. Ensimmäisessä vaiheessa se palvelee teräsyhtiö SSAB:n paikallista terästehdasta tuomalla sen käyttöön vaihtoehtoisen energialähteen.
Tehtaan masuunit lämpenivät aikaisemmin hiilellä ja koksilla. Kun niistä siirrytään valokaariuuneihin, tarvitaan uusia energialähteitä muihin prosesseihin kuten valssaamoon.
Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu pienempi 500 kuutiometrin säiliö. Gasum toimittaa meille avaimet käteen -paketin, johon kuuluvat sekä kaasusäiliö että jatkuvat kaasutoimitukset. Toisessa vaiheessa rakennamme 30 000 kuutiometrin energiaterminaalin, joka voisi toimittaa maa- ja biokaasua myös SSAB:n Borlängen tehtaalle ja muille asiakkaille.
Oxelösundin satamassa panostamme laajaan palveluun rahdin käsittelyssä ja liikennepalveluissa, ja laajennamme palvelutarjontaamme jatkuvasti. Haluamme tarjota kaikkia satamapalveluita, joita asiakkaat voivat tarvita. Kaasu on osa sitä palvelua. Siksi suunnitelmissa on laajentaa myös nesteytetyn kaasun bunkraukseen.
Satamalle ympäristöystävällisemmistä energiavaihtoehdoista on iso etu. Se voi auttaa merikuljetuspalveluita kilpailemaan rautateiden tai rekkaliikenteen kanssa manner-Euroopan kuljetuksissa.
Suunnitelmissa on aloittaa nesteytetyn kaasun bunkraus 2022 tai alkuvuonna 2023.
Nesteytetyllä maakaasulla on iso merkitys merenkulun siirtymävaiheen polttoaineena, joista on helppo siirtyä biokaasuun.
LNG näyttäisi tällä hetkellä olevan suosituin polttoaine uusissa aluksissa. Uskomme, että se on oikea valinta tulevaisuutta silmällä pitäen.
Laivaliikenteen on kannettava vastuunsa siirtymällä pois raskaista polttoöljyistä ja meridieselistä. Itämerellä on jo siirrytty paljolti vähemmän haitallisiin polttoaineisiin, mutta parannettavaa on vielä paljon, etenkin pienhiukkasten ja typpioksidipäästöjen osalta.
Pyrimme vähentämään myös omia päästöjämme. Trukit, nostimet ja muut koneet olemme jo vaihtaneet fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan dieseliin.
Isossa kuvassa seuraamme SSAB:n esimerkkiä, kun he siirtyvät fossiilivapaaseen terästuotantoon. Palveluntarjoajana koemme tärkeäksi olla heidän kanssaan eturintamassa ympäristöasioissa.
26.6.2020
Arlan tuotteiden jakelussa on käytetty biokaasuautoja vuodesta 2019 lähtien. Nyt myös maidonkeräilyssä on siirrytty biokaasuaikaan, kun ensimmäinen kaasulla...
Norjalainen teollisuusyhtiö on tehnyt LNG:n avulla tuotantoketjustaan vastuullisemman. Glavan ja Gasumin kumppanuus alkoi yli 10 vuotta sitten, kun yksi Norj...
Nesteytetyn biokaasun avulla ruotsalainen hygienia- ja terveystuoteyhtiö Essity ottaa askeleen kohti hiilineutraaliutta