OxGas: Kaasu kuuluu tulevaisuuden satamapalveluihin

Ruotsin Oxelösundin satamaan kaasuterminaalia rakentava OxGas pyrkii vähentämään merenkulun päästöjä. Ensimmäinen askel on jo otettu, kertoo Oxelösundin sataman ja OxGasin toimitusjohtaja Douglas Heilborn.

Rakennamme Oxelösundin satamaan uuden kaasuterminaalin. Ensimmäisessä vaiheessa se palvelee teräsyhtiö SSAB:n paikallista terästehdasta tuomalla sen käyttöön vaihtoehtoisen energialähteen.

Tehtaan masuunit lämpenivät aikaisemmin hiilellä ja koksilla. Kun niistä siirrytään valokaariuuneihin, tarvitaan uusia energialähteitä muihin prosesseihin kuten valssaamoon. 

Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu pienempi 500 kuutiometrin säiliö. Gasum toimittaa meille avaimet käteen -paketin, johon kuuluvat sekä kaasusäiliö että jatkuvat kaasutoimitukset. Toisessa vaiheessa rakennamme 30 000 kuutiometrin energiaterminaalin, joka voisi toimittaa maa- ja biokaasua myös SSAB:n Borlängen tehtaalle ja muille asiakkaille.

Suunnitelmissa täyden palvelun LNG-satama

Oxelösundin satamassa panostamme laajaan palveluun rahdin käsittelyssä ja liikennepalveluissa, ja laajennamme palvelutarjontaamme jatkuvasti. Haluamme tarjota kaikkia satamapalveluita, joita asiakkaat voivat tarvita. Kaasu on osa sitä palvelua. Siksi suunnitelmissa on laajentaa myös nesteytetyn kaasun bunkraukseen. 

Satamalle ympäristöystävällisemmistä energiavaihtoehdoista on iso etu. Se voi auttaa merikuljetuspalveluita kilpailemaan rautateiden tai rekkaliikenteen kanssa manner-Euroopan kuljetuksissa.

Suunnitelmissa on aloittaa nesteytetyn kaasun bunkraus 2022 tai alkuvuonna 2023.

Kaasu on tulevaisuuden laivojen polttoaine

Nesteytetyllä maakaasulla on iso merkitys merenkulun siirtymävaiheen polttoaineena, joista on helppo siirtyä biokaasuun.

LNG näyttäisi tällä hetkellä olevan suosituin polttoaine uusissa aluksissa. Uskomme, että se on oikea valinta tulevaisuutta silmällä pitäen.

Laivaliikenteen on kannettava vastuunsa siirtymällä pois raskaista polttoöljyistä ja meridieselistä. Itämerellä on jo siirrytty paljolti vähemmän haitallisiin polttoaineisiin, mutta parannettavaa on vielä paljon, etenkin pienhiukkasten ja typpioksidipäästöjen osalta. 

Kohti hiilineutraalia satamaa

Pyrimme vähentämään myös omia päästöjämme. Trukit, nostimet ja muut koneet olemme jo vaihtaneet fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan dieseliin.

Isossa kuvassa seuraamme SSAB:n esimerkkiä, kun he siirtyvät fossiilivapaaseen terästuotantoon. Palveluntarjoajana koemme tärkeäksi olla heidän kanssaan eturintamassa ympäristöasioissa.