Puhtaampi vaihtoehto teollisuudelle

Maakaasu on luotettava vaihtoehto prosessiteollisuuden käyttöön ja vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä öljytuotteisiin tai hiileen verrattuna. Nesteytetty maakaasu eli LNG mahdollistaa kaasun käytön myös kaasuverkoston ulkopuolella. Maakaasua ja LNG:ta voidaan myös käyttää yhdessä uusiutuvan ja vähäpäästöisen biokaasun kanssa.

Lue lisää

Essity pudottaa fossiiliset hiilidioksidipäästönsä nollaan nesteytetyn biokaasun avulla

Ruotsalaisen hygienia- ja terveystuoteyhtiö Essityn Lilla Edetissä sijaitsevalla pehmopaperitehtaalla on päätetty ottaa uusi askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Gasum mahdollistaa siirtymän nesteytetystä maakaasusta biokaasuun.

Essityn Ruotsin Lilla Edetissä sijaitsevalla tuotantolaitoksella on pitkä historia. Laitos aloitti toimintansa jo vuonna 1881 ja on kehittynyt vuosien varrella Ruotsin suurimmaksi pehmopaperin valmistajaksi. Nykyisin sen kolme paperikonetta toimivat kellon ympäri ja tuottavat satatuhatta tonnia pehmopaperia, eli yli miljardi rullaa WC-paperia vuodessa. Näin suuren paperitehtaan toiminta vaatii luonnollisesti paljon energiaa – energiaa, josta jo aivan lähitulevaisuudessa ei aiheudu käytännöllisesti katsoen lainkaan fossiilisia hiilidioksidipäästöjä.

“Meille on itsestään selvää pyrkiä pudottamaan fossiiliset hiilidioksidipäästöt nollaan. Tämä tavoite koskee koko tuotantoamme. Ryhdyimme siksi etsimään vaihtoehtoa nykyisin käyttämällemme maakaasulle”, sanoo Essityn Lilla Edetin tuotantolaitoksen johtaja Christian Carlsson.

Siirtyminen maakaasusta biokaasuun ilman lisäinvestointeja

Maakaasu ja biokaasu koostuvat molemmat lähes kokonaan metaanista, joten niitä voidaan vaihdella suoraan keskenään. Koska biokaasua valmistetaan eloperäisestä jätteestä, se on täysin uusiutuva polttoaine.

“Tässä on sekin hyvä puoli, että maakaasua ja biokaasua voi sekoittaa tai vaihdella keskenään ilman minkäänlaisia lisäinvestointeja”, sanoo Gasumin teollisuusliiketoiminnan johtaja Tommy Mattila.

Vaihto nesteytetystä maakaasusta biokaasuun mahdollistaa Essityn Lilla Edetin pehmopaperituotannon hiilidioksidipäästöjen pudottamisen nollaan laitoksen normaalissa toiminnassa.

“Maakaasusta biokaasuun siirtyminen vähentää hiilidioksidipäästöjä 9000 tonnilla. Aiomme jakaa kokemuksemme Essityn muiden, eri puolilla maailmaa sijaitsevien tuotantolaitosten kanssa ja siten päästä yhteiseen ilmastotavoitteeseemme. Haluamme pystyä tarjoamaan maailman kestävimpiä hygienia- ja terveystuotteita”, Christian Carlsson jatkaa.

Nesteytettyyn biokaasuun investoiminen todistaa, kuinka vakaasti tuotantolaitos ja yhtiö pyrkivät tavoitteeseensa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman henkilökunnan omistautumista ja sitoutumista.

“On aina hienoa olla ykkönen. Se kertoo siitä, että sekä tavoitteemme että rohkeutemme ovat huippuluokkaa. Rohkeutemme näyttää tietä tärkeissä asioissa. On aivan eri asia olla kisassa ykkönen kuin kakkonen.”

Gasum on ylpeä Essityn energiasiirtymään antamastaan panoksesta. Yhteistyöstä syntyy paljon tärkeää kokemusta, jota yhtiö voi viedä eteenpäin ja jakaa muiden toimialojen kanssa.

“Gasum on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista, ja jatkamme edelleen investointeja biokaasutuotannon lisäämiseen. Tarjoamalla sillan nesteytetystä maakaasusta biokaasuun pystymme auttamaan yhä useampia teollisuuden, merenkulun ja liikenteen toimijoita ottamaan hiilineutraaliuteen tarvittavat askeleet”, Gasumin Tommy Mattila toteaa.

 

 

3.1.2022

Tutustu myös näihin
Content image

LNG – joustavampi vaihtoehto teollisuuden prosesseihin

Vertailimme polttoaineiden eri ominaisuuksia selvittääksemme, kuinka ne toimivat teollisuuskäytössä.

Lue lisää
PLC Transit Servicen kalustoon kuuluu 14 kaasurekkaa

Hankintatuki mahdollistaa kaasukuljetusten kehittämisen

PLC Transit Service hyödynsi valtion kaasukuorma-autojen hankintatukea tänä vuonna viiden rekkaveturin hankintaan.

Lue lisää
Content image

Sähkön alkuperätakuut kertovat vastuullisista valinnoista

Sähkön alkuperätakuiden parissa työtä tekevä Gasumin salkunhoitaja Mervi Leskinen tykkää työstään ja asiakkaistaan, sillä hän tietää tekevänsä tärkeää työtä.

Lue lisää