Asiantuntijamateriaalit puhtaampaan logistiikkaan

Tutustu maksuttomiin asiantuntijamateriaaleihimmme ympäristöystävällisestä ja kustannustehokkaasta logistiikasta.

 

Tutustu materiaaleihin

Jani Arala, Gasum

Jani Arala

Head of Traffic Solutions
p. 044 054 8583
jani.arala@gasum.com

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Kaasu kannattaa myös pohjoisen liikenteessä – Oulussa kaasulla liikkuvat niin taksit kuin raskas liikenne

Gasumin pohjoisimmat kaasutankkausasemat sijaitsevat Oulussa, ja kaupungissa onkin meneillään suoranainen kaasubuumi. Oulun alueella voi nähdä niin kaasulla kulkevia rekkoja, takseja, jäteautoja kuin linja-autoja – tavallisia henkilöautoja unohtamatta.

Kaasuautoilun suosio ja kiinnostus puhtaampaa liikennettä kohtaan kasvaa myös Pohjois-Suomessa. Gasumin pohjoisimmat tankkausasemat sijaitsevat tällä hetkellä Oulussa, joista toinen palvelee raskasta runkoliikennettä ja toinen muita kaasua käyttäviä ajoneuvoja. Lisäksi Oulun alueella on kahden muun toimijan tankkausasemia, joten henkilöautoilijoita palvelee kaupungissa yhteensä kolme tankkausasemaa.

Kaasuautoilun suosio näkyy Oulussa käytössä olevien kaasuautojen määrän selvänä kasvuna. Viimeisen vuoden aikana kaasuautojen määrä Oulussa kasvoi 53 prosenttia, mikä on selvästi maan keskiarvoa (32 prosenttia) enemmän.

Oulussa voi valita vähäpäästöisen taksin

Oululainen taksiyritys OTAXI lanseerasi kolme vuotta sitten kasvaneen kysynnän perusteella erityisen OTAXI Green -ajoneuvoluokan, jonka valitessaan asiakas tietää pääsevänsä vähäpäästöisen taksin kyytiin.

”Meillä oli koko ajan enemmän asiakkaita, joille ympäristö ja päästöt olivat tärkeitä. Huomasimme myös, että meillä oli töissä autoilijoita, jotka arvostivat samoja asioita. Green-luokka on saanut todella hyvän vastaanoton, ja se on kasvanut jatkuvasti”, OTAXIn toimitusjohtaja Ville-Veikko Pohjola kertoo.

OTAXIn palveluksessa olevilla autoilijoilla on käytössään reilut 300 autoa, joista kaasukäyttöisiä on keskimäärin kymmenen prosenttia. Taksia tilatessaan OTAXIn asiakkaat voivat valita tilaussovelluksesta haluavansa vihreän vaihtoehdon.

Pohjola kertoo huomanneensa kaasuautojen kasvaneen suosion Oulun alueella niin yksityisautoissa kuin ammattiliikenteessä.

”On ollut hieno huomata, että kaasun avulla myös raskaalla puolella pystytään ajamaan puhtaasti.”

Lue myös: Autonvuokrauspalveluita tarjoava Avis haluaa tuoda tilapäistä autoa kaipaavien saataville mahdollisimman ympäristöystävällisiä autoja

240 000 kilometriä vuodessa kaasulla

Oulun seudulla Lindströmin runkoliikennettä ajava Kuljetus Luokkala on hyvä esimerkki kaasua hyödyntävästä raskaan liikenteen toimijasta. Yrityksellä on kaasukäyttöinen 31-metrinen Scanian yhdistelmärekka, joka ajaa Oulu–Kemi–Rovaniemi- ja Oulu–Kajaani–Ylivieska-reittejä. Ajokilometrejä sille kertyy peräti 240 000 vuodessa.

KuljetusLuokkalan toimitusjohtaja Juha Luokkala kertoo yrityksen suunnitelleen kaasuautohankinnan yhdessä Lindströmin kanssa. Rekka on ollut nyt käytössä puolitoista vuotta, ja kokemus siitä on hyvin myönteinen.

”Kuljettajat ovat tykänneet autosta tosi paljon. Sen käyttömukavuus on ollut hyvä ja toimintasäde yllättänyt positiivisesti.”

Kuljetus Luokkalan kotipaikka on sata kilometriä Oulusta pohjoiseen sijaitseva Kemi. Luokkala toivookin, että kaasutankkausasemia saataisiin vielä Ouluakin pohjoisemmaksi, mikä kasvattaisi autojen toimintasädettä entisestään. Myös OTAXIn Ville-Veikko Pohjola on samaa mieltä.

”Suur-Oulun alueella kaasuautolla pärjää hyvin, mutta tankkausasemien saaminen maakuntiin lisäisi kaasun käyttöä varmasti. Nyt kun polttoaineen hinta nousee jatkuvasti, kaasu on polttoaineena myös kustannustehokas vaihtoehto laadusta tinkimättä”, Pohjola toteaa.

Lue myös: Kuljetusyhtiö Storemen Logisticsin asiakas valitsee kaasun

Hiljaisuus, hajuttomuus ja lämpimät sisätilat

Oulun kaupungin lähiliikenteessä liikkuu viisi kaasukäyttöistä linja-autoa. OTP Travelin liikennöimät kaasubussit ajavat kukin kaupungin runkolinjoilla vajaat 100 000 kilometriä vuodessa. Yksi linja-autoista toimii muiden vara-autona, joten sen vuosittaiset ajokilometrit jäävät pienemmiksi.

OTP Travelin toimitusjohtaja Antti-Pekka Pieskä kertoo pontimen kaasukäyttöisten linja-autojen hankintaan lähteneen kilpailutuksista. Vajaan vuoden käytössä olleista linja-autoista on kuitenkin tällä hetkellä pelkästään positiivisia kokemuksia.

”Ne ovat vähäpäästöisiä, eivät haise ja talvella ne ovat lämpimiä, koska moottorin tuottama hukkalämpö pystytään hyödyntämään sisätilojen lämmityksessä. Asiakkailta on tullut kiitosta hiljaisesta käyntiäänestä”, Pieskä sanoo.

Lue myös: Vekka Groupin biokaasulla kulkevat linja-autot liikenteeseen Hämeenlinnassa

Oulussa biokaasu on paikallista

Pieskä pitää erityisen positiivisena kaasuautojen polttoaineen paikallisuutta. Oulussa toimii Gasumin biokaasulaitos, joten linja-autot hyödyntävät ainakin osaksi paikallista energiaa.

Samaan viittaa Haurun Jäteauton toimitusjohtaja Mikko Hauru perustellessaan yrityksen kaasuautohankintoja.

”Halusimme alkaa kulkemaan sillä, mitä keräämme, eli oululaisten biojätteillä. Olemme kiertotalousalalla, joten haluamme toimia alamme arvojen mukaisesti.”

Haurun Jäteautolla on kaksi kaasulla kulkevaa jäteautoa ja yksi vaihtolavakoukkuauto. Mikko Hauru kertoo yrityksen saaneen asiakkailtaan ja kumppaneiltaan yksinomaan positiivisia kommentteja kaasuautoistaan.

”Lisäksi olemme saaneet usein vastata kysymykseen, toimiiko kaasu myös talvella. Samalla tavalla toimii, ja homma pelaa. Liiketoimintaa kannattaa ajatella pitkällä tähtäimellä myös tältä kannalta. Kaasu tulee olemaan kriteerinä yhä useamman yrityksen ja yksittäisen kuluttajan tehdessä päätöksiä siitä, kenen toimijan palveluja he haluavat käyttää.”

Lue myös: Kunnallisen jätehuollon pyörät pyörivät biokaasulla


20.5.2021

Kierto- ja biotaloutta parhaimmillaan oululaiseen tapaan – biokaasua hyödyntävät sekä yritykset että kaupunki

Erilliskerättyä biojätettä, elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja puhdistamolietteitä hyödyntävä Oulun biokaasulaitos tuottaa biokaasua liikenteeseen ja kierrätyslannoitteita maatalouteen. Kiertotalouden katkeamaton ketju on poikinut alueella merkittäviä laajennussuunnitelmia.

Content image
Tutustu myös näihin
Autotiet
ARTIKKELI

Vinkit päästövähennyksiin vastuullisuusasiantuntijoille

Teollisuusyrityksissä tehdään merkittäviä ilmastotekoja jo nyt, mutta miten löytää tehokkaat keinot leikata päästöjä nopeasti vielä lisää? Poimi vinkkimme!

Lue lisää
Rekka liikenteessä
ARTIKKELI

Logistiikan päästöt kuriin kustannustehokkaasti

LUT-yliopiston väitöskirjatutkija Oskari Lähdeaho on tutkinut logistiikan päästöjä. Mitkä ovat parhaat tavat saada logistiikan hiilijalanjälki kuriin?

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Rekkafanit biokaasun jäljillä

Rekkafanit-sarjassa Nooa, Eevi ja Daniel tutustuvat biokaasulla kulkeviin rekkoihin ja suunnittelevat tulevaisuuden rekkoja.

Lue lisää