Kaasuautoilija Henri katsoo kaasu-Audinsa ikkunasta.

Kaasu-Audi on oiva työsuhdeauto

Henri Lehijoesta tuli kaasuautoilija kertaheitolla, kun uusien Audi-mallien joukosta löytyi kiinnostava Audi A4 g-tron. Työsuhdeautoksi valikoitui laadukas kaasuauto, jolla pitkätkin matkat taittuvat edullisesti, ympäristöystävällisesti ja luotettavasti.

Kun dieselkäyttöisen Audi A3:n leasing-kausi alkoi lähestyä loppuaan ja oli aika valita uusi työsuhdeauto, Henri Lehijoki tutkaili Audin mallistoa. Vastaan tuli mielenkiintoisen näköinen Audi A4 g-tron.

”Katsoin, että mitähän tämä g-tron tarkoittaa. Kun selvisi, että auto kulkee kaasulla, se ei alkuun sanonut minulle mitään. Kyselin tutuilta, onko kellään kokemusta kaasuautosta. Ei ollut. Aloin ottaa asiasta selvää, ja siitä se päätös lähti muodostumaan”, Henri kertaa.

Kaasuauton ympäristöystävällisyys kiehtoi. Yksi tärkeä kriteeri oli, että työmatkat Kuopiosta esimerkiksi Joensuuhun, Jyväskylään, Lappeenrantaan ja Kotkaan taittuvat sujuvasti ja kaasutankkausasemia löytyy oikeilta suunnilta.

”Selvitin, kuinka pitkälle yhdellä tankillisella pääsee. Otin selvää perusasioista, kuten tankkaamisen kuluista ja ekologisuudesta, ja luin muiden kokemuksia Gasumin sivuilta. Se vahvisti päätöstä, että tämähän voisi olla hyvä juttu.”

Kaasuautoilija Henri tankkaamassa kaasu-Audiaan.
Henri on laskenut säästävänsä pitkän pennin ajaessaan kaasuautolla edelliseen diesel-autoonsa verrattuna.

Selvää säästöä polttoainekuluissa

Yhtenä kaasuauton parhaista puolista Henri pitää polttoaineen edullisuutta. Hän on laskenut säästävänsä pitkän pennin edelliseen diesel-autoonsa verrattuna. Säästö kertyy omaan kukkaroon, sillä Henrillä on käyttöetu työsuhdeautoonsa. Hän siis maksaa itse polttoainekustannukset ja saa työnantajalta kilometrikorvaukset työajoista.

”Kun tankkasin edellisen diesel-Audini tankin täyteen, se maksoi noin 60 euroa. Nyt kaasuautolla sama kilometrimäärä maksaa noin 40 euroa. Eli rahallinen säästö on huomattava”, Henri laskeskelee.

Tankkiin on valikoitunut nimenomaan ympäristöystävällistä biokaasua.

”Haluan kantaa korteni kekoon ympäristön hyväksi, ja siksi valitsen mahdollisimman ekologisen vaihtoehdon.”

Kaasun tankkaamisen kätevyys on yllättänyt Henrin positiivisesti. Tankkaus sujuu yhtä nopeasti kuin bensiini- tai dieselauton. Aluksi tankkausletku pitää kiinnittää autoon ja lopuksi irrottaa, mutta tankin täyttymistä voi halutessaan odotella sisällä autossa.

”Talvipakkasilla oli mukavaa, kun ei tarvinnut kylmettyä tankatessa ulkona kevyissä työvaatteissa. Pieni juttu, joka ilahdutti kummasti”, Henri myhäilee.

Yksi tankillinen riittää maantieajossa reilun 400 kilometrin matkaan, joten työmatkoilla hänelle riittää yleensä tankkaaminen ennen lähtöä ja seuraavan kerran määränpäässä.

Kaasuautoilija Henri ja työsuhdeauto Audi A4 g-tron.
Henrin työsuhdeautoksi valikoitui Audi A4 g-tron, jolla pitkätkin matkat taittuvat edullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Ajomukavuus tärkeää pitkillä matkoilla

Vuosien mittaan Henrillä on ollut useita erilaisia autoja. Suosikkimerkiksi on noussut Audi, jonka ajotuntuma miellyttää.

”Ei minulla ole mitään muitakaan merkkejä vastaan, mutta Audilla ajettavuus on kaikissa malleissa ollut hyvä. Kun ajaa pitkiä matkoja, on tärkeää, että penkissä on hyvä istua. Audi kulkee kuin laiva ja pysyy vakaasti tiellä, oli keli mikä tahansa.”

Kaasu-Audissa ajettavuus on Henrin mukaan täsmälleen yhtä hyvä kuin dieselillä tai bensiinillä kulkevissa malleissa.

”Mietin etukäteen, tuntuuko kaasulla ajaminen erilaiselta, mutta mitään eroa ei huomaa. Moottorin ääni on samanlainen, ja auto myös kiihtyy ihan yhtä hyvin.”

Kuten kaikista kaasuautoista, Henrin Audista löytyy kaasutankin lisäksi myös bensiinitankki. Jos kaasu pääsee loppumaan kesken ajon, moottori vaihtaa käyttövoimaksi automaattisesti bensiinin. Ratin takana eroa ei huomaa.

”Ainoastaan mittarista näkee, että kulutuksen kohdalla lukee kilogrammojen sijaan litramäärä”, Henri toteaa.