Puhtaampi tulevaisuus kulkee kaasulla

Edullinen hinta ja ympäristöystävällisyys kuuluvat kaasun valtteihin, kun puhutaan raskaan liikenteen polttoainevaihtoehdoista.


Lue lisää

Orkla

Orkla on Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja. Orklan tuotemerkkejä ovat muun muassa Abba, Felix, Grandiosa, Jacky, Kantolan, Oolannin, Panda ja Taffel.

Orkla Suomella on toimipisteet Vaajakoskella, Ahvenanmaan Haraldsbyssä, Turussa ja Vantaalla.

Storemen Logistics

Vuonna 2005 perustettu kuljetusyritys on käyttänyt kaasulla kulkevia kuorma-autoja vuodesta 2020 lähtien. Hiilineutraaliuden saavuttanut yritys pyrkii fossiilivapauteen vuoteen 2030 mennessä.

Kuljetusliike A. Peltola Oy

Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut kuljetusliike ajaa elintarvikekuljetuksia Keski- ja Etelä-Suomen alueella. Asiakkaina keskusliikkeitä, elintarviketeollisuutta ja elintarvikealan yrittäjiä.

07.11.2022

Orklan suklaat ja sipsit kulkevat vähäpäästöisesti biokaasulla

Maltilliset kustannukset ja vähäpäästöisyys houkuttelevat yrityksiä käyttämään biokaasua liikenteessä. Myös Orklan herkut kulkevat nykyään kaasulla.

Monessa yhtiössä mietitään jatkuvasti uusia tapoja kehittää toimintaa ympäristöystävällisemmäksi. Pohjoismaiden johtava bränditalo Orkla on panostanut esimerkiksi Gasumin uusiutuvalla biokaasulla tehtäviin kuljetuksiin.

Ruokakaupassa Orklan nimen voi bongata noin tuhannesta tuotteesta. Suomessa omaa tuotantoa on Vaajakoskella, jossa valmistetaan Pandan makeisia, sekä Ahvenmaalla, jossa tuotetaan Taffelin sipsejä ja Oolannin pakasteperunatuotteita.

Orklan toimitusketjusuunnittelu- ja logistiikkapäällikkö Mauri Suuronen kehuu biokaasukuljetusten sujuneen erittäin jouhevasti.

”Päätös oli helppo tehdä, kun kuljetuskumppanikin oli innolla mukana. Meillä on vastuu toimia alamme edelläkävijänä ja mahdollistaa vastuullisempi kuluttaminen.”

Orkla on maailmanlaajuisesti yksi ensimmäisistä yrityksistä, jonka nettonollatavoitteet Science Based Targets -aloite on hyväksynyt vuoteen 2045 mennessä.

Suuronen kertoo biokaasukuljetusten olevan tärkeä osa Orklan vastuullisuustyötä. Käytettävän kaluston ja kuorman täyttöasteen optimoinnilla on väliä.

”Meillä liikkuu tavaraa isoja volyymeja, joten pienilläkin muutoksilla on mahdollisuus vaikuttaa.”

Kotimaisia herkkuja vastuullisesti

Pandan tuotannossa vastuullisuus on avainasemassa. Makeisten valmistuksessa ei käytetä palmuöljyä, ja kaakao ja hasselpähkinät ovat Rainforest Alliance -sertifioituja. Vaajakosken tehtaalla elintarvikejäte menee hyötykäyttöön.

Kesällä 2022 otettiin taas uusi askel parempaan. Vaajakosken ja Tuusulan välillä kulkee päivittäin 60 lavapaikkaa makeisia biokaasulla.

Kaasurekat kuljettavat kaikille tuttuja klassikoita kuten Pandan lakritsia ja Juhlapöydän konvehteja, joita löytyy taas pian lähes jokaisesta kotitaloudesta.

Suuronen toivoo, että myös kuluttajille on merkitystä sillä, miten pienillä päästöillä tuotteet saadaan kaupan hyllyille.

”Tuotanto joulusesonkia varten alkaa jo huhti–toukokuussa. Joka vuosi Suomessa myydään yli kolme miljoonaa rasiaa Juhlapöydän konvehteja”, kertoo Suuronen.

Hävikin hyötykäyttöaste on Vaajakoskella huimat 99 prosenttia, ja kuluttajatkin voivat vaikuttaa siihen. Tehtaanmyymälässä myydään alennettuun hintaan makeisia, jotka ovat ulkonäkönsä puolesta virheellisiä, mutta muuten moitteettomia. Ruokakaupoista löytyy Panda tekee hyvää -hävikkimakeispussi.

Orkla Mauri Suuronen 1200x780.jpg

Kuva: Orklan Mauri Suuronen kertoo, että myös kuluttajat ovat kiinnostuneita tuotteiden ympäristövaikutuksista.

Biokaasu vähentää päästöjä jopa 90 prosenttia

Orklan kuljetusyhteistyökumppanin Storemen Logisticsin ensimmäinen kaasulla kulkeva kuorma-auto otettiin käyttöön reilut kolme vuotta sitten. Nyt niitä on jo kymmenen.

”Ympäristötietoisuus on kasvanut vuosien mittaan. Totesimme, että meidänkin on syytä tehdä jotain saadaksemme omaa hiilijalanjälkeämme pienemmäksi”, sanoo Storemen Logisticsin johtaja Jari Jokinen.

Vuonna 2005 perustettu yritys on nykyään hiilineutraali. Jokinen kertoo, että kaikki päästöt on kompensoitu Suomeen turvetuotantokäytöstä poistuville alueille istutettavina metsinä vuoden 2022 alusta lähtien. Konsernissa on lisäksi Suomen 13. suurin aurinkovoimala.

”Moni yritys puhuu ympäristöystävällisyydestä, mutta se vaatii myös tekoja. Haluamme näyttää esimerkkiä ekologisissa valinnoissa ja jättää lapsenlapsille puhtaamman maailman.”

Jokisen mukaan kaikki on toiminut kaasuautojen kanssa hienosti niin ajojen, tankkauksen kuin huoltojenkin suhteen. Käytössä eroa dieselajoneuvoihin ei juuri ole.

”Käytämme Gasumin sataprosenttisesti uusiutuvaa paikallisesti tuotettua biokaasua. Näin kuljetusten hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 90 prosenttia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin.”

Gasum tuottaa biokaasua 17 biokaasulaitoksella Suomessa ja Ruotsissa. Raaka-aineina käytetään kaikkea eloperäistä materiaalia, kuten biojätettä, jätevettä, lantaa ja teollisuuden sivutuotteita.

Orkla Kuljetusliike A Peltola 1200x780.jpg

Kuva: Kuljetusliike Ari Peltola Oy:n yrittäjä Ari Peltola uskoo, että kaasuajoneuvojen käyttö kasvaa tulevaisuudessa.

Kaasutankkausasemien verkosto kasvaa

Kuljetusliike Ari Peltola Oy ja Orkla tekivät sopimusneuvotteluissa päätöksen ekologisen kaasuauton hankkimisesta. Auton saapumista viivästytti kansainvälinen komponenttipula, mutta heinäkuussa kuljetukset päästiin aloittamaan.

”Olemme pyrkineet pitämään kaluston nykyaikaisena ja käyttämään viimeisintä tekniikkaa. Orklan suklaa- ja sipsikuormat sopivat hyvin kaasuajoon”, sanoo Ari Peltola.

Kuljetusyrittäjä uskoo, että kaasuajoneuvojen käyttö tulee jatkossa yleistymään kevyen jakelun rahdeissa. Merkittävä tekijä kehityksessä on ollut Gasumin kaasutankkausverkoston laajeneminen.

”Jyväskylän ja Helsingin välillä on kolme kaasutankkausasemaa, jotka turvaavat kuljetusten sujuvuuden. Täydellä tankilla voi ajaa jopa 1 200 kilometriä.”

Gasum on avaamassa syksyllä 2023 myös uuden kaasutankkausaseman Jyväskylän Seppälänkankaalle – monen Keski-Suomessa kuljettavan kuljetusyrityksen kannalta tärkeään sijaintiin. Tankkausverkosto on laajenemassa myös Pohjois-Suomeen: Lapin ensimmäinen kaasutankkausasema avautuu loppuvuodesta 2023 Keminmaalle ja Gasumin suunnitelmissa on laajentaa verkostoa yhä pohjoisemmaksi.

Suojavarusteiden käyttöä lukuun ottamatta nesteytetyn biokaasun tankkaaminen ei eroa tankin täyttämisestä dieselillä. Suurin etu on ympäristövaikutuksissa: kasvihuonepäästöjen lisäksi myös terveydelle vaaralliset lähipäästöt vähenevät dieseliin verrattuna.

Lähes ilman hiilidioksidipäästöjä liikkuvat kuormat ovat vaikuttaneet myös 30 vuotta toimineen kuljetusliikkeen kilpailukykyyn.

”Kaikki haluavat nyt kaasuautoja. Ympäristökeskustelu on pinnalla ja firmatkin ovat heränneet siihen”, toteaa Peltola.

Artikkelia päivitetty 12.9.2023


Onko sinunkin yritykselläsi haussa reitti kohti puhtaampaa tulevaisuutta? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää kaasulogistiikan mahdollisuuksista.

Tutustu myös näihin
Content image

Nesteytetty biokaasu menestyy Norjassa julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa

Oslolainen kuljetusyhtiö Gunnar Knutsen AS on jo pitkään ymmärtänyt kestävien kuljetusratkaisujen edut. Yhtiön 81 kuorma-autosta yhteensä 50 kulkee...

Lue lisää
Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekat kulkevat biokaasulla

Kukkakuljetusten päästöt kuriin – Jylhä valitsi biokaasun

Kukat ja vihannekset kulkevat Kuljetus ja muutto O. Jylhän rekoissa juuri sopivaksi viilennetyssä lämpötilassa. Lämpösäädeltyihin kuljetuksiin erikoistunut...

Lue lisää
Suomen ensimmäinen biokaasulla kulkeva puuauto

Suomen ensimmäinen biokaasulla kulkeva puuauto on ylittänyt odotukset

Kaasulla toimiva, raakapuun kuljetukseen käytettävä puuauto tuo merkittäviä päästövähennyksiä. Kun kaasutankkausverkosto laajenee pohjoiseen ja autoihin tule...

Lue lisää