Gasumin asiakaspalvelu

Arkisin klo: 8-17
p. 0800 122 722
asiakaspalvelu@gasum.com

Kiinnostaako kaasuautoilu?

Yhä useampi suomalainen valitsee nyt auton, jossa on bensiinitankin lisäksi myös kaasutankki. Lue viisi hyvää syytä valita kaasuauto!

 

Lue lisää

Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme koskien henkilötietojesi käsittelyä, oikeuksistasi ja kuinka kauan säilytämme henkilötietojasi saat Gasumin tietosuojaselosteesta.

Kysymyksiä ja vastauksia kaasuautoilusta

Jaa:

Kiinnostuitko kaasuautoilusta? Kokosimme tietopaketin, josta löydät vastaukset yleisimpiin kaasuautoiluun liittyviin kysymyksiin.

Kaikkiin Suomessa myytäviin kaasuautoihin voi tankata joko biokaasua tai maakaasua, jotka molemmat ovat metaania (CH4). Kaasuautoilija voi siis tankata joka kerta samaa, tai vaihtaa milloin tahansa kaasusta toiseen. Kaikilla Gasumin tankkausasemilla on valittavana sekä bio- että maakaasua. Lisäksi muiden toimijoiden asemilla voi tankata biokaasua.

Kotimainen biokaasu vähentää merkittävästi polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosenttia perustuen Energiaviraston hyväksymään kestävyysjärjestelmään. Maakaasun hiilidioksidipäästöt ovat noin 25 % alhaisemmat kuin bensiinillä.

Kaasuauton virallinen CO2-päästölukema ilmoitetaan maakaasun päästöjen mukaan huolimatta siitä, millä käyttövoimalla autolla todellisuudessa ajetaan. Jälkiasennettujen kaasuautojen päästölukema ilmoitetaan bensiinin päästöjen mukaan.

Suomessa myytävät kaasuautot ovat bi-fuel-mallisia, eli autoissa on kaasutankin lisäksi bensiinitankki, joka useimmissa malleissa on normaalikokoinen.

Automallista riippuen polttoaineiden (kaasu + bensiini) yhdistetty toimintasäde on parhaimmillaan lähes 1 400 kilometriä. Toimintasäde vaihtelee automalleittain. Esimerkiksi Skoda Octavialla, Audi A3:lla ja Volkswagen Golfilla ajaa kaasun voimin 400 kilometriä ja bensiinillä 900 kilometriä lisää.

Kaasuauto toimii kylmässä säässä siinä missä bensiinikäyttöinen autokin. Kaasuauto käynnistyy bensalla ja siirtyy muutamassa sekunnissa käyttämään kaasua.

Gasumin tankkausasemilla on ilmoitettu vertailulitrahinnat erikseen bio- ja maakaasulle. Kaasun mittayksikkö ilmoitetaan kiloina.

Kaasua myydään kiloissa, ja yksi kilo kaasua vastaa 1,56 litraa bensiiniä ja 1,39 litraa dieseliä. Energiasisällöltään maa- tai biokaasu on 50 MJ/kg, kun vastaavasti bensiini on 32 MJ/l ja diesel 36 MJ/l.

Kaasuauton turvallisuuden takaavat sekä polttoaineen fysikaaliset ominaisuudet että tarkoin määritellyt pakolliset kaasujärjestelmän turvalaitteet.

Metaani on ilmaa kevyempää, joten kaasu haihtuu nopeasti ilmaan mahdollisen vuodon tapahtuessa. Metaanin itsesyttymislämpötila on korkea, yli 600 celsiusastetta. Dieselin itsesyttymislämpötila on noin 210 celsiusastetta ja bensiinin noin 260 celsiusastetta. Metaani on syttyvää vain silloin, kun sitä on 5-15 % ilmaan sekoittuneena.

Kaasuauton huoltaminen on jotakuinkin saman hintaista kuin vastaavan bensa- tai dieselkäyttöisen auton. Kaasuautoissa on yleensä kiinteä öljynvaihtoväli, jolloin öljyt pitää vaihtaa käytännössä vähintään kerran vuodessa. Toisaalta kaasuautoissa ei tarvitse käyttää kalliimpaa longlife -öljyä, jota nykyisin autoissa yleensä käytetään.

Autoilun verotus muodostuu kertaluontoisesta autoverosta ja vuosittaisesta ajoneuvoverosta, joka sisältää perusveron ja käyttövoimaveron muuta kuin moottoribensiiniä käyttäville ajoneuvoille.

Autovero

Autovero maksetaan uudesta tai käytettynä maahantuotavasta ajoneuvosta. Autovero lasketaan auton vähittäismyyntiarvosta Suomen markkinoilla. Prosenttiluku, jolla vero lasketaan, määräytyy auton tyyppihyväksynnän mukaisten hiilidioksidipäästöjen perusteella. Vanhemmilla autoilla, joiden päästötietoa ei ole saatavilla, sovelletaan auton kokonaispainoon ja käyttövoimaan perustuvaa veroprosenttia.

Autoverolakiin 1.1.2016 voimaan tulleiden muutosten tarkoituksena on keventää pieni- ja keskipäästöisten autojen verotusta niin, että veron määrä alenee ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen mukaan 0–5,4 prosenttiyksikköä vuoteen 2019 mennessä.

Ajoneuvovero

  • Perusvero

Henkilö- ja pakettiautojen vero määräytyy pääsääntöisesti auton valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen mukaan. Ennen vuotta 2006 käyttöönotetut kaasuautot ja autot, joiden päästötietoa ei ole saatavilla, verotetaan kokonaismassan perusteella.

1.1.2017 lähtien ajoneuvoveron perusosa nousi kaikilta henkilö- ja pakettiautoilta 36,50 euroa vuodessa.

  • Käyttövoimavero

Käyttövoimavero määräytyy ajoneuvon käyttövoiman ja massan perusteella. Keskikokoisella kaasuautolla käyttövoimavero on noin 200 euroa vuodessa. Vastaavalla diesel-ajoneuvolla vero on noin 360 euroa vuodessa.

Käyttövoima

snt/pv/alkava 100 kg

Maa- ja biokaasu

3,1

Sähkö

1,5

Sähkö ja bensiini

0,5

Sähkö ja diesel

4,9

Diesel

5,5

*Käyttövoimavero kaasukäyttöisille pakettiautoille 0,9 snt/pv/alkava 100 kg

Voit selvittää ajoneuvon verot Trafin ajoneuvoverolaskimella.

Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille henkilöautoille 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista. Etuus koskee myös muita kuin helsinkiläisiä.

Kaasuautot, joiden CO2-päästöt ovat enintään 150 g/km, ovat oikeutettuja alennukseen.

Katso tarkemmat tiedot pysäköintialennuksesta Helsingin kaupungin nettisivuilta.

Esimerkiksi Ruotsista, Saksasta ja Hollannista on saatavilla kaasuautomalleja (Volvo v70, Volkswagen Passat, Mercedes-Benz E) joita Suomessa ei ole myytävänä uutena. Käytetyn kaasuauton voi löytää ulkomailta edullisesti.

Kaasuauton maahantuonti noudattaa normaalia käytäntöä, eli autosta tulee tehdä käyttöönottoilmoitus ja autoveroilmoitus Verohallintoon ja auto on rekisteröintikatsastettava ennen rekisteröintiä.

Bensiiniauton voi kustannustehokkaasti muuntaa kaasukäyttöiseksi jälkiasennuksia tarjoavassa asennusliikkeessä. Muunnoksia suorittaa esimerkiksi Terra Gas Finland.

Kaasuputkiverkoston ulkopuolisille tankkausasemille kaasu toimitetaan joko Porin LNG-terminaalista tai kaasukonteissa kaasun siirtoverkoston alueelta.

Porin LNG-terminaalista toimitettavalla kaasulla on biokaasusertifikaatti. Sertifikaatti tarkoittaa, että tankkausasemilla myytävää biokaasua vastaava määrä tuotetaan Gasumin biokaasulaitoksilla.

Kyllä. Näin biokaasua voidaan jaella energia- ja kustannustehokkaasti olemassa olevaa infrastruktuuria – eli kaasuverkostoa – hyödyntäen. Koska jalostettu biokaasu ja maakaasu ovat kemialliselta koostumukseltaan samanlaisia, pääasiassa metaania sisältäviä energiakaasuja, voidaan niitä sekoittaa keskenään. Vaikka biokaasu verkostoon syötettäessä sekoittuu maakaasun joukkoon ja asiakkaille jaeltu kaasu on käytännössä aineelliselta koostumukseltaan biokaasun ja maakaasun seosta, pidämme sertifikaattijärjestelmän avulla huolen siitä, että biokaasua myydään korkeintaan tuotettua vastaava määrä, eikä sitä voida myydä useampaan kertaan eri käyttökohteisiin. 

LNG-kaasutankkausasemilla Jyväskylässä, Turussa ja Vantaalla henkilöautoihin tankattava paineistettu kaasu (CNG) on höyrystetty nesteytetystä kaasusta. Höyrystetyssä kaasussa on korkeampi etaanipitoisuus kuin kaasuverkossa olevassa paineistetussa kaasussa. Etaani on painavampaa kuin metaani ja tämän johdosta tankattu kaasumäärä painaa hieman enemmän, ja kaasua menee tankkiin kilomääräisesti enemmän kuin muilla kaasutankkausasemilla. Ylitankkauksesta ja turvallisuudesta ei tarvitse huolehtia, koska LNG-asemilla käytettävät paineet ovat samat kuin muillakin tankkausasemilla. Tankkauksen jälkeen kaasusäiliössä oleva kaasu on 200 baarin paineessa. Höyrystämällä tuotettu paineistettu kaasu täyttää korkealaatuisen liikennekaasun laatuvaatimukset.

Content image

Vuosi kaasu-Audin ratissa

Espoolainen Raki Salmela voitti Gasumin Roadtrip-kilpailussa vuodeksi käyttöönsä kaasukäyttöisen Audi A3 G-tronin. Miltä ensimmäiset kilometrit ovat tuntuneet?