Gasum Markus Herranen

Kirjoittaja Markus Herranen toimii markkina-analyytikkona
Gasum Portfolio Services Oy:ssa, joka on osa Gasum konsernia. 

Tutustu palveluihimme

 

08.11.2018

Markkinakatsaus: Kuiva kesä vaihtui sateiseen syksyyn

Pohjoismainen vesitilanne muuttui kevään ja kesän aikana hyvin heikoksi, kun Pohjoismaat olivat toistuvasti korkeapaineen vaikutuksen alla ja sademäärät jäivät runsaasti normaalitasosta. Heikentynyt vesitilanne nosti johdannaistuotteiden hintoja sekä spot-hintoja loppukesään saakka.

Syksyllä sää on ollut selvästi normaalia sateisempi ja erityisesti Norjassa sademäärät ovat olleet runsaita. Runsaiden sateiden myötä vesiallastasot ovat nousseet huomattavasti, mutta keskimäärin Pohjoismaissa vesialtaiden täyttöasteet ovat vielä normaalia matalammalla. 

Syksyllä sateiseksi kääntynyt sää ja runsaasti kohentunut vesitilanne on tuonut spot-hintoja ja johdannaistuotteita huomattavasti alaspäin, vaikka sähkön kysyntä on kääntynyt jo kausiluontoisesti selvään nousuun.

Sähkön kysynnän kasvun nostavaa vaikutusta on rajoittanut pohjoismaisesti jo lähelle normaalia noussut ydinvoimatuotanto vuosihuoltojen päätyttyä sekä noussut sähkön ja kaukolämmön yhteistuotanto.

Markkinoilla epävarmuutta ja voimakasta heiluntaa 

Osakemarkkinat ovat olleet korjausliikkeessä alaspäin ja hermostunut ilmapiiri markkinoilla on heiluttanut myös sähkön, polttoaineiden ja päästöoikeuden hintoja.

Voimakkaan heilunnan ja epävarmuuden taustalla on ollut muun muassa heikentyneet maailmantalouden kasvunäkymät, kauppasodan uhan pelot, huolet Italian budjettialijäämästä ja lähestyvä Brexit. Lisäksi myös vähentyvä elvyttävä rahapolitiikka sekä Yhdysvalloissa jo selvästi noussut ohjauskorko heikentää globaaleja talouden kasvunäkymiä. 

Britannian ero EU:sta luo epävarmuutta päästömarkkinaan

Sähkön hintaan vaikuttavista tekijöistä epävarmuuden kannalta herkin on päästöoikeuden hinta, jossa syksyn aikana on nähty hyvin runsasta heiluntaa. Talousnäkymien epävarmuuksien lisäksi päästöoikeuden hintaan epävarmuutta tuo maaliskuun 2019 lopussa toteutuva Brexit.

Vielä toistaiseksi EU ja Britannia eivät ole päässeet täysin sopuun siitä kuinka Britannian EU-ero toteutetaan. Mikäli sopuun ei päästä, päästömarkkinan kannalta tämä tarkoittaa Britannian eroamista EU:n päästökaupasta. Sopimukseton ero päästökauppajärjestelmästä voi ainakin hetkellisesti näkyä päästöoikeuden hinnan jyrkkänä laskuna. 

Mihin suuntaan kauppajännitteet kehittyvät?

Brexitin lisäksi tulevaisuuden näkymien kannalta ratkaisevassa asemassa on kauppajännitteet Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Jännitteet luovat epävarmuutta ja vaikuttavat negatiivisesti maailmankauppaan. Hyvä kysymys tällä hetkellä on, ovatko kauppajännitteet edelleen kasvamaan päin vai saadaanko jännitteitä jo purettua.

Markus Herranen
Analyst, Market Analysis
Certified Electricity Trader

Gasumin arvion mukaan maakaasun tulo Venäjältä voi loppua tällä viikolla

Lue lisää Sulje