Forchem Oyj
Raumalla vuonna 2000 perustettu kemianteollisuusyhtiö, joka tuottaa mäntyöljyä ja siitä jalostettuja tuotteita.
Tärkeimpiä tuotteita ovat liimajalosteisiin käytettävät mäntyhartsit, öljymaalien sideaineina käytettävät mäntyrasvahapot sekä uusiutuvana biopolttoaineena käytettävä mäntypiki.
Valittiin vuonna 2012 yhdeksi maailman 30 lupaavimmasta cleantech-yhtiöstä, ja antibakteerinen rehunparanne Progres sai vuonna 2018 Suomen innovaatiopalkinnon.
Kysymyksiin vastasi Forchemin toimitusjohtaja Risto Näsi.
Raumalainen Forchem tekee kaasulla kotimaisesta mäntyöljystä muun muassa innovaatiopalkittua rehua. Jatkossa maakaasu halutaan vaihtaa biokaasuun, kertoo Forchemin toimitusjohtaja Risto Näsi.
Olemme öljynjalostaja, mutta raakaöljyn sijaan käytämme mäntyöljyä, joka on selluteollisuuden sivutuote. Olemme jalostaneet siitä erilaisia tuotteita jo 20 vuotta, lähes yksinomaan vientiin.
Öljyn tislaaminen vaatii paljon lämmitysenergiaa, jonka tuottamiseen käytimme aikaisemmin oman prosessimme sivuvirtana syntyvää uusiutuvaa polttoainetta. Jouduimme luopumaan siitä teknisistä ja hallinnollista syistä.
Tutkimme erilaisia ratkaisuja, ja maakaasu oli tarpeisiimme kätevin vaihtoehto. Yksi tekijä oli mahdollisuus käyttää jatkossa biokaasua, mikä mahdollistaisi pysymisen uusiutuvissa polttoaineissa.
Alkuinvestoinnit ovat aika mittavat ja uuden tekniikan opettelemiseen menee aikansa. Nesteytetty maakaasu eli LNG tuodaan meille säiliöautoilla, ja höyrystetään paikan päällä.
Vuosittainen energiankulutuksemme on 150 gigawattitunnin luokkaa, ja auto käy melkeinpä kerran päivässä. Nyt järjestelmä on pyörinyt puolisen vuotta ja opettelun jälkeen se on käytännöllinen, kätevä ja lähes vaivaton.
Biokaasu on maakaasuun verrattuna uusiutuva polttoaine, ja haluaisimme palata käyttämään uusiutuvaa energiaa.
Suurin haaste on tällä hetkellä biokaasun saatavuus. Sen tuotannon ja jakeluinfran rakentamisessa on vielä työtä.
Tulevaisuudessa pyrimme edelleen kehittämään uusia korkeamman lisäarvon tuotteita mäntyöljystä, joka on hieno uusiutuva raaka-aine. Mitä enemmän sitä jalostetaan, sitä enemmän se hyödyttää yhteiskuntaa.
Esimerkiksi asiakkaamme Hankkija kehitti eläinrehun, joka korvaa antibiootit. Antibioottien liikakäyttö eläintuotannossa on iso syy antibioottiresistenssiin, joka on maailmalla suuri ongelma. Tuotamme mäntyöljypohjaista rehuainetta Hankkijalle, jolla saadaan sama tulos ilman antibiootteja.
Samoin kolesterolia alentavien elintarvikkeiden aktiiviset aineet tehdään mäntyöljystä, mutta niitä ei tällä hetkellä valmisteta Suomessa. Olemme pitkään harkinneet niiden tuotannon aloittamista. Suurin haaste on raaka-aineen saatavuus, sillä mäntyöljyä käytetään yhä enemmän biodieseliin. Pyrimme kuitenkin tarjoamaan sille kestävämmän ja arvokkaamman arvoketjun.
17.6.2020
Nestemäinen maakaasu tuotannon polttoaineena on harjavaltalaiselle nikkelikemikaalien valmistajalle tärkeä etu. Myös hiilidioksidipäästöt on saatu laskuun.
Norjalainen teollisuusyhtiö on tehnyt LNG:n avulla tuotantoketjustaan vastuullisemman. Glavan ja Gasumin kumppanuus alkoi yli 10 vuotta sitten, kun yksi Norj...
Nesteytetyn biokaasun avulla ruotsalainen hygienia- ja terveystuoteyhtiö Essity ottaa askeleen kohti hiilineutraaliutta