Oulun Autokuljetus Oy:n LNG kaasurekka liikenteessä

Kaasun suosio kasvaa eri puolilla Suomea – OAK ja Rahtikeskus siirtyivät kaasuun tavoitteiden ohjaamina

Kuljetusyrityksissä on huomattu, että yritysasiakkaat ovat tiedostavia ja huomioivat nykyään myös logistiikkapalveluiden hiilijalanjäljen. Asiakaskunnasta nousevien toiveiden ja odotusten myötä myös kuljetusliikkeiden tarjonta vaihtoehtoisista polttoaineista on kasvanut. Eri puolilla Suomea siirrytäänkin nyt aktiivisesti kaasuun. 

Kysyimme OAK:n ja Rahtikeskuksen kokemuksia vähäpäästöisistä käyttövoimista ja kaasukuorma-autoista. Lue tästä artikkelista, miten sekä Pohjois- että Etelä-Suomessa kaasu on otettu vastaan.

OAK – Pohjoisen Suomen kuljetusyritys hankki kaasukuorma-auton ympäristötavoitteidensa toteuttamiseksi 

OAK eli Oulun Autokuljetus Oy on oululainen kasvuyritys, joka “kuljettaa melkein mitä vain melkein minne vain”. OAK on yksi Suomen suurimmista kuljetus- ja maarakennusalan toimijoista sekä Pohjois-Suomen merkittävin terminaalipalvelujen tarjoaja. 

OAK tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta tukemaan yritykseen hankittiin ensimmäinen kaasukuorma-auto vuoden 2021 alussa. 

”Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä, että olemme hankkineet kaasukuorma-auton. Meillä ja heillä on kovat ympäristötavoitteet, ja yhdessä tavoittelemme niitä”, kertoo OAK:n logistiikkajohtaja Jussi Kinnunen

Rahtikeskuksen liikennöitsijät ovat investoineet asiakkaiden toiveesta useisiin kaasukuorma-autoihin

Etenkin Uudellamaalla toimiva Rahtikeskus tarjoaa kauttaan monipuoliset ja laadukkaat kuljetuspalvelut, nostopalvelut, maansiirtokuljetukset sekä varastointi- ja terminaalipalvelut. 

Ympäristöasioissa Rahtikeskus pyrkii aktiivisesti yhdessä asiakkaittensa kanssa parantamaan kaluston täyttö- ja käyttöastetta. Turhia ajokilometrejä vähennetään kuljetusten huolellisella suunnittelulla ja ohjauksella. Luonnollisesti päästöjä vähennetään tarjoamalla myös vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävää kalustoa ilmastotietoisille asiakkailleen.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Rahtikeskuksen liikennöitsijät ovat hankkineet yhteensä 15 kaasuautoa, joita on käytetty ahkerasti. Liikennöitsijät hyödynsivät kaasuajoneuvojen hankintatukea. 

”Liikennöitsijöillä oli ennen epäluuloja kaasua kohtaan. Kokemusten ja keskustelujen myötä ne on voitu unohtaa ja kuopata”, sanoo Rahtikeskuksen myyntipäällikkö Marco Pohjalainen.

Lue, miten kaasuajoneuvojen hankintatuki tekee kaasuun siirtymisestä helpompaa ja edullisempaa.

Rahtikeskuksen LNG-rekka
Rahtikeskuksen 15 kaasuautoa on käytetty ahkerasti. 

Vähäpäästöisyys jopa edellytys yhteistyölle

”Ympäristöasiat ovat tapetilla sekä asiakkaiden puolesta että omista lähtökohdistamme”, OAK:n Kinnunen kertoo.

”Asiakaslähtöisyys on tällä alalla iso sana. Viemme ympäristöasioita itse eteenpäin, mutta myös asiakaskunnassa on vahvasti ajattelu, että logistiikan päästöjä tulee leikata”, Pohjalainen jakaa oman kokemuksensa.

”Asiakasneuvotteluissa vähäpäästöisyys on tärkeästi esillä, joskus jopa edellytyksenä yhteistyölle”, Pohjalainen kertoo asiakaskunnasta kumpuavista paineista. ”Tarjoamme vaihtoehtoja asiakkaiden periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti.”

Kaasukuorma-autolla ajaminen ei eroa dieselistä

”Ennen perinteinen suomalainen kuljettaja ajatteli, että eihän kaasulla voi ajaa, dieseliä sen pitää olla. Kun mitään ongelmia ei ole ollut, vastaansanojat ovat hävinneet”, Kinnunen kertoo OAK:n kokemuksista.

Hän kertoo, että Gasum auttoi kouluttamaan kuljettajat. Kaasukuorma-autolla ajamisessa ei ole mitään erikoista. 

”Ajaessa ei tiedä, että on kaasuautolla liikkeellä”, Kinnunen kertoo.

”Kerromme ja kannustamme liikennöitsijöitä. Kuljettajat lähtevät nyt rohkeammin liikkeelle myös vähän kauemmas keikalle”, Pohjalainen kertoo suhtautumisen muuttumisesta.

Kaasun suosio on molemmissa yrityksissä vahvassa kasvussa.

”Näen, että nyt ollaan selvästi voimakkaassa kasvussa. Teimme tämän vuoden alussa kyselyn liikennöitsijöille. Tulosten perusteella nähdään, että kovasti ollaan menossa puhtaampaan suuntaan”, Pohjalainen kertoo.

Päästöjä leikataan tuntuvasti kaasun avulla myös jatkossa

OAK on kerryttänyt kokemusta kaasulla kuljettamista nyt yhdellä ajoneuvolla ja aikoo vielä tulevaisuudessa hyödyntää hankintatukea hankkiakseen niitä lisää. Rahtikeskuksessa kaasuajoneuvot ovat vakionäky, ja niillä tullaan liikennöimään myös yhä kauemmas eteläisestä Suomesta. Näin toiminnan hiilijalanjälkeä saadaan pienennettyä konkreettisesti ja merkittävästi.

”Suurin osa päästöistämme syntyy polttoaineista. Kaasun avulla saamme leikattua niitä tuntuvasti”, Kinnunen tiivistää.

”Iso tavoitteemme on korostaa ympäristöasioita. Biokaasussa ympäristöystävällisyys toteutuu hyvin, kun tarkastellaan sen koko elinkaarta”, Pohjalainen kertoo.

Onko sinunkin yritykselläsi haussa reitti kohti puhtaampaa tulevaisuutta? 

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää kaasulogistiikan mahdollisuuksista.

Ota yhteyttä