Biokaasulla ajaminen on vähentänyt Kiillon kuljetusten hiilidioksidipäästöjä jo 33 tonnilla

Kemianteollisuuden yritys Kiilto on hankkinut biokaasua käyttävän kuorma-auton PK-seudun kuljetuksiin. Kiillon autonkuljettaja Juhani Hassinen ja logistiikkapäällikkö Matias Hamnström kertovat yrityksen kokemuksista vähäpäästöisestä ajoneuvosta.

Kaluston uusimistarve sai miettimään vähäpäästöistä vaihtoehtoa

Noin kaksi vuotta sitten toinen Kiillon Vantaan aluevaraston logistiikan ajoneuvoista oli tulossa tiensä päähän. Yrityksessä mietittiin, millainen auto sen tilalle hankittaisiin. Yksi vaihtoehto oli perinteinen diesel, mutta Kiilto halusi myös selvittää ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

– Varastopäällikkömme bongasi tämän Scanian kaasuauton. Alettiin sitä vaihtoehtoa viedä eteenpäin, Vantaan varastolla työskentelevä autonkuljettaja Juhani Hassinen kertoo.

Aluksi uusi kaasukäyttöinen kuorma-auto herätti hieman epäilyksiä.

– Olin tottunut ajamaan dieselautoilla, joten mietin, mitenhän tämä toimii ja miten tankkaaminen onnistuu, Hassinen kertoo.

Käytännön kokemukset ovat kuitenkin osoittautuneet erittäin positiivisiksi. Scanian myyjän tarjoama opetusajo ja testitankkaus helpottivat päätöksentekoa.

Biokaasukäyttöinen kuorma-auto täydentää Kiillon ympäristölupausta

Kiilto on laatinut vuonna 2018 Lupauksen ympäristölle. Sen yksi osa-alue, johon myös logistiikka kuuluu, on olla hiilineutraali vuoteen 2028 mennessä ja käyttää pelkästään uusiutuvaa energiaa.

Kiillon logistiikkapäällikkö Matias Hamnström kertoo, että paineistetulla biokaasulla ajaminen on vähentänyt Kiillon kuljetusten hiilidioksidipäästöjä jo 33 tonnilla. Siis yhtä paljon kuin 64 edestakaista matkaa bensiinikäyttöisellä farmariautolla Hangosta Utsjoelle.

Paineistettu kaasu sopii täydellisesti jakeluliikenteen keinoksi vähentää päästöjä. Uusiutuvan biokaasun elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 prosenttia pienemmät dieseliin verrattuna. Maakaasua tankkaamalla taas voidaan saavuttaa 20 prosentin päästövähennykset.

Huolet tankkausasemien riittämättömyydestä osoittautuivat turhiksi

Hassinen itse ajaa Kiillon kaasukuorma-autoa eniten.

– Päivän aikana tulee ajettua monta kuormallista, hän kertoo.

Pääkaupunkiseudulla kaasuasemia on nykyään niin paljon, että Hassisen pelot tankkaamisen haasteista on osoittautunut turhaksi. Lähin Gasumin asema sijaitsee aivan Kiillon Vantaan varaston lähellä.

Kaasun tankkaaminen kestää jonkin verran pidempään kuin bensan tai dieselin, joten tankkausasemilla on usein aikaa vaihtaa kuulumisia muiden kuljettajien kanssa. Etenkin kaasukäyttöisten henkilöautojen omistajia kaasukuorma-auto kiinnostaa kovasti.

– Vakiokysymys on, että kuinka monta kiloa mahtuu tankkiin. Ja vastaus on muuten 160, Hassinen naurahtaa.

Hankintatuki lisää kiinnostusta kaasua kohtaan

Joulukuussa 2020 voimaan tullut raskaan liikenteen kaasuajoneuvojen hankintatukilaki madaltaa yritysten kynnystä hankkia käyttöönsä kaasuajoneuvoja. Raskaan liikenteen kaasuajoneuvojen hinnat ovat hieman dieseliä käyttäviä ajoneuvoja korkeampia, mikä joissain tapauksissa jarruttaa hankintapäätöksiä.

Nyt yritys voi saada vähintään 16-tonnisille kaasukäyttöisille raskaan liikenteen ajoneuvoille myönnettävän 5 000–12 000 euron hankintatuen korkeintaan viiden auton hankintaan.

Myös toinen Vantaan varaston kuorma-autoista tulee vaihtaa lähivuosien aikana. Hamnström ja Hassinen uskovat molemmat, että kaasukuorma-auto on silloinkin vahva vaihtoehto.

Hamnström pitää hankintatukea hyvänä asiana ja uskoo, että se tulee lisäämään kaasuautojen määrää. Hinnan lisäksi Kiilto välittä hinnan lisäksi merkittävästi myös vähäpäästöisyydestä.

– Ympäristöpuoli on meillä niin tärkeä, että emme katso tällaisia hankintoja vain rahan näkökulmasta. Kokonaisuus ratkaisee.

Hassinen on huomannut, että myös yhteistyökumppanit ja asiakkaat ovat koko ajan kiinnostuneempia kaasuvaihtoehdoista raskaassa liikenteessä.

– Paljon kysellään käytännön kokemuksia, että miten auto toimii ja millaista sen käyttö ylipäätään on.

Mitä on hyvä tietää hankintatuesta

Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat luultavasti teilläkin tapetilla. Onko suunnitelmissa vaihtaa vähäpäästöiseen käyttövoimaan?

Lue lisää hankintatuesta tai lataa itsellesi kätevä hankintatuen hyödyntäjän muistilista!

Onko sinunkin yritykselläsi haussa reitti kohti puhtaampaa tulevaisuutta? 

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää kaasulogistiikan mahdollisuuksista.

Ota yhteyttä