Päästövähennyksiä teollisuuden koko toimitusketjussa – vinkkejä vastuullisuusasiantuntijoille

Teollisuusyrityksen vastuullisuusasiantuntija, mietitkö sinäkin viikoittain, millä teoilla leikata tai hyvittää yrityksen hiilipäästöjä? 

Teollisuusalan yritykset haluavat kantaa kortensa kekoon ilmaston hyväksi ja ymmärtävät, että avain kasvuun ja kilpailukykyyn löytyy kestävyydestä. Vuonna 2020 teollisuus tuotti kasvihuonekaasupäästöjä yhteensä noin 11 prosenttia maamme kokonaispäästöistä, joten vastuullisuusteoilla on tuntuvaa vaikutusta. 

Vastuullisuuden ensimmäiset askeleet teollisuusyrityksissä otettu, mitä seuraavaksi?

Hiilineutraalius on valtava trendi kaikkialla maailmassa. Hiilineutraaliustavoitteet ovat toinen toistaan kunnianhimoisempia ja kannustavat kaikkia yrityksiä panostamaan päästöjen vähentämiseen mahdollisimman pian. Teollisuusyritysten avoimet ja rohkeat vastuullisuustavoitteet kertovat, että liiketoiminnan johdossa lähdetään ajamaan muutosta tekemään päätöksiä, vaikka ne eivät ole helppoja. 

Sinunkin yrityksessäsi on luultavasti tehty jo paljon päästöjen vähentämiseksi. Mahdollisesti olette vaihtaneet tuotantonne energian uusiutuvaan. Kenties olette investoineet energiaa säästäviin ratkaisuihin, kuten elektroniikkaan tai lämmön talteenottoon.

Todellinen haaste tuleekin näiden helpoimpien tekojen jälkeen. Mitä pitäisi tehdä seuraavaksi? Miten löytää sopivat ja tehokkaat keinot leikata päästöjä nopeasti vielä lisää? Ja miten vastuullisuus ja hiilineutraaliustavoitteet tehdään kannattavasti ja muovataan kilpailueduksi?

Vinkit vastuullisen tulevaisuuden rakentamiseen teollisuusyrityksessä

Vinkki 1: Varmista, että yritykselläsi on kattava kuva koko toimitusketjun päästöistä.

Tiedätkö täsmälleen, mistä liiketoiminnassanne ja tuotannossanne syntyy päästöjä? Onko sinulla näkyvyyttä siihen, miten asettamanne tavoitteet toteutuvat toimitusketjussa ja esimerkiksi kumppanienne toiminnassa? Pidä huoli, että tunnet koko hiilijalanjäljen myös sen jälkeen, kun tavoitteet on asetettu ja suunnitelmat laadittu.

Pyydä rohkeasti yhteistyökumppaneitanne avaamaan, millaisia päästöjä heidän toiminnassaan syntyy. Toimitusketjun päästöjen hallitseminen onnistuu, kun käyt esimerkiksi kuljetusyritysten kanssa avoimia ja rehellisiä keskusteluja. Mahdollisesti he jopa odottavat, että heiltä vaaditaan hiilijalanjäljen läpinäkyvyyttä.

Lue lisää: Framery leikkasi varaston ja tehtaan välisen logistiikan päästöjä jopa 90 % 

Vinkki 2: Tee vastuullisuudesta näkyvää ja kaupallista se.

Kun teette päätöksiä päästöjen vähentämiseksi, kaikki pienetkin konkreettiset teot kannattaa ottaa osaksi markkinointia ja viestintää. Tuolloin ne paitsi näkyvät, myös tukevat kilpailukykyä. Muista rehellisyys ja suoruus. Pelkistä tavoitteista viestiminen riitä enää – tarvitaan esimerkkejä siitä, mitä yritys tekee tavoitteiden saavuttamiseksi.

Eräs tapa tuoda vastuullisuutta näkyväksi asiakkaille on kohdentaa eri osa-alueilla tekemänne päästövähennykset jopa selkeästi yksittäisille tuotteille – esimerkiksi niin, että tiettyjen tuotteiden päästöt on hyvitetty kokonaan ja niitä markkinoidaan vihreämpinä vaihtoehtoina. 

Vinkki 3: Päästökauppa ja päästöjen kompensaatio toimivat yhdessä konkreettisten tekojen kanssa.

Toisinaan puhutaan epäilyistä, että kompensaatiolla ja päästökaupalla yritettäisiin välttää todelliset muutokset toiminnassa. Suomalaiset yritykset panostavat nyt konkreettisiin tekoihin, mutta koska kaikki ei muutu yhdessä yössä, myös muita keinoja käytetään niiden ohessa.

Päästökompensaatio voi olla hyvä lisä vastuullisuusstrategian toteuttamisessa väliaikaisena tai pidempiaikaisena ratkaisuna. Esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen tähtäävien hankkeiden rahoittaminen ulkomailla on hyvä vastuullisuusteko etenkin yrityksille, jotka haluavat vaikuttaa myös globaalisti, eivät pelkästään omalla tehtaallaan. Suosittelemme kuitenkin aina pitämään omat tekonne vahvasti näiden keinojen rinnalla.

Vinkki 4: Muista laatia suunnitelmiin konkreettisia välietappeja mahdollisimman pian.

Konkreettisia tekoja kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseksi tarvitaan jo nyt, vaikka yrityksen tavoitteet hiilineutraaliudesta olisivat seuraavalla vuosikymmenellä. Kun laaditte roadmapia, muistakaa asettaa siihen mahdollisimman selkeitä välietappeja, jotka kannustavat näkyviin ja vaikuttaviin tekoihin.

Välietapeille sopivia tehtäviä kannattaa etsiä sparraamalla muita alan yrityksiä ja tarvittaessa keskustelemalla alan asiantuntijoiden kanssa hiilijalanjälkenne pienentämisestä. Esimerkiksi Gasum auttaa mielellään etsimään juuri sinun yrityksellesi sopivia

Bonusvinkki ja esimerkki – epäsuorat päästöt kuntoon polttoaineiden kautta

Epäsuorien päästöjen selvittäminen voi olla hitaampaa, mutta yrityksellä on niihin onneksi vaikutusmahdollisuuksia. 

Logistiikka, eli raaka-aineiden ja tuotteiden kuljettaminen esimerkiksi varastolta tehtaalle ja tehtaalta asiakkaille tai jälleenmyyjille, on selkeä, epäsuora päästölähde. Se on näkyvä osa yrityksen toimintaa ja hyvä kohde päästöjen leikkaamiselle.

Logistiikan päästöjä voi leikata nopeasti ja helposti, kun valitsee kumppanin, joka kuljettaa myös vähäpäästöisesti. Raskaan liikenteen käytössä dieselin vaihtaminen biokaasuun pienentää logistiikan hiilijalanjälkeä jopa 90 %.

Yrityksesi ei tarvitse odottaa ratkaisuja epäsuorien päästöjen leikkaamiseen – kaasu on saatavilla nyt ja on kustannusneutraali vaihtoehto vihreämpään logistiikkaan.

Kumppanisi teollisuuden koko arvoketjun päästöjen leikkaamisessa

Gasum auttaa teollisuusasiakkaita pysymään hiilineutraaliuden polulla ja vastuullisuussuunnitelmissa. Meiltä saat ratkaisuja arvoketjusi kaikkiin vaiheisiin, jotta yrityksesi voi menestyä ja kasvaa ilmaston ehdoilla.

Autamme sinua mielellämme esimerkiksi:

Ota yhteyttä!