Jätteen matka kaasuksi – näin Gasum tekee ekologista polttoainetta

Gasumin biokaasulaitoksella Riihimäellä hyödynnetään niin kotitalouksien biojätepussit kuin teollisuuden pilaantuneet ruokaerät. Jos nämä biojätteet päätyisivät kaatopaikalle, niiden metaanipäästöt lämmittäisivät ilmakehää. Biokaasulaitoksella ruokahävikistä tehdään sen sijaan kotimaista, uusiutuvaa energiaa kaasuauton tankkiin, tuotannon energiaksi ja lämmöksi talvipakkasille.

Biokaasulaitoksella kaikki alkaa murskaimesta

Kauhakuormaaja jyristelee Gasumin biokaasulaitoksen esikäsittelyhalliin kauha täynnä pahvilaatikoita, joissa on pilaantunutta jäätelöä.

Jopa 15 prosenttia kaikesta ruoasta päätyy Suomessa jätteeksi. Jos esimerkiksi pakasteiden kylmäketju katkeaa, herkut muuttuvat kertaheitolla jätteeksi. Tällöin apuun tulee Suomen suurin biohajoavien jakeiden käsittelijä. Gasumin biokaasulaitosten verkosto hyödyntää niin kotitalouksien biojätepussit kuin teollisuuden pilaantuneet ruokaerät.

Biokaasulaitoksen operaattori työskentelemässä laitoksella.

"Täällä näkee konkreettisesti, mitä on ruokahävikki", kunnossapitopäällikkö Joonas Juura toteaa ja nostaa kauko-ohjattavalla kouralla kauhakuormaajan pahvilaatikoihin pakatut tuomiset murskainsuppiloon.

Gasumin biokaasulaitos Riihimäellä käynnistyi vuonna 2016. Se palvelee biojätteen käsittelyssä Etelä-Suomen asukkaita. Gasumilla on Suomessa 9 biokaasulaitosta sekä siirtokuormausasema Vantaalla, ja niiden lisäksi se hankkii kaasua kumppanuuslaitoksilta.

Tyypillisiä biokaasun raaka-aineita ovat vedenpuhdistamojen lietteet ja teollisuuden biohajoavat jätteet. Riihimäki on yksi neljästä laitoksesta, jolle kelpaavat raaka-aineeksi myös kotien biojätepussit.

"Esikäsittelylaitteisto selviää kotien biojätteistä ja pakatuista elintarvike-eristä", Juura kertoo.

Pakkaukset jauhautuvat murskaimessa rikki. Muovi jää verkkoon, hiekka, metalli ja lasi taas murskaimen pohjalle.

Laitos on lähes kaikkiruokainen: pilaantunutta maitoa meijeristä, rasvakaivojen rasvaa ravintoloista, olutpanimon mäskiä, kotitalouksien biojätepusseja. Rasvat ja sokerit ovat herkkua myös biokaasureaktorille.

Tällä hetkellä biokaasun tuotantopotentiaalista hyödynnetään Suomessa vain noin neljä prosenttia. Biokaasulaitoksissa tuotettavan biokaasun teknistaloudelliseksi määräksi on arvioitu noin 10 TWh energiaa vuodessa. Määrä vastaa miljoonan kaasuauton polttoainetarvetta.



Biokaasulaitos toimii yötä päivää, mutta viikonloppuisin biojätekuljetukset hiljenevät. Laitoksen esireaktorit ladataan täyteen viikonloppua varten, jotta kaasun tuotanto valtakunnalliseen kaasunjakeluverkkoon pysyy vauhdissa.

"Jos pääreaktori ei saa ruokaa, kaasun tuotanto hiipuu muutamassa tunnissa."

Juura raottaa vielä biojätteen vastaanottoaltaan kantta. Alla virtaa hidas nestemäinen biojätevirta kohti hygienisointia. Siellä liete lämmitetään tunnin ajaksi 70 asteeseen. Siinä ajassa salmonella- ja kolibakteerit kuolevat, ja kaasun tuotanto voi alkaa.

Mikrobit tekevät työtään pilkkomalla rasvat ja sokerit

Parinkymmenen metrin korkeudesta, laitoksen suurimman metallisäiliön katolta, näkee kilometrikaupalla teräsputkistoa. Säiliön sisällä on vuodenajasta riippumatta ikuinen tropiikki, noin 37 asteen lämpötila.

Biokaasureaktorissa tekevät työtään mikrobit. Ne pilkkovat rasvojen ja sokerien pitkiä hiiliketjuja. Samalla vapautuu metaanikaasua.

"Biokaasutus on vähän sama asia kuin kompostointi. Mikrobit syövät jätteitä, mutta se tapahtuu hapettomissa olosuhteissa. Jos biojätteet päätyisivät Riihimäen biokaasulaitoksen sijaan kompostointiin, biojätteen energiaa ei saataisi talteen vaan se vapautuisi hiilidioksidina ilmakehään", Juura selittää.

Biokaasulaitoksen henkilökuntaa laitosalueella.

Aiemmin biojätteet vietiin kaatopaikalle ja haudattiin penkkaan. Tämän vuoksi monilla kaatopaikoilla on käynnissä sama reaktio kuin biokaasureaktorissa, mutta siellä biohajoava jäte hajoaa hitaasti ja vapauttaa metaania ilmakehään jopa vuosikymmenien ajan. Metaani on 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Biokaasulaitoksella sama tapahtuu nopeasti ja hallituissa olosuhteissa, eivätkä kasvihuonekaasut päädy taivaan tuuliin ilmakehää lämmittämään. Biokaasulaitokselta metaani saadaan hyötykäyttöön, esimerkiksi kaasuauton tankkiin, tuotannon energiaksi tai lämmöksi talvipakkasilla.

"Kun jäte saadaan tänne ja biokaasu kiertoon, on valmistamamme kaasu uusiutuvaa, kotimaista energiaa", Juura sanoo.

Puhdistettu kaasu palaa puhtaasti – kaasuautolla ajaessa ei synny hiukkaspäästöjä

Reaktorista virtaa 500 kuutiota kaasua tunnissa pienenä välivarastona toimivaan kuplahallin muotoiseen kaasusäiliöön. Ennen auton tankkiin pääsyä laitoksen kuplahalliin virtaava kaasu on vielä puhdistettava.

"Jalostuslaitoksella kaasun sisältämä hiilidioksidi sidotaan veteen sopivissa oloissa. Se on käänteinen ilmiö sille, kun limsapullo suhahtaa avatessa", Juura havainnollistaa

Jalostuksessa poistuvat myös pii- ja rikkiyhdisteet.

”Piiyhdisteet olisivat myrkkyä kaasumoottorille”, Juura selittää.

Puhdistettu kaasu myös palaa puhtaasti. Esimerkiksi hiukkaspäästöjä ei kaasuautolla ajaessa synny.

Puhdistustulosta valvoo kaasun koostumusta mittaava kaasukromatografi. Jos kaasussa on epäpuhtauksia, jalostuslaitos pysähtyy automaattisesti. Juura tarkastaa valvomon monitorilta jalostamolta virtaavan kaasun metaanipitoisuuden, 97,6 prosenttia. Puhdistettu biokaasu vastaa palamisominaisuuksiltaan maakaasua, jolloin sitä voidaan käyttää samoissa käyttökohteissa.

Automaation ansiosta koko laitos pyörii neljän hengen voimin. Eniten työllistää biojätteen vastaanotto. Laitos toimii ympäri vuorokauden, mutta öisin ja viikonloppuisin laitosta valvoo päivystäjä etänä, kannettavalta tietokoneeltaan käsin. Biokaasun tuotanto on ympäristöystävällisin ja kestävin tapa hyödyntää yritysten ja kotitalouksien biohajoavat jätteet, lietteet ja muut sivuvirrat.

Tämä artikkeli on julkaistu 22.3.2018
Artikkelia on päivitetty 20.2.2023