Oulun biokaasulaitos, Rusko


Käyttöönottovuosi:
2015

Raaka-aine: Erilliskerätty biojäte, elintarviketeollisuuden sivuvirrat, ja puhdistamoliete.

Käsittelykapasiteetti: 60 000 tonnia jätettä / vuosi

Tuotantokapasiteetti: 35 gigawattituntia biokaasua / vuosi, joka vastaa noin 3 000 kaasukäyttöisen henkilöauton vuotuista kulutusta. Lisäksi syntyy kierrätyslannoitetta maatalouteen.

Tutustu laitokseen

Tutustu liikennekaasujen lyhenteisiin


CNG = Paineistettu maakaasu, tarkoitettu henkilöautoille

CBG = Paineistettu biokaasu, tarkoitettu henkilöautoille

LNG = Nesteytetty maakaasu, tarkoitettu raskaan liikenteen käyttöön

LBG = Nesteytetty biokaasu, tarkoitettu raskaan liikenteen käyttöön

 

Lue lisää: Miksi kaasuauto?

 

Matti ojanpää Gasum

Matti Ojanpää

myyntipäällikkö
p. 040 029 9798
matti.ojanpaa@gasum.com

Content image

Anna-Mari Satosalmi

tiimipäällikkö, kierrätys- ja kiertotalouspalvelut
p. 040 664 5626
anna-mari.satosalmi@gasum.com

Kierrätyslannoitteet maatalouteen

Tutustu laadukkaisiin orgaanisiin kierrätyslannoitteisiimme lataamalla tuote-esitteemme.

Lataa esite 

Kierto- ja biotaloutta parhaimmillaan oululaiseen tapaan – biokaasua hyödyntävät sekä yritykset että kaupunki

Erilliskerättyä biojätettä, elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja puhdistamolietteitä hyödyntävä Oulun biokaasulaitos tuottaa biokaasua liikenteeseen ja kierrätyslannoitteita maatalouteen. Kiertotalouden katkeamaton ketju on poikinut alueella merkittäviä laajennussuunnitelmia.

60 000 tonnia biohajoavia jätteitä ja lietteitä on melkoinen läjä materiaalia. Se pitää myös sisällään ison määrän puhdasta energiaa. Tuollaisen energiapommin Gasumin Oulun biokaasulaitos käsittelee vuosittain ja tuottaa siitä 35 gigawattituntia (GWh) biokaasua.

Kempeleen Jätekuljetus kerää ja kuljettaa biojätteitä Oulun biokaasulaitokselle. Biojätettä kerätään sekä yksityistalouksista että kaupoista ja yrityksistä.

– Meidän automme ovat täystyöllistettyjä ja talouksia tulee biokeräykseen koko ajan lisää. Kaupan biojätettä kertyy tonnimääräisesti eniten, Kempeleen Jätekuljetuksen Mikko Räsänen kertoo.

Oulun seudun yrittäjät näkyvästi mukana

Biokaasun tuotantoprosessissa syntyy mädätysjäännöstä, joka on nestemäisenä lietteenä erinomainen kierrätyslannoite. Mädäte nostaa maan pH-arvoa ja vähentää näin kalkitsemisen tarvetta sekä parantaa maan rakennetta.

– Tämä jos mikä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Kierrätyslannoite on edullinen ja kustannustehokas tapa pitää viljelykasvien ja maan ravinnetaso kunnossa, vakuuttaa maatalousyrittäjä Mikko Viitala usean vuoden kokemuksella.

Viitala on käyttänyt Gasumin biokaasulaitokselta tulevaa lannoitetta alusta asti. Hän urakoi Muhoksen alueella 17 kuution ja 15 metrin multaavalla levittimellään myös muiden viljelijöiden peltolohkoja ja levittää noin 40 000 kuutiota lietettä vuodessa. Logistiikka Gasumin kanssa toimii moitteitta.

Viitalalla on noin 8 000 kuutiota säiliötilaa, josta puolet on varattu pelkästään kierrätyslannoitteelle. Levitys ajoittuu kevääseen ennen kylvöjä, kesään nurmien uusintaan tai syksyyn puintien jälkeen.

Kierrätyslannoite sisältää riittävästi fosforia ja hyvin typpeä, jota pitää lisätä hieman kylvön yhteydessä hyvän kasvuun lähdön varmistamiseksi. Lannoituksen perusteena on aina viljavuustutkimus. Viitala on erittäin tyytyväinen lannoitteeseen.

– Lämpökäsitelty ja hygienisoitu kierrätyslannoite sisältää vähän raskasmetalleja ja sopii viljakasveille leipäviljaa lukuun ottamatta. Levitän sitä omille pelloilleni vuosittain noin 200 hehtaarille viljelykierrosta riippuen, Viitala sanoo.

Lue lisää: 6 kysymystä ja vastausta Gasum kierrätyslannoitteista

Vastuullisuus mukana yritysten matkassa

Oulussa biokaasu päätyy kaasuautoilijoiden käyttövoimaksi kahdella Gasumin kaasutankkausasemalla. Oulun tankkauspisteet ovat toistaiseksi kaasutankkausverkoston pohjoisimmat asemat ja tukevat Suomen kaasukäyttöistä runkoliikennettä etelästä pohjoiseen. Oulun alueella kaasulla liikkuvat monet taksit sekä osa lähiliikenteen busseista.

Vuonna 1937 perustettu Vähälä Yhtiöt on täyden palvelun logistiikkakonserni, joka toimii DB Schenkerin partnerina maailmanlaajuisesti. Vastuullisuus on ollut aina osa vähäläläisyyttä, mikä tarkoittaa kokonaisvaltaista välittämistä työntekijöistä, asiakkaiden tarpeista ja puhtaasta tulevaisuudesta.

240 ajoneuvoa käsittävä vähäläläinen vastuullisuus merkitsee kiihtyvällä tahdilla tehtäviä vihreitä investointeja. Käytännön toimina ovat muun muassa päästöjen vähentäminen, energiatehokkuus ja vaihtoehtoisten polttoaineiden hyödyntäminen.

– Asiakkaita kiinnostaa päivä päivältä enemmän, millä me heidän tavaransa kuljetamme. Ajatuksemme on, että maailma kehittyy, tekniikka kehittyy ja mekin kehitymme, kertoo Vähälä Yhtiöiden hankintapäällikkö Ari Karjalainen.

Oulussa pääkonttoriaan pitävä yritys otti vuonna 2019 käyttöön ensimmäisen nesteytetyllä maakaasulla käyvän rekkaveturin. Kuljettajat ovat kehuneet auton mukavaa ajettavuutta sekä hiljaisuutta ja helppoa tankkausta.

Suomen valtio tukee raskaan liikenteen siirtymistä vähäpäästöisiin vaihtoehtoihin hankintatuella. Vähälä Yhtiöt hyödyntää hankintatukea ja hankkii viisi uutta kaasukäyttöistä ajoneuvoa, joista kolme tulee jakelukäyttöön. Niiden käyttövoimana on paineistettu kaasu, joka voi olla maakaasua (CNG eli compressed natural gas) tai biokaasua (CBG eli compressed biogas).

Tavoitteena nesteytetyn biokaasun tuotanto

Gasum ja Oulun Energia suunnittelevat yhdessä uuden biokaasulaitoksen rakentamista Laanilan ekovoimalaitoksen yhteyteen. Raaka-aineena on sekajätteen joukossa oleva biohajoava jätettä ja lopputuotteena nesteytetty biokaasu (LBG), jota jalostuu vuodessa noin 40 GWh.

Samaan aikaan Gasum suunnittelee nykyisen Oulun biokaasulaitoksen laajentamista, jonka myötä biokaasun tuotanto lisääntyy 20 GWh vuodessa. Tämä määrä menee suunnitelmien mukaan Laanilaan nesteytettäväksi.

Teksti: Vesa Vainio


2.11.2021

Biokaasun tuotanto

Pidetään yhdessä maailma kierrossa

Biokaasun tuotanto on osa kiertotaloutta. Kun jätettä käytetään syötteenä biokaasun tuotannossa, se ei enää olekaan jätettä vaan 100-prosenttisesti uusiutuvan polttoaineen raaka-ainetta.

Kaasu kannattaa myös pohjoisen liikenteessä – Oulussa kaasulla liikkuvat niin taksit kuin raskas liikenne

Gasumin pohjoisimmat kaasutankkausasemat sijaitsevat Oulussa, ja kaupungissa onkin meneillään suoranainen kaasubuumi. Oulun alueella voi nähdä niin kaasulla kulkevia rekkoja, takseja, jäteautoja kuin linja-autoja – tavallisia henkilöautoja unohtamatta.

Content image
Tutustu myös näihin:
Content image
ARTIKKELI

Biokaasuvallankumous vauhdittaa kiertotaloutta

Kiertotalouden merkitys kasvaa koko ajan sekä globaalilla että paikallisella tasolla. Gasum tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden vähentää kasvihuonekaasupääs...

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Uusiutuva biokaasu näyttää mallia koko yhteiskunnalle

Biokaasu on polttoaine, joka mahdollistaa kiertotalouden ja edistää luonnonvarojen tehokasta käyttöä. Sillä on kuitenkin myös muita etuja. Koska biokaasu on...

Lue lisää
Content image
ARTIKKELI

Biokaasun saatavuuden parantaminen on yksi tapa vähentää päästöjä heti

Uusiutuvan biokaasun ja muiden päästöttömien metaanipohjaisten polttoaineiden käyttöönotto on olennainen tekijä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Gasum...

Lue lisää