”Gasumille vuosi 2019 merkitsi valtavien muutosharppausten vuotta. Olemme muuttamassa koko yhteiskuntaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta mahdollistamalla päästöjen vähentämisen asiakkaillemme liikenteessä, merenkulussa ja teollisuudessa
tarjoamalla puhtaampaa energiaa ja monipuolisia palveluita.”

Johanna Lamminen,
toimitusjohtaja, Gasum

06.03.2020

Toimitusjohtajan katsaus 2019: Kaasuyhtiöstä energiayhtiöksi – Puhtaampaa energiaa kaikilla tavoilla

Gasumin toimintaympäristö kohtasi monta muutosta vuonna 2019. Jo pitkään valmisteltu Suomen kaasumarkkinoiden avaus viimeisteltiin vuoden 2019 aikana, ja kaasun tukkumyynti ja siirtoverkko eriytettiin toisistaan 1.1.2020.

Vuonna 2019 käytiin sekä eduskuntavaalit Suomessa että eurovaalit koko Euroopan unionissa, ja vaalidebatissa käytiin kiivasta keskustelua ilmastonmuutokseen ja energiasektoriin liittyen. Biokaasun ja kiertotalouden merkitys osana kiperien ilmastoon liittyvien haasteiden ratkaisua korostui vaalien jälkeen, ja kaasun rooli on nyt nousussa niin meillä Suomessa kuin esimerkiksi Ruotsissa erityisesti niillä sektoreilla, joilla päästöt ovat kaikkein suurimmat, eli liikenteessä, merenkulussa ja teollisuudessa.

Myös Gasumille vuosi 2019 merkitsi valtavien muutosharppausten vuotta. Olemme useamman vuoden ajan rakentaneet Gasumista energiayhtiötä, joka tarjoaa asiakkailleen puhtaampaa energiaa niin maalla kuin merellä. Viime vuonna tämä matka tuli monella tavalla todemmaksi arjessamme – strategiaamme keskittyä pohjoismaisten kaasumarkkinoiden ja energiainfrastruktuurin kehittämiseen toteutetaan vauhdilla.

Määrätietoinen muutostyömme merkitsi myös sitä, että saavutimme vuoden 2019 taloudelliset tavoitteemme. Konsernin liikevaihto oli 1 128 miljoonaa euroa, jossa laskua 4,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevaihdon laskuun vaikutti ennen kaikkea kaasun myyntihinnan kehitys. Liikevoittomme oli 141,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 13,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2018 toteutunut yrityskauppa, jossa ostimme energia-alan asiantuntijayrityksen Enegian, on tuonut meidät voimalla energiamarkkinapalveluiden tuottajien joukkoon vuonna 2019.

Viime vuonna julkistimme sopimuksen AGAn Clean Energy- ja Nauticorin Marine Bunkering -liiketoimintojen ostamisesta Linde AG:ltä. Kaupan toteutuessa tämä mahdollistaa sen, että voimme jatkossa tarjota entistäkin laajemmin vähäpäästöisiä energiaratkaisuja
teollisuuden ja maa- ja meriliikenteen asiakkaiden kasvavaan kysyntään. Vuoden 2019 alussa myimme Gasum Tekniikka Oy:n teollisuuden kunnossapitokumppanille Viafin Service Oyj:lle, joka on jatkanut aktiivisesti kaasualan kunnossapitopalveluiden
kehittämistä.

Meille tämä kaikki ei ole merkinnyt vain sitä, että olemme ottaneet suuremman roolin koko energiasektorilla vaan sitä, että olemme mukana muuttamassa koko yhteiskuntaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Roolimme päästöjen vähentämisen mahdollistajana on tunnistettu erityisesti raskaassa liikenteessä, merenkulussa ja teollisuudessa – siellä, missä päästöt ovat suurimmat. Se vahvistaa rooliamme siltana hiilineutraaliin huomiseen.

Suurkiitos kaikille asiakkaillemme. Haluamme palvella asiakkaitamme entistäkin paremmin kokonaisvaltaisena energiayhtiönä. Saamme olla päivittäin mahdollistamassa juuri heidän tekemiään päätöksiä kestävämmistä ratkaisuista. Merkittävä osa tämän roolin lunastamista on kiertotalousratkaisujen ja -innovaatioiden jatkuva kehittäminen: kauttamme kiertää ja saa uuden elämän biokaasuna 2 000 000 kiloa jätettä joka päivä. Tästä ja kaikesta muustakin yhteistyöstä suuri kiitos kumppaneillemme, kuten Keskolle ja IKEA:lle, joiden kanssa voimme yhdessä tehdä hyvää yhteiskunnalle ja tuoda kestävämpiä ratkaisuja myös kuluttajien ulottuville.

Kaikki viime vuosien muutostyö ja vuonna 2019 siinä ottamamme valtavat askeleet eivät olisi olleet mahdollisia ilman motivoituneita ja ammattitaitoisia gasumlaisia, jotka ovat olleet valmiita muutokseen ja tehneet sitä todeksi joka päivä omassa työssään. Olemme saaneet joukkoomme paljon uusia kasvoja ja olemme kaikki oppineet toisiltamme tänä vuonna paljon.

Haluan kiittää henkilöstöämme: muutos tehdään yhdessä, ja olen erittäin iloinen siitä, että olemme päässeet jo pitkälle teidän kaikkien avulla. Matkamme täysiveriseksi energiayhtiöksi jatkuu edelleen.

Johanna Lamminen
Toimitusjohtaja